כוחות משטרה רבים נערכו אמש (חמישי) בירושלים בעקבות הפרות הסדר והעימותים האחרונים - ולקראת "יום הזעם" שהוכרז כי יתקיים היום מצד הפלסטינים בשל הסגר שהוטל על מחנה הפליטים שועפט מאז הפיגוע במחסום. במשטרה לא מתכוונים להגביל את הכניסה למתפללים המוסלמים במסגד אל-אקצא, אך כוחות רבים צפויים להתמקם באזור כדי להיערך להתפרעויות אפשרויות.
המתיחות בירושלים - כתבות נוספות:
ערב אתמול החל שקט באופן יחסי, אך סמוך לשעה 22:00 נזרקו אבנים בשכונת שייח ג'ראח (שמעון הצדיק) לביתו של יהודי שמתגורר בשכונה, ואדם אחד נפצע באורח בינוני לאחר שנחבל מאבן בראשו. מיד התפתחו עימותים בין תושבי השכונה שהחלו ליידות אבנים על מכוניות. זמן קצר לאחר מכן הגיעו לשכונה חבר הכנסת איתמר בן גביר ויו"ר "צעירים בוערים" הדר מוכתר. במהלך זריקות האבנים שהתבצעו במקום בן גביר שלף את אקדחו, אך מאבטחיו שהיו צמודים אליו עצרו בעדו.
העימותים בשכונה נמשכו לתוך הלילה, ובין היתר ניזוקו רכב שבו היו ערבים והיה בכניסה לשכונה, ובית קפה בבעלות ערבים. כוח יס"מ פרץ לביתו של אחד מתושבי שייח ג'ראח היהודים, טל יושבייב, לאחר שנערים שלכאורה אירח בביתו היו מעורבים בעימותים עם תושבים ערבים בשכונה ובזריקות אבנים. הכוח פרץ בכוח לבית תוך שימוש באלות ועיכב את יושבייב, אך לבסוף שחרר אותו לביתו.
במקביל, אירעה התפרעות גם בשכונת שועפט, שם עשרות צעירים ערבים יידו אבנים וירו זיקוקים לעבר הרכבת הקלה. מוקדם יותר התפתחה הפרת סדר אלימה גם בשכונת ראס אל-עמוד שכללה יידויי אבנים, ירי זיקוקים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כוחות המשטרה. לא היו נפגעים. במשטרה אמרו גם כי שלושה ילדים בני 10, 12 ו-13 נתפסו בבית חנינא לאחר שהתכוננו ליידות אבנים - ולאחר מכן במקום נשמר השקט.
הבוקר מסרה המשטרה כי במהלך הלילה נעצרו 18 חשודים בהפרות הסדר במזרח ירושלים, בהם 11 בשייח ג'ראח. הפרות הסדר כללו בין היתר השלכת בקבוק תבערה לעבר כוחות המשטרה. המפכ"ל רנ"צ יעקב שבתאי סייר בלילה במעברים השונים במזרח העיר, לצד מפקד מחוז ירושלים ומפקד מג"ב.
מפקד המחוז, ניצב דורון תורג'מן, אמר אתמול לאחר הערכת המצב שהתקיימה עם מפקדי הכוחות השונים כי "אנחנו פרוסים בכל הגזרות במחוז בכוחות מתוגברים לשמירת הביטחון והסדר, באזור מזרח ירושלים ובכל רחבי העיר, ופועלים במספר מאמצים במקביל. לצד המשך הפעילות לאבטחת המבקרים הרבים המגיעים למוקדי הבילוי והקניות, והמתפללים המגיעים בהמוניהם למקומות הקדושים, אנחנו נדרשים לקשב משמעותי גם לנעשה במזרח ירושלים לטיפול נחוש ובלתי מתפשר בהפרות סדר ואלימות מכל סוג שהיא".
תורג'מן הוסיף כי "ההיערכות המבצעית המוגברת בסופ"ש הקרוב תימשך ועלינו לפעול בכל הכלים והאמצעים שברשותנו בכדי לטפל באופן נחוש וממוקד בכל מי שינסה להפר את שגרת החיים בעיר ולהפר את הסדר בימי חג הסוכות. לצד המאמץ המבצעי בשטח, נרכז מאמץ מודיעני וחקירתי גם לסגירות מעגל ומעצרים נוספים של חשודים בהפרות הסדר. הדגש בפעילות צריך להמשיך ולהיות התקפיות יוזמה ונחישות".
השכונות הבוערות בירושלים
היהודים שמתגוררים במזרח העיר הביעו לאחרונה חשש ממשי מההתחממות עם שכניהם. לפי הקרן לאדמות ירושלים, שמטרתה ליישב יהודים במזרח העיר, כ-3,000 יהודים מתגוררים בשכונות במזרח הבירה מתוך כחצי מיליון תושבים - רובם פלסטינים.
כך למשל מקים הקרן סגן ראש העיר ירושלים אריה קינג קרא להתגייסות אזרחית להגן על התושבים. "מי שמעוניין להתנדב הערב והלילה יכול ליצור עמי קשר ישירות. אשמח להפנותו לממונים על הביטחון של התושבים בכל אזור". קינג עצמו מתגורר בשכונת א-טור (הר הזיתים), שבה מתגוררים כ-24 אלף בני אדם, בהם 1,100 יהודים. "צרו קשר ישירות עם התושבים שמתגוררים שם ותאמו מולם הגעה", קרא אמש.
השכונה שעלתה לכותרות אולי יותר מכולן היא שכונת שייח ג'ראח, בעקבות המחלוקות על הקרקע בין תושבים יהודים לפלסטינים במקום. בשכונה מתגוררים קרוב ל-15 אלף תושבים, כ-200 בלבד יהודים. הבולט שבהם הוא יושבייב, שרכבו הוצת תשע פעמים ואת ביתו ניסו להצית לא פעם.
בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה, בין היתר מחנה הפליטים שועפט, גרים יותר מ-160 אלף בני אדם. בשכונות אלה גרים בעיקר בעלי מעמד מעורב - תושבי ירושלים פלסטינים. לפי דו"ח של המתאם ההומינטרי של האו"ם, היחס בין תושבי מזרח ירושלים לבעלי תעודות זהות פלסטיניות.
כפר עקב, במיוחד, הוא מקום המגורים המועדף על זוגות "מעורבים". במגוריהם בשכונה, יכולים בעלי תושבות ירושלמית לשמור על מרכז חייהם ולחיות עם בני או בנות זוגן מהגדה, מבלי שיידרשו להשיג היתר לחיות באזורים אלה.
עובדה זו הביאה למצב מסובך שבו למעשה אין אכיפה או ביקורת על התושבים מעבר לגדר. ב-2010 הודה יקיר שגב, האחראי על מזרח העיר מטעם העירייה דאז, כי לעיריית ירושלים "אין כל תפקיד בניהול אותן שכונות" ולכן אין לה את היכולת להתמודד עם המצב המורכב אליו נקלעו כ-55 אלף תושבי העיר. "מדינת ישראל ויתרה. השכונות מחוץ למרחב הטיפול של מדינת ישראל ובוודאי של העירייה. מבחינת כל ביטוי מעשי - זה רמאללה", אמר.
מצב זה עשוי להסביר את הכאוס שקיים באזור, שמהווה קרקע פורייה לחוליות טרור להתפתח ולגדול בו. בשכונות אלה צומח טרור יחידים שקורה לעיתים רחוקות, כדוגמת המחבל מהפיגוע במחסום שועפט, עודאי תמימי, שטרם נתפס. מקרה נוסף הוא המחבל פאדי אבו שחידם, איש הזרוע המדינית של חמאס, שרצח בנובמבר אשתקד אזרח בעיר העתיקה ופצע ארבעה נוספים. מעבר לטרור בשכונות אלה ישנם גם אירועים פליליים, והמשטרה מתקשה לעצור חשודים המתגוררים שם.
פורסם לראשונה: 22:32, 13.10.22