אם לא תהיה הפתעה ענקית, שרת החוץ של בריטניה ליז טראס תוכרז מחר (יום ב') בצהריים כמחליפתו של בוריס ג'ונסון בראשות הממשלה, ותהפוך לאישה השלישית אי פעם שמכהנת בתפקיד, אחרי מרגרט תאצ'ר ותרזה מיי. בשעה 14:30 יוכרזו תוצאות הפריימריז במפלגה השמרנית בין טראס לבין שר האוצר לשעבר רישי סונאק, ולפי כל הסקרים טראס היא המועמדת הבטוחה לניצחון במרוץ להנהגת המפלגה, ולפיכך גם לראשות הממשלה.
הבחירות הפנימיות במפלגה השמרנית הוכרזו אחרי שבחודש יולי נכנע ג'ונסון ללחץ עליו להתפטר, בעקבות שערוריית מסיבות הקורונה ופרשת כריס פינצ'ר, ובכך נתן את האות לקרב ירושה בתוך המפלגה. טראס וסונאק הגיעו לקו הגמר מבין 11 מועמדים שהחלו את המרוץ, ומאז יולי מצביעים 180 אלף חברי המפלגה כדי לקבוע מי מהשניים ימונה למנהיג השמרנים – ומתוקף הרוב שלהם בפרלמנט יהפוך גם לראש הממשלה. הסקרים בקרב חברי המפלגה נותנים לטראס יתרון דו-ספרתי על סונאק, ולכן כל דבר פרט לניצחון שלה ייחשב להפתעה מרעישה. בהנחה שתנצח, כבר ביום שלישי תיסע טראס לטירת בלמורל שבסקוטלנד, ושם תפגוש את המלכה אליזבת ותקבל ממנה את המינוי לראש הממשלה.
טראס בת ה-47, נשואה ואם לשתיים, החלה את דרכה הפוליטית כחברת פרלמנט ב-2010, ובמרוצת השנים התקדמה בסולם הדרגות בממשלותיהם של דייוויד קמרון, תרזה מיי ובוריס ג'ונסון. את מעמדה בצמרת הממשלה החלה לבסס ב-2019, אז התמנתה לשרה האחראית על הסחר הבינלאומי וחתמה על הסכמי סחר עם יפן ואוסטרליה, בימים שבהם בריטניה התקשתה להשלים את הברקזיט – הפרישה מהאיחוד האירופי – וחוסר הוודאות איים לטלטל את כלכלתה. ההצלחה ההיא נתנה לה תדמית של אדם שמצליח לספק תוצאות. בספטמבר אשתקד קודמה לתפקיד שרת החוץ, האישה השנייה בלבד בתולדות בריטניה שמכהנת בתפקיד זה.
טראס נחשבת פופולרית במיוחד בקרב המחנה הניצי של המפלגה השמרנית, ועוד לפני התפטרותו של ג'ונסון הוזכרה כפייבוריטית לנצח במרוץ להחלפתו. תומכיה אוהבים את מסרי החירות, הפטריוטיות והסחר החופשי שהיא מעבירה בנאומיה, אך מבקריה מזהירים מההתבטאויות הלוחמניות שהיא מנפקת לא פעם, וטוענים כי הן מעידות על כושר שיפוט לקוי וחוסר ניסיון. בין השאר מזכירים לה כיצד בפברואר השנה ניפקה הצהרות שעודדו אזרחים בריטים לצאת להילחם באוקראינה. כמה לוחמים בריטים נפלו לאחרונה בשבי הרוסי, וכעת הם עומדים בפני עונש מוות. בשבוע שעבר עוררה כעס כשנשאלה אם עמנואל מקרון, נשיאה של צרפת, שהיא בעלת ברית חשובה ביותר של בריטניה, הוא ידיד או אויב של הממלכה, ובצעד לא דיפלומטי הצהירה: "אי אפשר עדיין לדעת". מקרון עצמו מתח ביקורת על דבריה, ובמפלגת הלייבור שבאופוזיציה טענו כי הם מוכיחים שהיא אינה כשירה.
בירושלים רואים בטראס ידידה גדולה של ישראל, ואישים ישראלים המכירים אותה אומרים כי יש לה הערכה גדולה לערכים הישראליים וליכולות הטכנולוגיות הישראליות. האופטימיות בירושלים בנוגע לטראס נובעת גם מהעובדה שבהיבט המדיני היא אינה עוסקת בהרחבה בסוגיות שבאופן מסורתי מקשות על ישראל, כמו גורל ההתנחלויות. בחודש שעבר, בהתבטאות חריגה ביותר, אף הצהירה טראס כי אם תיבחר לראש ממשלת בריטניה תשקול להעביר את השגרירות הבריטית לירושלים. טראס גם הבטיחה להיאבק ב-BDS, ובמאמר משותף עם ראש הממשלה יאיר לפיד, שאותו כינתה לאחרונה "ידידי הטוב", הדגישה כי תיאבק בהתגרענות איראן.
סונאק נשאר מאחור: הפער הגיע ליותר מ-20%
רישי סונאק בן ה-42, יריבה של טראס, הוא בנם של מהגרים הודים מסאות'המפטון. לפרלמנט הבריטי נבחר לראשונה ב-2015, ומאז הוא נחשב לכוכב עולה בשורות המפלגה, ועד לפני חודשים אחדים נתפס כמועמד המוביל לניצחון בפריימריז, בין השאר הודות לאופן שבו ניהל את הכלכלה הבריטית בימי הקורונה. אלא שהדרכים שבהן הציע לטפל במשבר הכלכלי הפוקד כעת את הממלכה, וההאשמות שלפיהן בגד בג'ונסון כשהחליט להתפטר מתפקיד שר האוצר ובכך להביא להפלת הממשלה, פגעו במעמדו, וכעת הוא מפגר אחרי טראס בסקרי המפלגה השמרנית בפער גדול, שהגיע באמצע אוגוסט ל-22%. בניגוד לסונאק, טראס נותרה נאמנה לג'ונסון עד לרגע האחרון, ולא התפטרה.
מעמדו של סונאק, איש עשיר שעבד בעבר בבנק ההשקעות גולדמן זקס ובקרן גידור, ואחר כך הקים חברת השקעות משלו, התערער בחודשים האחרונים גם בעקבות דיווחים על אורח חייו הראוותני לכאורה, ובשל פרסומים שלפיהם אשתו חמקה מתשלום מיסים. מבקריו מדגישים את העובדה שהוא נשוי לבתו של המיליארדר ההודי נריאנה מורטי, וב"מירור" הבריטי דיווחו כי לבני הזוג יש לפחות ארבעה בתים, כשהמרכזי שבהם כולל חמישה חדרי שינה ושווה כשבעה מיליון פאונד. הדיווחים האלה יצרו לסונאק, בנם של רופא ורוקחת שהתחנך במוסדות יוקרתיים כמו אוניברסיטת אוקספורד, תדמית אליטיסטית של מי שמנותק מהעם, והיא בעייתית במיוחד בשעה שהבריטים מתמודדים עם עלייה דרמטית ביוקר המחיה.
סונאק, שמעיד על עצמו כ"גיק" וכחובב של "מלחמת הכוכבים", נחשב לנואם טוב יותר מטראס, ואם בכל זאת ידהים וינצח בפריימריז הוא יהפוך לאדם הלא-לבן הראשון שמתמנה לראש ממשלת בריטניה. כמו טראס, גם הוא הדגיש לאחרונה במכתב ללובי הפרו-ישראלי במפלגה השמרנית את תמיכתו בישראל: "אני גאה להיות ידיד של ישראל וגאה בכך שכיהנתי בממשלה שרוממה את היחסים בין בריטניה לישראל לדרגתם הגבוהה ביותר אי פעם". גם הוא הבטיח להיאבק בגרעין האיראני וב-BDS ולקדם את הסכם הסחר החופשי בין ישראל לבריטניה. באמצע החודש שעבר הצהיר כי הוא מכיר בירושלים כ"בירתה ההיסטורית של ישראל באופן שאי אפשר לערער עליו", והוסיף שיש "קייס חזק מאוד" להעברת השגרירות הבריטית לירושלים ולהכרה בה.
ג'ונסון יהיה חבר פרלמנט רגיל: "קאמבק? אל תגידו 'לעולם לא'"
הנושא הבוער ביותר שממתין למנצחת או למנצח הוא המשבר הכלכלי שפוקד את בריטניה. הבריטים מתמודדים בחודשים האחרונים עם עלייה חדה ביוקר המחיה, גם בגלל המלחמה באוקראינה, ועם שורה ארוכה של שביתות, בין השאר בנמלים, ברכבות, בדואר ובענפי תעשייה שונים, ובסוגיה זו התמקד הקמפיין בבחירות-הבזק של החודשיים האחרונים.
טראס, שהבטיחה לאורך מסע הבחירות קיצוצי מיסים, אמרה היום כי בכוונתה לקבוע כבר בשבוע הראשון שלה בתפקיד תוכנית פעולה להתמודדות עם יוקר המחיה. מקורות במשרד האוצר אמרו ל"סנדיי טיימס" כי עלות התוכנית הכלכלית של טראס תהיה יותר מ-100 מיליארד פאונד. טראס, שכמו סונאק נמנעה לאורך הקמפיין מלרדת לעומקה של תוכניתה לפתרון המשבר, סירבה גם היום בריאיון ל-BBC למסור פרטים נרחבים עליה, בטענה כי אין זה הולם שתפרט את האסטרטגיה שלה לפני שנכנסה לתפקיד. סונאק, מצידו, הבטיח לספק סיוע כספי לכל הבריטים, ולהזרים סיוע נוסף לבעלי הכנסה נמוכה ולגמלאים.
ראש הממשלה היוצא בוריס ג'ונסון נערך בינתיים לפנות את הכיסא, ומעביר את שעותיו האחרונות במעון הרשמי בדאונינג 10. עם זאת, סביב ג'ונסון יש מי שכבר מדברים על קאמבק אפשרי שלו בעתיד. עוזרו אדוארד ליסטר נשאל היום ב"סקיי ניוז" אם לדעתו ג'ונסון עוד עשוי לחזור לראשות הממשלה והשיב: "אולי בעתיד. לא הייתי אומר 'לעולם לא' על שום דבר שנוגע לבוריס ג'ונסון, הכול אפשרי. הוא הולך לצפות בכול, והכול יכול לקרות. אני לעולם לא הייתי מבטל אותו".
בסביבתו הקרובה של ג'ונסון לא מסרו לאחרונה פרטים רבים על תוכניותיו לעתיד, אך ציינו כי הוא מתכוון להמשיך למלא את חובותיו כחבר הפרלמנט הבריטי.