ראש הממשלה נפתלי בנט כינס אמש (ראשון) מסיבת עיתונאים בעקבות ההתפשטות הנרחבת של זן האומיקרון ברחבי הארץ - והכריז כי משרד הבריאות אישר חיסון רביעי לכל בני ה-60 ומעלה ולצוותים הרפואיים. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
"גל האומיקרון כאן, ואני מבקש לתת לאזרחי ישראל תמונת מצב מלאה ככל הניתן", אמר בנט בפתח ההצהרה, שלראשונה מאז העלייה בתחלואה הכניסה אליה לעיתונאים הותנתה בבדיקת קורונה מהירה. "הוא שונה מזנים קודמים ומתנהג אחרת, וזה מחייב אותנו להתאים את כל מה שידענו על הקורונה. נערכנו לאומיקרון לפני כולם, ולפני חמישה שבועות סגרנו את ישראל לכניסת זרים. זה עיכב את כניסת הזן לישראל, וקנינו זמן יקר וניצלנו אותו היטב".
בנט פירט כי "רכשנו תרופות, התרופה של פייזר מבוקשת מאוד בעולם והתחרות עליה קשה. התרופה בידינו היא יעילה ביותר ותסייע לאנשים בסיכון לעבור את המחלה בשלום. הכשרנו ואנחנו מכשירים את בתי החולים, וידאנו שהם ערוכים לקראת שיא הגל מבחינת האשפוזים, נערכנו שקופות החולים ייערכו לאשפוזים בקהילה כדי לא להעמיס על בתי החולים ודאגנו למלאי חיסונים לילדים".
המאבק באומיקרון - כתבות נוספות
בנט הכריז על מתן חיסון רביעי למבוגרים מעל גיל 60 ולצוותים הרפואיים שקיבלו את הבוסטר לפני יותר מארבעה חודשים. "ההחלטה התקבלה על פי מיטב השיקולים המקצועיים ולאחר שמשרד הבריאות התייעץ עם מומחים", אמר רה"מ. "יש לנו שכבת הגנה חדשה, והמדיניות של הבוסטרים שמרה היטב על אזרחי ישראל. התמותה בישראל היא מהנמוכות בעולם, וכדי לסבר את האוזן, התמותה בבריטניה גדולה פי 50, בגרמניה פי 100 ובארה"ב פי 130 מבמדינת ישראל - אבל אסור לנו להיות שאננים, ולכן אני קורא לכל מי שזכאי למנה רביעית, ללכת ולהתחסן. מדובר בעיקר על הציבור המבוגר".
רה"מ ציין כי "ראינו מדינות כמו הולנד, שבגלל שלא היה להם את הזמן, נאלצו ללכת לסגר מלא או חלקי, וראינו מדינות אחרות כמו צרפת או בריטניה, שמתמודדות עם שיא של אשפוזי ילדים. מטרת העל נשארה לאפשר כלכלה מתפקדת בישראל, תוך שאנו מגנים על הפגיעים ביותר".
הוא העריך כי עד סוף השבוע מספר המאומתים היומי יחצה את רף ה-20 אלף, וכי בשיא הגל, המספרים יגיעו גם ל-50 אלף ביום. "אלה מספרים גדולים מאוד, אך הבשורות הטובות שלמדנו מהעולם הם שאם אתה מחוסן כנדרש, אתה מוגן במידה רבה ממחלה קשה גם אם תידבק", אמר בנט והדגיש כי ההגבלות הבאות ייקבעו אך ורק בהתאם לעלייה בחולים במצב קשה, ולא לפי מספר המאומתים.
על רקע תורי הענק במתחמי הבדיקות השונים ברחבי הארץ, בנט אמר כי הוא מבין את תחושות התסכול והבלבול, קרא לציבור להיאזר ב"סבלנות" - והבטיח כי הממשלה עושה כל שביכולתה כדי להיערך למצב החדש. "מי שלא התחסן - שיתחסן. מי שלא קיבל בוסטר - שיקבל, עוד לא מאוחר. מי שלא חיסן ילדיו - קחו אותם להתחסן. לילדים לוקח זמן לבנות שכבת הגנה. הקפידו מאוד על המסכות, זה יכול לעשות את כל ההבדל בין מחלה קשה למחלה קלילה".
לדבריו, הממשלה נערכת לשנות את תנאי הסף לבדיקות כדי להוריד במהירות את העומס. "ישראל היא מהמדינות שבודקות הכי הרבה בעולם. קיבלנו הנחיה לתגבר בבדיקות אנטיגן מוסדיות - ויש 146 תחנות אנטיגן בארץ. ברור שגם זה לא יספיק, כי אין מדינה בעולם שיש לה מספיק בדיקות ביחס למגעים. לכן הפתרון לא יהיה רק בהיצע, אלא בצמצום הביקושים. הקריטריונים יהיו מותאמים לאנשים עם יותר סימפטומים ואזרחים בסיכון".
הוא חזר על כך ש"יכולנו לבחור באסטרטגיה שמדינות אחרות בחרו וזה לעשות סגר, ככה שכל המדינה תהיה סגורה במשך חודש. זה מה שקרה בשנה שעברה עם נזקים עצומים. יכולנו לחלופין 'לזרום' ולא לעשות כלום ואז מגיעים לתחלואה מאוד גבוהה", ואמר: "אנחנו בוחרים לקחת אחריות ולקבל החלטות, גם אם הן קשות, לפי ההתפתחויות - ואני לא יכול לומר שלא יהיו עוד התפתחויות. אני יכול לעדכן שבבתי הספר היסודיים, תלמידים ואנשי הוראה שמחוסנים שייחשפו לחולה מאומת, יוכלו להיבדק בבתי הספר על ידי נאמני הקורונה. זה יוריד את הלחץ". עם זאת, רה"מ אמר כי "הרבה מאוד ילדים לא התחסנו בחודש וחצי האחרונים כפי שביקשנו פעמים רבות, ואנחנו נראה לימוד מרחוק בהיקפים לא מבוטלים". לדבריו, משרד החינוך נערך לכך.
רה"מ ביקש לשמור על האזרחים הפגיעים והבלתי מחוסנים, ואמר: "במשפחה שלי נתתי הוראה לשמור על אמא שלי, שהיא כמעט בת 80. בתקופה הקרובה, אנשים מבוגרים לא חייבים להסתובב במקומות צפופים וחייבים להגן על עצמם. צריך סבלנות וערבות הדדית". בסוף דבריו הודה בנט למערכת הבריאות, ובפרט לשר הורוביץ, למנכ"ל אש, לראש שירותי בריאות הציבור אלרעי-פרייס, לממונה הקורונה זרקא ולשאר העובדים.
בנט נשאל בהמשך מסיבת העיתונאים לגבי הפגישה בין הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ושר הביטחון בני גנץ, והבהיר כי היא נערכה באישורו המלא. "שר הביטחון דיבר איתי מראש, ולא ראיתי מקום לאסור זאת, כולל המיקום שבו נערכה", אמר בנט. "יש עמדות שונות בממשלה, אנחנו ממשלה מעורבת של שמאל וימין וזה חלק מהחיים. שר הביטחון אחראי על הביטחון ביהודה ושומרון ועל הבאת היציבות, ויש סל כלים וחלק לגיטימי מסל הכלים זה גם פגישה כזאת. גבולות הגזרה לפגישה היו מאוד ברורים: ביטחוני וכלכלי, אבל לא מדיני. לי, באופן אישי, אין כוונה לפגוש את אבו מאזן משלל סיבות שפירטתי בעבר".
על התגובה הרפה מול חמאס על ירי הטילים לעבר חופי גוש דן אמר בנט: "לעומת מה שהיה בעבר, שממשלות קיבלו תירוצים של ברק ורעם, אנחנו לא מקבלים את זה. מגיבים גם על בלון בודד - מה שלא היה בעבר. המטרה שלי ביחס לעזה היא לשמור על השקט ומצד שני לצמצם את ההתעצמות. לצערי, בעשור האחרון אפשרו בלבנון לארגון קטן בשם חיזבאללה להפוך למעצמת טילים. אני לא מתכוון במשמרת שלי לאפשר דבר כזה, ולכן הגישה שלי יותר תקיפה ממקודם".
פורסם לראשונה: 19:59, 02.01.22