הנשיא היוצא של ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז בצהריים (יום ב') כי החליט לקצוב את עונשם של 37 מ-40 הנידונים למוות הפדרליים שטרם הוצאו להורג. שבועות בלבד לפני שיעזוב את הבית הלבן ב-20 בינואר הודיע ביידן כי המיר את עונשם של ה-37 במאסר עולם, וזאת כדי למנוע ממחליפו דונלד טראמפ, תומך מוצהר של הרחבת עונש המוות, להוציאו לפועל.
בארה"ב, נזכיר, יש למעשה שתי מערכות משפט: מערכת המשפט המדינתית של כל אחת מ-50 המדינות, למשל זו של ניו יורק, של קליפורניה או של טקסס; ומערכת המשפט הפדרלית, כלומר המערכת הכלל-ארצית המקבילה לממשל הפדרלי שבראשו עומד נשיא ארה"ב. מתוקף תפקידו של הנשיא יש לו הזכות להעניק חנינה לאסירים שתיקיהם נדונים בבתי משפט פדרליים או להמתיק את עונשם, כפי שעשה ביידן היום.
במסגרת המתקת העונש ביטל ביידן את הוצאתם להורג של פושעים שהורשעו בין השאר במעשי רצח של שוטרים, חיילים, סוהרים ואסירים, במעשי שוד קטלניים בבנקים ובעסקאות סמים שהובילו להרג. משמעות הדבר היא שכעת תלוי ועומד עונש מוות רק נגד שלושה אסירים פדרלים: דילן רוף, שב-2015 ביצע את מתקפת הירי הגזענית והקטלנית נגד חברי כנסייה שחורים בצ'רלסטון, דרום קרוליינה; המחבל דז'וחר צרנייב שביצע את הפיגוע במרתון בוסטון ב-2013; ורוברט באוורס, שרצח 11 בני אדם בפיגוע בבית הכנסת "עץ חיים" בפיסטבורג ב-2018, הפשע האנטישמי הקטלני ביותר בתולדות ארה"ב.
"הקדשתי את הקריירה הפוליטית שלי לצמצום הפשיעה האלימה ולהבטחת מערכת משפט הוגנת ויעילה", מסר ביידן בהודעתו. "היום אני ממתיק את עונשם של 37 מ-40 אסירים שנגזר עליהם עונש מוות פדרלי, וממיר אותו במאסר עולם ללא אפשרות חנינה. המרת העונש עולה בקנה אחד עם השעיית המימוש של עונשי מוות פדרליים שעליה הכריז ממשלי, למעט בתיקים שעניינם מעשי טרור ופשעי שנאה".
ממשל ביידן השעה את ההוצאות להורג של אסירים פדרליים עם תחילת כהונתו ב-2021, ואז הסביר זאת ברצון לבחון את הפרוטוקולים שעל פיהם הן מתבצעות. עם זאת, בפועל הוא הבטיח להרחיק לכת אף יותר ולשים קץ באופן מוחלט להוצאות להורג של אסירים פדרליים, למעט בתיקים של טרור, פשעי שנאה ומסעות רצח המוניים. בקמפיין הבחירות של 2020 הבטיח גם שיפעל לספק תמריצים למדינות ארה"ב השונות כדי שיבטלו אף הן את עונש המוות ברמה המדינתית. בקמפיין הבחירות האחרון, עד שפרש ממנו בחודש יולי, הוא לא ניפק הבטחה דומה.
"שלא תבינו אותי לא נכון", כתב ביידן בהודעתו היום. "אני מגנה את הרוצחים האלה, מתאבל על קורבנות המעשים הבזויים שלהם ומתייסר יחד עם כל המשפחות שסבלו אובדן שאי אפשר לדמיין או לתקן; אבל בהסתמך על המצפון שלי ועל ניסיוני כמגן הציבור, יו"ר ועדת המשפט של הסנאט, סגן הנשיא וכעת הנשיא, אני משוכנע מאי פעם שאנחנו חייבים לחדול מהשימוש בעונש המוות ברמה הפדרלית". את הודעתו ניצל גם כדי לעקוץ את טראמפ, ואמר: "אינני יכול לשבת בחיבוק ידיים ולהניח לממשל חדש לחדש את ההוצאות להורג שעצרתי".
טראמפ, שייכנס כאמור לתפקיד בעוד מעט פחות מארבעה שבועות, דיבר רבות על הצורך להרחיב את ההוצאות להורג. באחד הנאומים שנשא בקמפיין הבחירות האחרון קרא להטיל עונש מוות גם על מי שנתפסו מוכרים סמים. בהמשך הבטיח להוציא להורג מי שהורשעו בסחר בסמים ובסחר בבני אדם, ואפילו שיבח את סין על היד הקשה שהיא נוקטת נגד סוחרי סמים.
בתקופת כהונתו של טראמפ כנשיא בוצעו 13 הוצאות להורג של אסירים פדרליים, יותר מבזמנו של כל נשיא אחר בהיסטוריה המודרנית של ארה"ב. אלה היו ההוצאות להורג הראשונות ברמה הפדרלית בארה"ב מאז 2003, ושלוש מהן בוצעו שלושה ימים אחרי יום הבחירות בנובמבר 2020, חודשיים לפני שטראמפ פינה את הבית הלבן. זו הייתה הפעם הראשונה מאז ימי גרובר קליבלנד ב-1889 שבה אסירים פדרליים מוצאים להורג בזמן כהונתו של נשיא שהפסיד בבחירות וממתין להחלפתו.
ארגונים הפועלים נגד עונש המוות בארה"ב הפעילו לאחרונה לחץ על ביידן לפעול להקשות על טראמפ להרחיב את השימוש בעונש המוות נגד אסירים פדרליים לפני שיסיים את תפקידו. ההודעה על המרת עונשיהם של 37 האסירים היום באה פחות משבועיים אחרי שביידן העניק חנינות בדרגות שונות לכ-1,500 מורשעים אחרים, יום החנינה הגדולה בבתולדות ארה"ב. ימים אחדים לפני כן עורר סערה כשהכריז על חנינה לבנו שלו, האנטר ביידן, שעמד בפני הרשעה בעבירות נשק והעלמת מס.