מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן סיפק אחר הצהריים (יום שני) הצהרה חריגה על ענייניה הפנימיים של ישראל, כשהתייחס בעקיפין לסערה סביב תוכנית נתניהו-לוין לשינויים במערכת המשפט - והבהיר כי "בניית קונצנזוס להצעות חדשות היא הדרך האפקטיבית ביותר להבטיח שהן יאומצו ויחזיקו מעמד". מאחורי ההצהרה הזו עומדת דאגה אמריקנית מהסעיפים השנויים במחלוקת בתוכנית, שכבר הובילו למחאה נרחבת של אנשי עסקים, כלכלנים, משפטנים - בארה"ב ובישראל - מנכ"לים של משרדים ממשלתיים לשעבר ועוד.
בלינקן, שנפגש עם נתניהו בארבע עיניים וגם עם שר החוץ אלי כהן, העלה בשיחותיו בישראל את דאגתו מהשינויים והביע חשש מפגיעה בדמוקרטיה הישראלית. לכן, עוד לפני שדיבר באופן פומבי, הבהיר נתניהו בהצהרתו כי "הדמוקרטיה הישראלית תישאר חזקה".
גורם אמריקני בכיר אמר כי "העמדה שלנו היא שישראל היא דמוקרטיה בריאה, ולמעשה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. זה הטיעון מספר 1 שלנו להגן על ישראל באו"ם. אלה הערכים שאנו שותפים להם, וחשוב שזה יימשך. אנחנו רוצים איזונים ובלמים חזקים ודמוקרטיה חזקה – זה חשוב לנו מאוד וחשוב ליותר ממחצית מהישראלים".
גורמים בליכוד אומרים כי נתניהו חושש מאוד מהעמדה האמריקנית בנושא, שכן גורמים בארה"ב מעבירים לו מסרים שלפיהם ההתרחשויות הללו לא מקובלות עליהם. בין השאר, האמריקנים אומרים לנתניהו שלא ימשיכו כתמול שלשום אם התוכנית תעבור, כי היא תשנה לדבריהם את הסטטוס המשפטי של ישראל.
בארה"ב יש חמש שכבות הגנה: סנאט, בית נבחרים, נשיא, בית משפט עליון וחוקה. בישראל ישנן שתי רשויות בפועל: רשות מבצעת, ששולטת מכוח השיטה גם בכנסת, ורשות שופטת. מאחר שהחלשת הרשות השופטת תפגע למעשה בשכבת ההגנה המרכזית או היחידה מכוחה של הרשות המבצעת, בארה"ב לא רואים במצב חדש שכזה כבעל איזונים ובלמים.
עיקר הביקורת על התוכנית המשפטית של הממשלה נובעת מכך שבפועל, היא שמה עצמה מעל כל יתר הרשויות האחרות - ויכולה תיאורטית להעביר חוקים שיפגעו במיעוטים, בזכויות קניין ועוד. כך למשל, את פסקת ההתגברות מתכוונים חברי הממשלה להעביר ברוב של 61 חברי כנסת בלבד - כך שכל קואליציה תוכל להתגבר בקלות על פסיקות בג"ץ. בנוסף, העליון לא יוכל לפסול חוקי יסוד, ולא יוכל לפסול חוקים ברוב של פחות מ-12 שופטים. לפי התוכנית, השופטים גם לא יוכלו להשתמש יותר בעילת הסבירות - והממשלה תשלוט בפועל בוועדה לבחירת שופטים.
בלינקן, אגב, התייחס בנאומו לא רק לצורך בהגעה להסכמה רחבה סביב השינויים במערכת המשפט - אלא דיבר בעקיפין גם על ההפגנות והמחאות נגדה. "החיוניות של החברה האזרחית בישראל נראית לאחרונה במלואה", אמר. הוא הדגיש את הצורך ב"שמירה על חברה אזרחית חזקה בישראל", והוסיף כי "המחויבות של האנשים בשתי המדינות שלנו להשמיע את קולם ולהגן על זכויותיהם היא אחת החוזקות הייחודיות של הדמוקרטיות שלנו".
בנוסף הדגיש בלינקן כי היחסים בין ארה"ב לישראל "נטועים באינטרסים וערכים משותפים", והבהיר: "זה כולל תמיכה שלנו בעקרונות ובמוסדות הדמוקרטיים, שמירה על זכויות אדם, מערכת משפט שווה לכולם, זכויות של קבוצות מיעוט, שלטון החוק ותקשורת חופשית".
בלינקן הדגיש כי "הדמוקרטיות שלנו יכולות להתחזק – זה מה שארה"ב וישראל עשו אחת לשנייה במשך עשורים רבים, בכך שעמדנו בסטנדרטים המשותפים שייסדנו". מזכיר המדינה הודה כי קיימים חילוקי דעות בין הצדדים, והוסיף כי "חברים" יודעים לדבר "בכבוד ובכנות" גם כשהם לא מסכימים זה עם זה. "השיחות שניהלנו היום לא היו חריגות. השיחות יימשכו כולל עם חברים אחרים בממשלת ישראל ובחברה האזרחית הישראלית כחלק מתהליך שמטרתו להגן ולחזק את עמודי התווך של הדמוקרטיה שאנו מחויבים לה".
הערב נועד בלינקן גם עם הנשיא יצחק הרצוג, שאמר בהצהרתם המשותפת כי "שמעתי את הערתך לגבי המצב הפנימי בישראל. זה משהו שאני מחויב לו ומנסה לפתור אותו, או להוביל לתהליך של דיאלוג. כפי שאמרת, זה נושא שמחייב הסכמה רחבה, שדמוקרטיות רבות מתווכחות לגביו. אנחנו דמוקרטיה תוססת כמו שאמרת, ואני גאה בישראלים שעוסקים בדיון הזה מפה ומשם ומביעים את דעותיהם".
עם זאת, הרצוג הדגיש בפני בלינקן כי בסופו של דבר ישראל צריכה לפתור את בעיותיה "בצורה חברית ופנימית". לדבריו, "זה המיקוד שלי בימים האלה".
מזכיר המדינה אמר: "אנחנו מעריכים את מנהיגותך אדוני הנשיא, בהירות קולך בכל הנוגע להורדת המתחים כאן בין הקהילות ובין המגזרים ובהירות קולך בכל הנוגע למציאת דרך טובה לבניית הסכמות בשאלת הרפורמה השיפוטית, וכמובן גם קולך והחזון שלך בנושאים שונים עימם אנו מתמודדים כבעלות ברית איתנות וכשותפות איתנות".
במסיבת העיתונאים עם בלינקן גם נתניהו התייחס, במרומז, לביקורת הנרחבת נגד המהפכה המשפטית שהוא מקדם: לדבריו ישראל וארה"ב חולקות את "אחת הבריתות הגדולות בהיסטוריה המודרנית" – והדגיש כי מדובר ב"שתי דמוקרטיות חזקות שיישארו שתי דמוקרטיות חזקות". "אני מבטיח לך", אמר לבלינקן.
בלינקן נחת היום בנמל התעופה בן גוריון אחרי ביקור שערך בקהיר, שם נפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. בביקורו בישראל, שיימשך גם מחר, צפוי בלינקן להיפגש גם עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד. הוא יבקר גם ברשות הפלסטינית וייפגש עם אבו מאזן.