בוושינגטון כינו זאת "פריצת דרך". בישראל לא מסתירים את האופטימיות. אבל מה הוביל לשינוי הכיוון בעמדת חמאס, שהודיע לחיזבאללה על "הסכמתו להצעה להפסקת אש", יממה לאחר שהעביר את תשובתו למתווכות?
נראה כי לראשונה זה זמן רב חמאס שינה את דעתו, והוא מעוניין בעסקה. אחת הסיבות לכך היא הלחץ מצד ארצות הברית - אבל גם מצד מצרים וקטאר, שם ראש המוסד דדי ברנע ערך אתמול ביקור קצר. לאחר חזרת ראש המוסד מקטאר, הודיעה לשכת ראש הממשלה כי בשבוע הבא ייצא צוות להמשך המשא ומתן. חמאס, מנגד, דורש תשובה להצעה עד מוצאי שבת.
השבוע אישרו לראשונה גורמים ישראלים כי בנוסף ללחץ שהאמריקנים מפעילים על קטאר, ושמצרים מפעילה על חמאס, נראה שגם ממשלת קטאר ושירותי המודיעין שלה מפעילים לחץ על חמאס שיסכים. ייתכן שהתוצאה של הלחץ הזה הייתה אותה תשובה שהעביר חמאס להצעה, ושמההערות שלה עולה שהוא מקבל עקרונית את העסקה. בפעמים הקודמות שלח ארגון הטרור עשרות הסתייגויות מהותיות, ששכנעו את הצדדים שהוא מסרב לעסקה.
בנוסף, חמאס הבין שהקרע בין ישראל וארצות הברית לא מתרחב. המתיחות הזאת, ששיאה לאחרונה היה הסרטון שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו מתח ביקורת על העיכוב בהעברת החימושים, התפוגגה יחסית - ועדויות נוספות לכך ניתנו ביממה האחרונה.
ביידן ייפגש עם נתניהו, אוסטין שוחח עם גלנט
אתמול הודיע הבית הלבן כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ייפגש ככל הנראה עם נתניהו בעת ביקורו הקרוב בארצות הברית. במקביל, שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין שוחח אמש עם שר הביטחון יואב גלנט, והביע את תמיכתו במאמצים להשלים את העסקה עם חמאס שאותה הגדיר "כהזדמנות המבטיחה ביותר להחזיר את כל החטופים הביתה בשלום".
גם הלחץ הצבאי הוא מהסיבות לכך שהעסקה נראית כעת קרובה מתמיד, ייתכן תוך "שבועיים-שלושה", כפי שאמרו גורמים ישראלים. התקווה של חמאס שהעצימות במלחמה תלך ותפחת לא התממשה, ובתקופה האחרונה צה"ל פעל באינטנסיביות ברפיח, ובמוקדים אחרים ברצועת עזה.
הצדדים, כך ניתן לומר, סיכמו את עקרונות העסקה - וכעת נדרש לרדת לפרטים ולהגיע להסכם כתוב, כפי שהיה בעסקה הראשונה בנובמבר. לפי דיווחים שונים, העסקה מחולקת לשלושה שלבים שונים - כשבשלב א' שימשיך שישה שבועות ישתחררו כל הנשים בשבי, לצד המבוגרים והחולים.
תוך כדי ביצוע השלב הזה, שבו צפויים להשתחרר 33 חטופים חיים ומתים, יתנהל משא ומתן על שלב ב' בעסקה - שבחמאס דרשו עד כה שיכלול נסיגה מלאה של צה"ל מרצועת עזה, דבר שישראל עד כה סירבה לו. בשלב זה ישתחררו יתר החטופים החיים. בשני השלבים האלה ישתחררו מאות מחבלים מבתי הכלא הישראליים, גם כאלה עם דם על הידיים. לאחר מכן - בשלב ג' - יוחזרו גם הגופות.
אבל הפערים עדיין קיימים, וכך גם הדגישה לשכת ראש הממשלה בהודעתה. לפי גורמים המעורים בנושא, המחלוקות נוגעות לסוגיות של ביטחון, וטו על זהות האסירים הכבדים שישוחררו ופריסת כוחות. אחד המכשולים למשל הוא הדרישה של חמאס לנסיגה ישראלית מציר פילדלפי. מכשול אחר הוא דרישת חמאס להתחייבות לפיה המשא ומתן על הארכת הפסקת האש יהיה ללא מגבלת זמן - דבר שישראל מתנגדת לו. בנוסף, חמאס הודיע גם כי לא יסכים להצבת כוחות זרים בעזה, ב"יום שאחרי".
חיזבאללה מסכים לדון בנסיגה? הדיווח וההכחשה
מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בירך על הסכמת חמאס להפסקת אש, ובכיר בארגון הטרור הלבנוני אמר כי "מהדקה הראשונה של הפסקת האש בעזה, תהיה הפסקת האש בלבנון". אבל בישראל דורשים נסיגה של כוח רדואן אל מעבר לנהר הליטני, ועל כך לא מסכימים בחיזבאללה.
לפי דיווח בערוץ הלבנוני MTV, סגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם דן באותה נסיגה אפשרית עם סגן ראש המודיעין הגרמני אולי דיאל - ורק אמר כי משא ומתן על כך לא יחל לפני שהמלחמה בעזה תסתיים. לפי הדיווח, הנציג הגרמני הציע לחיזבאללה כי בתמורה להסכמתו לנסיגה ל-8 ק"מ לתוך לבנון יוסרו הסנקציות על ארגון הטרור. לאחר מכן פרסם חיזבאללה הכחשה לאותו דיווח, שבו לכאורה קאסם הסכים לדון בכך. לפי ההכחשה, הדיון "לא נגע לכל עסקה עתידית".
פורסם לראשונה: 23:36, 05.07.24