שגריר ישראל בבחריין איתי טגנר תועד היום (שבת) משוחח עם שר ההגנה של אינדונזיה, פראבוו סוביאנטו. השניים נפגשו בכנס מנאמה לביטחון אזורי, שבו השתתף גם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין.
מדובר במפגש חריג מאוד, לאור העובדה שכבר שנים רבות לא היה מפגש פומבי בין נציגים של ישראל ואינדונזיה - בטח לא בדרג כזה בכיר. בכנס נמצא גם ראש המל"ל איל חולתא, אך ככל הידוע הוא לא שוחח עם השר האינדונזי.
אינדונזיה היא המדינה הרביעית בעולם בגודל האוכלוסייה, והמדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר. המדיניות הרשמית בינה לבין ישראל היא התעלמות או אי-קיום יחסים רשמיים. עם זאת, בערוצים לא-ישירים שונים מתקיימים קשרי מסחר בין המדינות - ועד לפני הקורונה יכלו אנשי עסקים ישראלים לבקר באינדונזיה. בשנה שלפני הקורונה, 40 אלף תיירים ואנשי עסקים מאינדונזיה ביקרו בישראל.
אינדונזיה הכחישה בשנה שעברה דיווחים שתנרמל יחסיה עם ישראל אחרי הסכמי אברהם. דובר משרד החוץ האינדונזי, טאוקו פייזסייה, אמר כי הדיווחים אז בישראל היו שגויים – והתנה כל שיח עם ישראל בשינוי עמדתה בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. "משרד החוץ מעולם לא היה בקשרים עם ישראל", הוא אמר בדצמבר בשנה שעברה. "כשמדובר במדיניות החוץ שלנו – משרד החוץ עקבי בכל הנוגע לפלסטין, בהתאם לחוקה שלנו".
מנכ"ל משרד החוץ האינדונזי, עבד אל-קאדר ג'אילני, אמר ביוני האחרון כי ארצו לא שוקלת לנרמל את יחסיה גם עם הממשלה החדשה בישראל בראשות נפתלי בנט. את הדברים אמר בתגובה לדברים שאמר שגריר ישראל בסינגפור שגיא קרני שבועות לפני כן, בדבר רצונה של ישראל לפעול לקידום היחסים עם מדינות בעלות רוב מוסלמי בדרום-מזרח אסיה.
"אינדונזיה ממוקדמת בשלום, ואנחנו מקווים שהתהליך יתחדש", הוא אמר. "זה ברור מאוד. אינדונזיה מאמינה שהדרך היחידה לפתור זאת היא לכבד את זכויות העם הפלסטיני". הוא התייחס גם לכניסתו של בנט לתפקיד ואמר: "הכיוון של הממשלה החדשה די נוקשה בכל הקשור לפתרון שתי המדינות ולבנייה בהתנחלויות". הוא ציין כי לשינויי ההנהגה שהתרחשו בארץ לא תהיה השפעה על אינדונזיה, מאחר שלמדינות אין יחסים דיפלומטיים.
שר ההגנה האמריקני אוסטין אמר הבוקר בנאומו בכנס במנאמה כי ארה"ב לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, ותיאבק ב"שימוש המסוכן" שלה בכלי טיס בלתי-מאוישים מתאבדים, בצל שיחות הגרעין שאמורות להתחדש בעוד תשעה ימים. "בואו נבהיר - המחויבות של ארה"ב לביטחון במזרח התיכון היא חזקה ומוחלטת. ארה"ב נשארה מחויבת למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני", אמר.
לדברי אוסטין, "הפעולות של איראן בחודשים האחרונים אינן מעודדות, במיוחד בגלל הרחבת תוכנית הגרעין. אנחנו עדיין מחויבים לדיפלומטיה, אבל אם איראן לא מתכננת לשוחח ברצינות, נבחן את האפשרויות הנדרשות כדי לשמור על ביטחוננו".
למרות שבכירים בממשל הנשיא ג'ו ביידן הביעו לא פעם כוונה לצמצם בצורה חדה את היקף הכוחות האמריקניים שמוצבים במזרח התיכון, אוסטין רמז כי זה לא מה שימנע מארה"ב להפעיל כוח צבאי נגד איראן. "המכה שאנחנו יכולים להנחית כוללת את מה שבנות בריתנו יכולות לתרום יחד עם כל מה שכבר עשינו בעבר ודברים נוספים שנוכל להפעיל במהירות. גם הידידים שלנו וגם האויבים שלנו יודעים שארה"ב מסוגלת לשלוח כוחות מכריעים בכל זמן ולכל מקום שבו נבחר".