בצרפת נמשכה בסוף השבוע מחאת הענק נגד רפורמת הפנסיה שמוביל הנשיא עמנואל מקרון, ולפי עדכון שפרסם אתמול משרד הפנים, בהפגנות הסוערות שנערכו ביום חמישי ושגלשו בחלק מהמקרים להתפרעויות נעצרו 457 בני אדם, ו-441 מאנשי כוחות הביטחון נפצעו. על רקע המהומות – והצתת הכניסה לבניין העירייה של בורדו שאותו היה אמור לפקוד – בוטל אתמול ביקורו של מלך בריטניה צ'רלס השלישי בצרפת, שתוכנן במקור להתחיל מחר.
יום ההפגנות נגד הרפורמה של מקרון שנערך שלשום היה האלים ביותר שידעה צרפת עד כה בגל המחאה, שנמשך מאז ינואר, ולפי שר הפנים ג'ראלד דרמנה 903 שריפות הוצתו במהלך היום הזה ברחובות פריז לבדה. מפגינים רעולי פנים נראו מנפצים שם חלונות ראווה ומעלים באש חלק מהאשפה שנערמה בעקבות השביתה שמקיימים בשבועיים האחרונים עובדים בעירייה במחאה על הרפורמה. אירועים אלימים נרשמו גם בראן ובנאנט, ובתמונות ששודרו בכל העולם נראה שער הכניסה לבניין העירייה של בורדו עולה באש, אחרי שהוצת.
"לרחוב יש לגיטימיות בצרפת, ואם מר מקרון לא זוכר את המציאות ההיסטורית הזו, אני לא יודע מה הוא עושה כאן", הסביר אחד המפגינים בנאנט את עליית המדרגה במחאה. מפגין אחר אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא "מתנגד לרפורמה הזו ולעובדה שלדמוקרטיה אין כבר שום ערך". מוחה שלישי הסביר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP: "אנחנו לא מיוצגים, אז נמאס לנו. מחאה היא הדרך שבה נוכל לגרום לקולנו להישמע, כי כל שאר הדרכים לא הביאו לנסיגה מהרפורמה".
הרפורמה שמקרון מבקש להנהיג, נזכיר, קובעת כי גיל הפרישה בצרפת יעלה מ-62 ל-64, יבוטלו זכויות יתר שמהן נהנו עובדים בכמה מגזרים, ויוקשחו הדרישות שבהן יחויבו העובדים לעמוד כדי לקבל פנסיה מלאה. גיל הפרישה בצרפת נמוך מאוד בהשוואה לרוב שכנותיה האירופיות, שהעלו את גיל היציאה לגמלאות ל-65 ואף למעלה מכך, וההוצאה של צרפת על פנסיות היא השלישית בגובהה בקרב המדינות המתועשות – 14.5% מהתוצר המקומי הגולמי. על רקע זה טוען מקרון כי לארצו אין ברירה אלא לערוך את הרפורמה אם ברצונה לאזן את המערכת הפנסיונית שלה.
אלא שארגוני העובדים בצרפת דוחים את טענות הנשיא, ולפי סקרים כשני שלישים מהצרפתים מתנגדים לרפורמה. מיליונים השתתפו בשבועות האחרונים בהפגנות נגד המהלך ובשביתות ענק. מובילי המחאה טוענים כי הצעדים שמציע מקרון אינם הוגנים ויפגעו באופן לא מידתי בעובדים חלשים – עובדים נטולי הכשרה מיוחדת שנוטים להתחיל את הקריירות שלהם מוקדם, ולעתים קרובות מועסקים בעבודות קשות מבחינה פיזית, שלא כמו בוגרי אוניברסיטאות.
רפורמת הפנסיה הייתה אמורה להיות מובאת להצבעה בפרלמנט ביום חמישי בשבוע שעבר, אבל דקות לפני כן, כשהבינה שייתכן כי אין לה הרוב הדרוש, החליטה לפתע ממשלת מקרון לנצל סמכות חוקתית מיוחדת ולאשר את הרפורמה מבלי להזדקק לאישורו של בית המחוקקים. מדובר בסעיף 49:3, שארגוני העובדים הזהירו את מקרון שלא להשתמש בו, והחלטת הנשיא לנצלו בכל זאת עוררה אצלם זעם. בתגובה על המהלך, באירוע חריג של כאוס בפרלמנט הצרפתי, הפריעו חברי אופוזיציה לנאומה של ראש הממשלה אליזבת בורן, השמיעו קריאות בוז, שרו את ההמנון – ומנעו ממנה לדבר. השבוע שרדה ממשלת מקרון וברון רק בקושי הצבעת אי-אמון.
מקרון, הריאיון והשעון ש"עולה 80 אלף אירו"
אתמול הודיעו צרפת ובריטניה על דחיית ביקורו של המלך צ'רלס שהיה אמור להתחיל מחר, אחרי שהנשיא מקרון התקשר אל המלך וביקש ממנו שלא להגיע על רקע המהומות. מדובר בהתפתחות מביכה מאוד עבור הנשיא הצרפתי: ביטולו של הביקור בא בין השאר בצל איומי המפגינים לשבש אותו, וחלק מהעובדים שהיו אמורים להשתתף בהכנות אף סירבו לפרוס את השטיח האדום שאמור היה לקדם את פניו של המלך. במסיבת עיתונאים שערך אתמול אמר הנשיא מקרון כי ההחלטה לדחות את הגעת צ'רלס נובעת מההבנה שאם יגיע הוא עלול להפוך בעצמו ליעד עבור המפגינים, כך שייווצר "מצב מתועב". לביקור ייקבע מועד חדש, כנראה לקיץ.
גם אתמול נרשמו הפגנות במקומות שונים בצרפת, והמוחים שיבשו בין השאר במשך שעות את התנועה באזור נמל מארסיי. שר הפנים דרמנה, שנחשב לאיש הסיעה הימנית בממשלת המרכז של מקרון, דחה את קריאותיהם לסגת מהרפורמה ואמר: "אני לא חושב שעלינו לסגת מהחוק הזה בגלל אלימות. אם נעשה זאת – זה אומר שאין מדינה. עלינו לקבל ויכוח דמוקרטי, אבל לא ויכוח אלים".
ראש הממשלה אליזבת בורן כתבה בטוויטר בעקבות המהומות של יום חמישי: "קיום הפגנות כדי להביע חוסר הסכמה הוא דבר נכון, אבל האלימות והביזוי שראינו היום בלתי מתקבלים על הדעת. אני מבקשת להביע את מלוא הערכתי למשטרה ולכוחות הביטחון". ממשלת צרפת מקווה שההפגנות יאבדו בהדרגה מומנטום, אך לפי שעה אין סימן שהתקווה שלה מתגשמת. מנהיגי המפגינים כבר הכריזו על יום זעם נוסף, שיתקיים ביום שלישי הקרוב.
שלטונות צרפת מאשימים "גורמים רדיקליים" בהרס שנגרם במהלך ההפגנות, אבל מועצת אירופה, הפדרציה הבינלאומית לזכויות אדם וארגון "עיתונאים ללא גבולות" הביעו אתמול דאגה מהאלימות שהפעילה המשטרה נגד המפגינים, שתנועת המחאה שלהם הייתה בעיקרה לא-אלימה. שר הפנים דרמנה אמר כי חקירות נפתחו בנוגע ל-11 תלונות על שימוש בכוח מופרז מצד המשטרה השבוע.
מקרון, איש המערכת הבנקאית לשעבר, נתפס על-ידי המפגינים כנשיא מנותק המיטיב עם העשירים בלבד, ובריאיון שהעניק שלשום לטלוויזיה הצרפתית הוא הצליח להרגיז אותם שוב כשהתייצב למשדר כשאת ידו מעטר שעון יוקרה, לדברי המפגינים בשווי של כ-80 אלף אירו. בארמון האליזה דחו את הטענה הזו, ואמרו כי מדובר בשעון Bell & Ross מסוג שנמכר ברשת במחיר של 1,660 עד 3,300 אירו. במהלך הריאיון הסיר מקרון את התכשיט, ואנשיו טענו כי הוא עשה זאת רק כדי להפסיק את נקישות השעון על השולחן.