טיל של חיזבאללה פגע ברמת גן ובבני ברק, אישה נהרגה בפגיעה ישירה בשפרעם, עשרות רבות של רקטות שוגרו במטחים לגליל, צה"ל תקף דירה בביירות ליד מטה הממשלה - אבל למרות אלו, כל הסימנים מראים שהסיכויים להסדרה בצפון הולכים וגוברים.
עמוס הוכשטיין, שליחו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, צפוי להמריא הלילה (שלישי) לביירות לנסיעה גורלית הנוגעת להסדרה עם לבנון. לפי הערכת המצב האמריקנית, יש סיכוי של יותר מ-50 אחוזים להגעה להסכם. הוכשטיין לא היה מגיע מחר לביירות אם היה מעריך שאין לזה סיכוי. הוא קיבל פידבק חיובי מלבנון שהניח את דעתו שהוא יכול לבוא לאזור.
למעשה, הוכשטיין בא כדי לסגור את הקצוות ולא לעוד סבב של משא ומתן. נעשתה עבודה רבה מאחורי הקלעים ולא נשארו פערים גדולים מאוד. לפי הדיווחים בלבנון, הוכשטיין ייפגש עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ועם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי. אחרי ביירות, הוא צפוי להגיע לישראל ביום רביעי או חמישי.
לפי הפוליטיקאי הלבנוני הבכיר עלי חסן חליל - המקורב לנביה ברי - לבנון וחיזבאללה הסכימו להצעה האמריקנית להפסקת אש, "לצד הערות מסוימות על התוכן". הוא אמר כי לבנון העביר את תשובתה הכתובה. "ההצעה האמריקנית היא הניסיון הרציני ביותר לסיום הלחימה", הוסיף.
הגעת הוכשטיין ללבנון משמעותה שההסכמות קרובות, והודעה על כך יכולה להימסר תוך זמן קצר יחסית - אך לא ברור אם הוכשטיין יכריז על הפסקת האש מלבנון או מישראל. ההערכה בישראל היא שאיראן נתנה אור ירוק לחיזבאללה להסכים להפסקת אש, כנראה כדי לשלוח מסר חיובי לנשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ.
בכיר ישראלי שמעורה בפרטים אמר: "זה ממשל שלא מחפש הרפתקאות על דברים שאין להם סיכוי. מעצם ההגעה שלו אפשר להסיק שיש סיכוי להסדרה. אבל להגיד שיש ודאות - אי אפשר. יש בינינו לבין האמריקנים הבנה גדולה מאוד. ההגעה לישראל תלויה כמובן בתוצאות הדיאלוג שלו שם, אבל הגיוני שיגיע גם לישראל".
אם אכן הצדדים יגיעו להסכם, ארצות הברית תכריז על תקופה של 60 ימי הפסקת אש. זו תקופת היישום וזה המבחן הגדול - לראות אם חיזבאללה ייסוג לקו הליטאני, וצבא לבנון יירד דרומה. צה"ל יישאר בדרום לבנון בתקופה זו, אבל ההיערכות בשטח צפויה להיות שונה מעט. בכל מקרה, לפחות לפי התכנון יישארו בדרום לבנון בתום תקופה זו רק צבא לבנון וכוח יוניפי"ל.
במקרה של הגעה להסדרה, האמריקנים יכריזו על הפסקת האש באופן מיידי, וייתכן שגם לצרפתים תהיה מעורבות כלשהי בהכרזה, כמעין ערבים מצד לבנון. גם ב-2006 הייתה הפסקת אש שכללה מנגנון אכיפה, אבל זה קרס כי המנגנון לא יכול היה לאכוף בשטח. הפעם, לפחות על הנייר, נבנה מנגנון אפקטיבי יותר שיש בו מעורבות של בריטניה, גרמניה, צרפת וגורמים נוספים. ישראל שומרת על הזכות – וזה מעוגן בהבנות – שאם יש הפרות היא אוכפת בעצמה ושומרת על חופש פעולה.
אם אכן הוכשטיין יצליח לסגור הפסקת אש, המשמעות היא מרחיקת לכת: יש כאן בעצם לראשונה ניתוק בין לבנון לעזה. עד כה חיזבאללה התנה את הפסקת האש בהפסקת המלחמה בעזה. כאן לכאורה חיזבאללה מוותר על הדרישה הבסיסית שלו.
בישראל רוצים למנף את הפסקת האש בלבנון להעברת מסר לחמאס: נשארתם אחרונים – ועכשיו זה הזמן לעסקת חטופים. בישראל מקווים שזה ידחוף את חמאס להסכם, כך שהזיקה תהיה הפוכה - הפסקת האש בלבנון תקדם הפסקת אש ועסקת חטופים בעזה.
ליאור בן ארי השתתפה בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 22:57, 18.11.24