יותר מ-10 פרקליטים עזבו בשנה האחרונה את פרקליטות מחוז דרום, אחד מהגופים המשפטיים בעל העבודה המורכבת ביותר מאז טבח 7 באוקטובר. זאת, לאחר שרק לאחרונה קיבלה שמונה תקנים חדשים, אם כי גם אלו לא מספיקים לכמות העבודה במחוז, שכולל יותר מ-60 אחוזים משטח המדינה. גורם בכיר במחוז תקף את פרקליט המדינה עו"ד עמית איסמן, והאשים: "לא מעניין אותו מה קורה פה בדרום. הוא היה צריך לבוא ולעצור את העזיבות".
"מדובר בגל עזיבה חריג. זה לא קרה מעולם במחוז", הוסיף הגורם הבכיר. "היו דברים כאלה במחוז תל אביב - אבל לא פרקליטים עם ותק של קרוב ל-20 שנה, בעוד כוח האדם פה הוא קטן יותר". לדבריו, חלק מהעזיבות נבעו מהתערבות הדרג המנהל בהחלטות הפרקליטים, בירוקרטיה שהלכה וגדלה, ופגיעה בשיקול הדעת המקצועי של מנהלי התיקים.
הפרקליטות מונה כיום 87 פרקליטים ו-144 עובדים בסך הכול, ובראשם פרקליט מחוז דרום עו"ד ארז פדן. כל הפרקליטים שפרשו ניהלו כמה מהתיקים החשובים ביותר בדרום בשנים האחרונות, והסיבות לעזיבה הן מגוונות, חלקן כלכליות, אישיות או קשורות לקבלת תפקיד אחר. כך או כך, רוב הפרקליטים שעזבו הם ותיקים, שהיוו מוקדי ידע ומקצועיות, ניהלו תיקי הרכב והופיעו בבתי המשפט.
בין הפורשים עו"ד יריב צרי, שהיה ראש צוות מעצרים, וניהל את התיק נגד אריה שיף שירה למוות בפורץ לרכבו, כמו גם את תיק הרצח הכפול של העבריינים הבדואים נגד אדם איטל והתיק נגד ראש ארגון הפשע שלום דומרני. עו"ד מורן גז, שניהלה את התיק נגד אביעד משה שניסה לרצוח את גרושתו שירה איסקוב ואת תיק הרצח של רון קוקיא, החליטה לפתוח משרד פרטי, בדומה לעו"ד ציון קינן שהיה בצוות הכלכלי במחוז.
עוזב נוסף הוא עו"ד עמיחי חביביאן, שניהל את התיק נגד יו"ר ועד העובדים לשעבר בנמל אשדוד אלון חסן, ומונה לשיפוט ביוני 2024. כך גם עו"ד ערן צברי שמונה יחד איתו. עו"ד ליאת לוי עזבה ועברה לסיוע המשפטי, עו"ד לימור הלל עברה לסנגוריה הציבורית, ויחד איתם עזבו גם עו"ד מיכאל גרוס, עו"ד רמי אלמכאווי, עו"ד רן נוריאל, עו"ד יעל לויה-פינק, עו"ד רחל אטיאס ועו"ד מיטל אולק-אמויאל.
הפרקליטים במחוז מטפלים בכ-6,000 תיקים בשנה, ומתמודדים עם מאפייני פשיעה ייחודיים, לדוגמה במגזר הבדואי. לכך יש להוסיף את אירועי טבח 7 באוקטובר, שבעקבותיו טיפל המחוז באחד התיקים המורכבים, הקשים והחשובים ביותר של המדינה.
אצל חלק מהפרקליטים שעזבו השכר היה גורם מרכזי, ואילו יש שהתאכזבו מתוצאות מכרזים לאחר שלא קיבלו מינוי מבוקש. "את חלקם העומס הכריע", אמר פרקליט שעזב. "בנוסף, זה קשור לייבוש הכלכלי שגופים כמו הפרקליטות עצמה והמשטרה חווים. יש שעזבו מסיבה מקצועית ויש שעזבו מסיבות אישיות. אבל צריך להבין שהפגיעה היא משמעותית מבחינה מקצועית.
"פרקליטים צעירים ייכנסו בנעליהם של הוותיקים שעזבו, אבל היכולת שלהם לעבוד על תיקים שנותרו ללא טיפול היא אפסית - אין להם את היכולת הזו", הוסיף. "העומס על הפרקליטים הוותיקים רק ילך ויגדל בצורה לא הגיונית".
מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "מחוז דרום מצוי בתהליך של חילופי דורות ורענון שורות, המתאפיין בכניסת כוחות חדשים ונמרצים שיובילו אותו במשימותיו. בשנה החולפת מונו במכרזים 11 מנהלים לתפקידי ניהול שונים, נקלטו 12 פרקליטים חדשים ובחודשים הקרובים צפויים להיקלט כ-10 נוספים. על כל תקן פנוי ישנם מספר מועמדים שעברו את הליכי המיון, עובדה המדברת בעד עצמה. פרקליט המדינה מודע לעומס המוטל על המחוז ופועל לסייע בכל דרך".