על רקע התגברות התקיפות של צה"ל בסוריה לאחרונה, העיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי פרסם אמש (חמישי) כתבה על המצוקה באזור אל-קוסייר שבאזור הגבול עם לבנון, שהפך ליעד תקיפות משמעותי בחודשים האחרונים. תושבי האזור נאלצים לעזוב מחשש למותם, נכתב, ואחד מהם סיפר: "המחיה שם הפכה לקשה מאוד וכמעט בלתי אפשרית, עם המשך נוכחות חיזבאללה והתקיפות הישראליות בכל האזור, בעיר ובאזורים הכפריים שלה".
תקיפות צה"ל בסוריה, אמש
(צילום: דובר צה"ל)

3 צפייה בגלריה
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 6/10
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 6/10
תקיפה באזור ב-6 באוקטובר
3 צפייה בגלריה
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 5/11
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 5/11
תקיפה נוספת ביום שלישי בשבוע שעבר
מרואיין אחר, שנמלט מאל-קוסייר בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011, סיפר כי קיבל "אישור ביטחוני" לחזור לביתו בשכונה הצפונית של העיר, אולם הוא לא מעז לעשות זאת בגלל התקיפות הישראליות הכמעט יום-יומיות ועקב נוכחות חיזבאללה והמטות שלו.
בריאיון, הוא תהה ממקום מגוריו הנוכחי בחומס: "האם זה הגיוני שנלך למוות? שני צעירים מהאזור מתו בתקיפות הישראליות האחרונות אחרי שחזרו מלבנון. הם ברחו מהמוות בלבנון, אבל מתו בתקיפות באל-קוסייר". לדבריו, מעט מאוד משפחות חזרו לבתיהן באל-קוסייר ובאזור הכפרי שלה והמשפחות מספרות כי הן חיות כל הזמן בפחד.
סטודנט נוסף שהתראיין לעיתון, שמבקר באזור אל-קוסייר לעיתים, תיאר את המצב שם כקשה מאוד, עקב תקיפות צה"ל המכוונות לחיזבאללה, למוצבים של ארגון הטרור, לתשתיות ולדרכי האספקה שלו. הסטודנט סיפר כי המשפחות שנעקרו מאל-קוסייר "עייפות ומתמודדות עם דמי שכירות גבוהים ורוצות לחזור לבתיהן אבל חוששות".
אמש צה"ל תקף והשמיד את גשר אל-מוח שבאזור אל-קוסייר. עוד קודם לכן, בצהריים, בוצעה תקיפה משמעותית נוספת בסוריה - צה"ל תקף בכמה מוקדים בדמשק ובאזור הכפרי של הבירה, והודיע כי המטרות היו מבנים צבאיים ומפקדות של הג'יהאד האיסלאמי. סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" דיווחה על תקיפה באזור השכונה היוקרתית אל-מזה, ובהמשך דווח על תקיפה גם בקודסיא שבאזור הכפרי של דמשק. משרד ההגנה הסורי הודיע על 15 הרוגים ו-16 פצועים.
3 צפייה בגלריה
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 14/11
תקיפות באל-קוסייר שבסוריה בתאריך 14/11
הגשר שהושמד אמש בסוריה

"החיים קשים - והפכו לבלתי נסבלים"

בכתבה הדגישו כי עקב התקיפות, רבים מציעים את בתיהם באל-קוסייר למכירה במחירים נמוכים במיוחד. למשל, 200 מיליון לירות סוריות לבית גדול (סביב 57 אלף שקל), כאשר השווי המקורי שלו עומד על יותר מ-700 מיליון לירות.
מקור מסר לעיתון כי שינוי המצב באזור, כלומר סוף שליטת חיזבאללה בו, "קשה ולא יסתיים". לדבריו, "החיים במצב הנוכחי קשים מאוד והתקיפות הישראליות מגבירות את הקושי. לפי אותו מקור, ישראל בהתחלה תקפה רק במעברי הגבול עם לבנון, אך כעת תוקפת בעומק. "החיים הפכו לבלתי נסבלים. אנשים מעדיפים מוות על רעב", אמר.
שלשום, למשל, הותקפו באזור אל-קוסייר שמונה אתרים, גשרים, מחסומים וכבישים המחברים בין סוריה ללבנון. לפי המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון, התקיפות אתמול גרמו לפציעתם של "15 חברים בדיוויזיה הרביעית של צבא סוריה (הדיוויזיה של מאהר אל-אסד)". כמו כן, לפי הדיווח, המרכז הסורי טען שמדובר היה בתקיפה מספר 27 באזור, מאז ההסלמה בתקיפות נגד לבנון בספטמבר האחרון.
דובר צה"ל על התקיפות בסוריה
(צילום: דובר צה"ל)

לפי המרכז, אזור אל-קוסייר נשלט כמעט לחלוטין על-ידי חיזבאללה משנת 2013, ונחשב ל"חצר האחורית" שלו. חיזבאללה הוא מקבל ההחלטות באזור, ולכן ישראל מתמקדת בו ובאזורים הכפריים של העיר, בדרך לחומס, כדי למנוע העברת נשק משטח סוריה ללבנון.
אמש, דובר צה"ל התייחס לגל התקיפות בסוריה, ולפני כן הבהיר: "תקפנו יותר מ-300 מטרות בשבוע האחרון ברחבי לבנון, מהן כארבעים בלב הדאחייה. תקפנו מחסנים של אמל"ח, מפקדות צבאיות וסוללות טילים. השמדנו את רוב אתרי הייצור והמחסנים של ארגון הטרור בביירות, ואנחנו נחושים לפגוע במה שנותר". לאחר מכן, אמר כי במקביל מזהים בצה"ל שישנם "רקטות ואמצעי לחימה נוספים שחיזבאללה משגר למדינת ישראל, שיוצרו בסוריה והועברו אליו ממנה".
הגרי ציין, זמן קצר אחרי השמדת גשר אל-מוח שבאזור אל-קוסייר, כי "נתקוף כל ניסיון העברת אמצעי לחימה מסוריה לחיזבאללה, ונתקוף כל תשתית שנזהה בסוריה שתכליתה לייצר אמצעי לחימה עבור חיזבאללה". הגרי הוסיף: "אתמול תקפנו צירי מעבר ששימשו את חיזבאללה בסוריה להעברת אמצעי לחימה מאיראן דרך הגבול. היום תקפנו בסוריה מפקדות צבאיות של הג'יהאד האיסלאמי".