בישראל מדברים על התקדמות במגעים, על שיחות שנמשכות כל העת בקטאר, על "שני צדדים שרוצים עסקה". אבל למרות זאת, הפערים בדרך להגעה לעסקת חטופים עדיין משמעותיים, ובשורת סוגיות. חמאס העביר את רשימת המחבלים שהוא דורש את שחרורם, ויש על כך דיון - כולל הטלת וטו על שחרור חלק מהם, ודרישה להגליה למדינה אחרת של אחרים. אבל לצד זאת, ולמרות דיווחים על כך בשבוע האחרון, חמאס טרם העביר את רשימת שמות החטופים החיים שברשותו.
הפגנות ברחבי הארץ: "עסקה עכשיו"
(צילום: מיקי שמידט, יובל חן, עמרי הררי, אילת מרקוביץ, מחאת העם חיפה)

ההצהרה של עינב צנגאוקר נגד נתניהו
(צילום: מיקי שמידט )
אחת הסוגיות המרכזיות היא שאלת הפסקת המלחמה. בריאיון שפורסם שלשום ב"וול סטריט ג'ורנל" אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי לא יסכים לעסקת חטופים שתסיים את המלחמה עם חמאס. "לא אסכים לסיים את המלחמה לפני שנסלק את חמאס. לא נשאיר אותם בשלטון בעזה", הדגיש. משפחות חטופים זעמו על אותם דברים, עינב צנגאוקר אמרה בהצהרתה כי "נתניהו רוצה לקבור את מתן", וגם בקרב העוסקים בנושא יש חשש שדברי נתניהו יתקעו את המשא ומתן - גם אם כבר נאמרו בעבר.
בינתיים, אמש אמרו גורמים לערוץ "א-רד" המשדר ממצרים, לשם הגיע אתמול ראש אמ"ן שלומי בינדר ושם נפגשו בכירי חמאס עם בכירי הג'יהאד האיסלאמי והחזית העממית, כי "השלב הראשון של העסקה יכלול שחרור 250 אסירים פלסטינים. ישראל הגישה רשימה של 34 חטופים בדרישה לשחררם בשלב הראשון של העסקה - כולל 11 שלא עומדים בקריטריונים של שלב זה. חמאס הסכים לשחרר את מי שישראל מבקשת להחזיר בשלב ראשון - בתנאי שיינתן להם פיצוי מיוחד". לפי אותו דיווח, "המשא ומתן מתקדם בכל הנושאים, כמו מעבר רפיח, הנסיגה הישראלית מנצרים וחזרת העקורים".
4 צפייה בגלריה
הפגנה בדרך בגין להחזרת החטופים
הפגנה בדרך בגין להחזרת החטופים
ההפגנה הערב בדרישה לעסקה, בדרך בגין בתל אביב
(צילום: יובל חן)
במקביל, גורם פלסטיני בכיר שמעורב במו"מ טען בשיחה עם רשת BBC כי "90%" מהמגעים כבר הושלמו - אבל גם הוא הדגיש כי נותרו פערים בסוגיות מפתח שעוד יש למצוא להם פתרון. הוא טען כי בשיחות בדוחא דנו בין היתר ביצירת "אזור חיץ" ברוחב של כמה קילומטרים לאורך הגבול בין ישראל לעזה, אזור חיץ שישראל כבר פועלת למעשה להקים לאורך חודשים ארוכים. הגורם הפלסטיני אמר שייתכן כי במסגרת עסקה ישראל תשמור על נוכחות צבאית באזור זה, אבל לדבריו יש עדיין מחלוקת בנוגע לנוכחות בציר פילדלפי.
בריאיון ל-BBC הוא טען כי במסגרת השלב הראשון של העסקה ישוחררו גם החיילות החטופות, וכי תמורת כל אחת תשחרר ישראל 20 מחבלים פלסטינים. הבכיר הפלסטיני הוסיף כי אף שטרם הושגה הסכמה על זהות האסירים שישוחררו, הרשימה שהם ייבחרו מתוכה כוללת כ-400 שמות של כאלו שמרצים 25 שנות מאסר - או יותר - בכלא הישראלי. חזרת הפליטים לצפון הרצועה תתאפשר לדבריו במסגרת מנגנון בפיקוח מצרי-קטארי, ובמקביל תוגדל כמות הסיוע ההומניטרי שמוזרם לרצועה עם 500 משאיות מדי יום. אלו הסוגיות המרכזיות - והפערים.

סיום המלחמה והסכמת חמאס ל"עסקה קטנה"

השלב הראשון של המתווה לעסקת חטופים לא יכלול בכל מקרה נסיגה מלאה של צה"ל, אך חמאס בכל זאת מתעקש על ערבויות לסיום המלחמה. אם העסקה תמשיך גם לשלב השני - שמשמעותו לפי המתווה המקורי מחודש מאי סיום המלחמה - ישוחררו חטופים גברים, צעירים וחיילים. בשלב השלישי, לפי המתווה המקורי, אמורות להשתחרר גופות.
4 צפייה בגלריה
לוחמי חטיבה 8 נלחמים ברצועת עזה
לוחמי חטיבה 8 נלחמים ברצועת עזה
לוחמי צה"ל באזור נצרים שבמרכז הרצועה. לא תהיה נסיגה מלאה בשלב הראשון
(צילום: דובר צה"ל)
אבל ההתעקשות הישראלית על סיום שלטון חמאס בעזה, כפי שהדגיש נתניהו בריאיון אמש, יכולה להעמיד בסימן שאלה את הסכמת חמאס לקבל עסקה קטנה, ביודעו שישראל יכולה לחזור ללחימה אחרי השלב ההומניטרי.

מי המחבלים שישוחררו?

אחת השאלות המרכזיות היא זהות המחבלים שישוחררו בעסקה. חמאס כאמור העביר את רשימת השמות, וגורמים בסביבתו אמרו בשבוע שעבר כי ברשימה גם בכיר פתח ומנהיג התנזים בעבר מרואן ברגותי, שמרצה עונש של 5 מאסרי עולם וכן אחמד סעדאת, בעבר מזכ"ל החזית העממית ומתכנן רצח השר רחבעם זאבי.
4 צפייה בגלריה
מרואן ברגותי
מרואן ברגותי
בישראל הכחישו: "מרואן ברגותי לא ישוחרר"
(צילום: Brennan Linsley, AP)
אותם גורמים אמרו כי בנוגע לשניהם, הם יסכימו להגליה. לפי אותו דיווח, בכירים בחמאס פנו לנשותיהם של ברגותי וסעדאת, והן לא הביעו התנגדות שהשניים ישוחררו לטורקיה.
אולם, הכחישו אמש בירושלים כי ברגותי ישוחרר. "בניגוד לדיווחים השקריים - המחבל מרואן ברגותי לא ישוחרר אם וכאשר תבשיל עסקה לשחרור החטופים", אמר גורם מדיני. גם בדיווח אמש ב-BBC נטען כי ההערכות הן שהרשימה לא כוללת את שמו של ברגותי, וכי ישראל צפויה להטיל עליו וטו.

האם חמאס יסכים להגליה?

בישראל מעריכים כי תהיה נכונות של חמאס להגליית אסירים עם דם על הידיים למדינה שלישית, וכאמור - באופן לא רשמי בארגון הטרור הסכימו להגליה של בכירים.
נבחנת האפשרות שאלה שיגורשו יוגלו למדינה כמו טורקיה, קטאר או מדינה מוסלמית אחרת. גם איראן הוזכרה באחד הדיווחים. אבל ישראל דורשת הגליה של מספר משמעותי של אסירים – והשאלה היא האם חמאס יסכים גם לכך.

שאלת נצרים וציר פילדלפי

נתניהו מדגיש בכל ריאיון את חשיבות ציר פילדלפי, אבל השבוע שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר כי גם פילדלפי וגם ציר נצרים - שבעבר היו מהמכשולים העיקריים לעסקה - "לא יהוו בעיה".
מפה עם ציר פילדלפי - מעבר רפיח ומעבר כרם שלום פרוזדור נצרים
בישראל מזהים התגמשות מסוימת של חמאס בסוגיית פילדלפי וציר נצרים, ונראה שארגון הטרור מסכים להמשך נוכחות ישראלית בפילדלפי - אבל עדיין דורש נסיגה כמעט מלאה מהציר המפריד בין הרצועה למצרים. גם הגורם הפלסטיני ששוחח עם BBC ציין כאמור כי סוגיית פילדלפי עדיין מהווה נקודת מחלוקת משמעותית.

זהות ומספר החטופים שישוחררו

המטרה העליונה של ישראל היא למקסם את מספר החטופים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה. חמאס, מנגד, מוכן לשחרר מספר נמוך בהרבה של חטופים בשלב זה, ו"מסכים" להשלים את הפער בהעברת גופות חטופים.
בנוסף, גורמים הקשורים לפלגים הפלסטיניים אמרו כי סוגיה נוספת שבמחלוקת היא "דרישת ישראל לשחרר חיילים חטופים בשלב הראשון, ההומניטרי". לפי הגורמים בארגון הטרור, ישראל דורשת שחיילים פצועים ייכללו גם הם ברשימה זו, אך בחמאס ציינו כי הדבר נוגד את ההסכמות לגבי החטופים הישראלים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה.
מחלוקת אחרת, לפי הדיווחים, היא דרישת ישראל ל"רשימה של שמות כל החטופים החיים והמתים" שבידי ארגוני הטרור. לדברי גורמים בחמאס, הפלגים הפלסטיניים טוענים כי "לא ניתן לבדוק את זה", לפני שיהיה לפחות שבוע של הפסקת אש. בכל מקרה, רשימת שמות חטופים חיים עדיין לא הועברה.

חזרה לצפון הרצועה

ישראל צפויה לאפשר חזרה מדורגת ומבוקרת לצפון הרצועה של נשים וילדים שלא בגיל לחימה, אבל בחמאס ממשיכים להתנגד למנגנון שימנע חזרת חמושים לצפון הרצועה.
4 צפייה בגלריה
פליטים פלסטינים מתפנים מג'באליה
פליטים פלסטינים מתפנים מג'באליה
מחלוקת גם על חזרת הפליטים לצפון הרצועה. ארכיון
(צילום: REUTERS/Mahmoud Issa)
גורם המעורה במשא ומתן אמר לרשת שיהאב הפלסטינית כי "חזרת העקורים היא סוגיה מרכזית במשא ומתן ויש לה מספר פתרונות. המשא ומתן עדיין נמשך ואנחנו מצפים שכל הסוגיות ייפתרו עד סוף החודש". אמש דווח כאמור ב-BBC שפתרון אפשרי הוא מנגנון בפיקוח קטארי-מצרי.

המתווה שעל הפרק

המתווה החדש נשען למעשה על המתווה מ-27 במאי, לו הסכים ראש הממשלה ובהמשך חזר בו. כך, העסקה אמורה להתבצע בכמה שלבים, כשהשלב הראשון יהיה הפעימה ההומניטרית.
פעימה זו היא למעשה הפסקת אש של שבעה שבועות, כחודש וחצי, שבמהלכה – בתמורה לחטופים – ישראל תשחרר מאות מחבלים, כולל רוצחים כבדים. בעבר הואשם נתניהו בכך שהכשיל את המגעים כשהתחייב באופן פומבי שלא לסיים את המלחמה, ובכך הבינו בחמאס שאין לישראל כוונה להתקדם אל שלב ב' של העסקה, שמשמעותו הפסקת אש קבועה.
בעבר העריך חבר הכנסת בני גנץ כי בגלל העיכוב הזה, 30 חטופים איבדו את חייהם. ואולם, נראה שכעת הושגה ההתפשרות המיוחלת של חמאס בנושא הזה, וכעת מעריכים בממשלה כי יהיה רוב לעסקה - חרף התנגדות צפויה של איתמר בן גביר ואולי גם של בצלאל סמוטריץ'.
עינב חלבי השתתפה בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 22:35, 21.12.24