מאות מפגינים עיראקים פרצו הערב (יום ד') לבניין הפרלמנט בבגדד, תוך שהם משמיעים קללות נגד איראן במחאה על קידום מועמדותו לראש הממשלה של מועמד הנתמך על-ידי מפלגות פרו-איראניות. רבים מהמפגינים שפרצו לבניין הם תומכיו של איש הדת השיעי מוקתדא א-סדר. חלקם נראו מטפסים על שולחנות במתחם, צועדים עליהם ומנופפים בדגלי עיראק. בזמן הפריצה לבניין הוא היה ריק מחברי פרלמנט, ורק אנשי ביטחון היו בתוכו. נראה כי המאבטחים אפשרו למפגינים לפרוץ לבית המחוקקים בקלות יחסית.
הפריצה לפרלמנט הערב באה בצל גל מחאה ששוטף את עיראק – הגדול ביותר מאז הבחירות הכלליות שנערכו במדינה באוקטובר אשתקד. המפגינים שנכנסו לבניין בכוח מוחים על ההחלטה של גוש מפלגות שיעיות ובעלות בריתן, הנתמך על-ידי המשטר בטהרן, למנות את השר לשעבר מוחמד א-סדוני למועמד הרשמי של הגוש לתפקיד ראש הממשלה. א-סודני נחשב לבעל בריתו של ראש הממשלה לשעבר נורי אל-מליכי, יריבו של א-סדר. א-סדר מצדו ידוע בהתנגדותו לכל מעורבות זרה בעיראק, הן אמריקנית והן איראנית.
ראשיתה של הטלטלה הפוליטית בסוף השנה שעברה, בבחירות הכלליות שבהן גרפה סיעתו של א-סדר 74 מושבים בפרלמנט והפכה בכך לסיעה הגדולה ביותר בבית, שבו 329 מושבים. מאז ההצבעה לא הצליחו סיעות הפרלמנט להגיע להסכמה על הקמת ממשלה, ועיראק מתקרבת כעת לשבור את השיא שקבעה לעצמה ב-2010 – אז התנהלה במשך 290 יום בלי ממשלה מכהנת ובלי ראש מדינה מכהן.
בחודש שעבר משך א-סדר את כל מחוקקיו מהפרלמנט אחרי שלא הצליח להקים ממשלה שלא תכלול את יריביו, הנתמכים על-ידי איראן ומחזיקים במיליציות החמושות בנשק רב. בפרישתו מסר למעשה עשרות מושבים לידי המפלגות שאותן הוא עוין, אבל בה בעת הוא אותת להן כי הוא עשוי לקדם התקוממות עממית נגדן מצד מיליוני תומכיו – ומצד המיליציה שלו – אם הן ינסו להקים ממשלה שהוא אינו תומך בה. החודש דחה א-סדר בתוקף את האפשרות שאל-מליכי יהיה מועמד המפלגות השיעיות היריבות לראשות הממשלה, ומעריכים כי הוא מתנגד גם למינוי א-סודני משום שהוא בעל בריתו של אל-מליכי. חבר בסיעתו של א-סדר אמר היום: "סודני הוא רק הצל של אל-מליכי".
הוואקום השלטוני שנמשך בעיראק כבר תשעה חודשים הותיר את המדינה ללא תקציב לשנת 2022, ובשל כך היא אינה יכולה לבצע את ההשקעות הנחוצות כל כך בתשתיות ואת הרפורמות הכלכליות הדרושות לה. את המצב הכלכלי הזה חשים העיראקים על בשרם מדי יום, והוא עומד בניגוד חד לעובדה שארצם, יצואנית נפט גדולה, דווקא נהנית בימים אלה מהכנסות שיא מהנפט בשל מחירו הגבוה, ואינה שקועה עוד במלחמות מאז חיסול דאעש לפני כחמש שנים.
אם הסיעות בפרלמנט לא יגיעו להסכם בקרוב, עשוי ראש ממשלת המעבר המכהן כעת, מוסטפה קזימי, להישאר ראש הממשלה הזמני עד שיתקיימו בחירות חדשות, והמשבר הפוליטי יתארך. הערב קרא קזימי לשמור על איפוק בעקבות פריצת המפגינים לבניין הפרלמנט, והפציר בהם לסגת מיד. הוא הזהיר כי כוחות הביטחון יגנו על מוסדות המדינה ועל השגרירויות הזרות, וימנעו כל הפרעה לסדר הציבורי.
הפריצה לבניין הפרלמנט באה אחרי שקודם לכן היום פרצו המפגינים ל"אזור הירוק" בבגדד, האזור המאובטח-למדי שבו הוא שוכן. באזור זה נמצאות גם שגרירויות זרות רבות. המשטרה השתמשה בזרנוקי מים בניסיון למנוע מהמפגינים לפרוץ לאזור, אבל הם הצליחו לגבור עליה ואז צעדו בשדרה הראשית שם והגיעו לשערי הפרלמנט. המפגינים התאספו בשתי כניסות למקום, וחלקם קראו "סודני, החוצה!". גם ב-2016 פרצו תומכי א-סדר לאזור הירוק ונכנסו לבניין הפרלמנט. אז הם פתחו בשביתת שבת במקום, ודרשו רפורמות פוליטיות.