מספר חולי הקורונה המאושפזים בבתי החולים בארצות הברית הגיע היום (ג') לשיא חדש, 136,604 – כמעט 4,000 יותר מהשיא הקודם, שנקבע בינואר אשתקד. השיא הזה נרשם כשברקע ההתפשטות האדירה של זן האומיקרון בארה"ב, התפשטות שאינה מראה לפי שעה סימני האטה. הלילה גם קבעה ארה"ב שיא עולמי במספר הנדבקים החדשים היומי שעליו היא מדווחת – 1.35 מיליון זוהו ביממה אחת – אם כי יש לציין שחלק ממדינות ארה"ב אינן מדווחות על נדבקים במהלך סוף השבוע אלא מפרסמות את הנתונים רק ביום שני, וסביר להניח כי דיווחים רבים שעוכבו נכללו בנתון שנמסר לפנות בוקר.
כך או כך, אין ספק שאותותיו של האומיקרון נראים בארה"ב: בשבעת הימים האחרונים הגיע ממוצע הנדבקים החדשים היומי ליותר מ-700 אלף, וזהו נתון גבוה פי שלושה מזה שנרשם בארה"ב רק לפני שבועיים. מספר חולי הקורונה המאושפזים בארה"ב הכפיל את עצמו בתוך שלושה שבועות, ומספר מתי הקורונה היומי עומד כעת על 1,700 בממוצע – לעומת 1,400 לפני ימים אחדים.
אף שנראה כי זן האומיקרון גורם בדרך כלל למחלה קשה פחות מזנים קודמים של נגיף הקורונה, מומחים מזהירים שהעלייה החדה במספר הנדבקים עלולה להכביד מאוד על מערכת הבריאות. בארה"ב יש בתי חולים שכבר החליטו לבטל ניתוחים אלקטיביים כדי לעמוד בעומס. שיבושים מורגשים גם בבתי הספר בארה"ב, בשל כניסתם לבידוד של אנשי סגל, מורים ונהגי אוטובוסים. בשיקגו נאלצו הרשויות לבטל את הלימודים זה היום הרביעי ברציפות בשל חוסר הסכמה בין הרשויות למורים בנוגע לדרך ההתמודדות עם גל ההדבקות, ובניו יורק הושעתה פעילותם של שלושה קווים ברכבת התחתית משום שעובדים רבים של המטרו חלו.
בצד השני של העולם, בסין, נאלצו היום הרשויות להכריז על סגר בעיר ענקית שלישית, ובכך עלה לכ-20 מיליון מספרם של תושבי סין הנדרשים להישאר כעת ספונים בבתיהם בשל גל ההדבקות. הסגר החדש הוכרז בעיר אניאנג, שבה גרים 5.5 מיליון בני אדם, והם יידרשו להשתתף במבצע בדיקות המוני, כמו זה שנדרש מתושבי שלל ערים אחרות בסין בשנה האחרונה. סגר מוטל כיום גם בעיר שיאן, שבה חיים 13 מיליון תושבים, ובעיר יוז'ו, בת 1.1 מיליון תושבים.
הגבלות, גם אם נוקשות פחות, מוטלות על העיר טיאנג'ין, כשעה נסיעה מבייג'ינג. הבירה הסינית, נזכיר, תארח בעוד פחות מחודש את אולימפיאדת החורף. הואנג צ'ון, גורם בוועדה המארגנת האחראי על ההתמודדות של מארגני המשחקים עם מגפת הקורונה, אמר כי המארגנים סומכים על שיתוף הפעולה מצד הספורטאים ונציגי המשלחות: "אם תתגלה התפרצות גדולה, אין ספק שזה ישפיע על המשחקים ועל לוח הזמנים", הודה עם זאת.
ובאפריקה, בינתיים, ציון דרך חשוב: אוגנדה פתחה אתמול באופן מלא את בתי הספר שלה לתלמידים אחרי כמעט שנתיים של שיבושים. בתי הספר היו סגורים באופן מלא או חלקי במשך יותר מ-83 שבועות – פרק הזמן הארוך ביותר שנרשם במדינה כלשהי בעולם. הסגירה הראשונית של בתי הספר באוגנדה נעשתה במרץ 2020, מעט אחרי שהנגיף הגיע לראשונה למדינה, ואמנם בחלק מהכיתות חזרו ללימודים פרונטליים בפברואר 2021, אבל בחודש יוני הופסקה שוב לחלוטין הפעילות בבתי הספר בעקבות גל ההדבקות הגדול הראשון שפקד את המדינה.
אף שחלק מהתלמידים באוגנדה יכלו, כמו במקומות אחרים בעולם, ללמוד בשנתיים האחרונות דרך הזום, לפי הערכות רבים מהתלמידים ששבו אתמול ללימודים לא זכו ללמוד כלל במהלך השנתיים הללו: הרוב הגדול של הילדים באוגנדה לומדים בבתי הספר הציבוריים, ורוב בתי הספר האלה לא היו מסוגלים להציע לתלמידים למידה מקוונת מרחוק. עם החזרה ללימודים אתמול נרשמו פקקי תנועה בבירה קמפלה, וברחובות נראו תלמידים צועדים עם תרמיליהם – מחזה שלא נראה כמותו במשך כמעט שנתיים.
ג'ונסון שוב מסתבך: מסיבת שתייה במעון
בבריטניה הקורונה ממשיכה לסבך את ראש הממשלה בוריס ג'ונסון: אחרי שורת טענות להפרת תקנות קורונה מצדו ומצד שריו ויועציו בשנתיים האחרונות, ערוץ הטלוויזיה ITV דיווח אמש כי ב-20 במאי 2020, במהלך סגר הקורונה הראשון בבריטניה, נערכה בגן של מעונו הרשמי של ג'ונסון מסיבת שתייה לעשרות חוגגים, בהזמנת המזכיר האישי של ג'ונסון. המסיבה נערכה במתכונת של "תביא את השתייה שלך בעצמך", ולפי הדיווח גם ראש הממשלה ג'ונסון וזוגתו קארי סימונדס השתתפו באירוע.
בבריטניה מדווחים שכ-40 אנשי סגל בצוותו המורחב של ג'ונסון השתתפו במסיבת הגן ההיא, וכי את ההזמנה שלח להם מזכירו האישי של ג'ונסון מרטין ריינולדס. באותם ימים היו סגורים בבריטניה רוב בתי הספר, וכן הפאבים והמסעדות. הגבלות ריחוק חברתי נוקשות נאכפו אז, והמשטרה אף עצרה כמה וכמה אזרחים בגין השתתפות במסיבות. מלבד המסיבה שדבר קיומה נחשף אמש, דווח לאחרונה כבר על עוד ארבע מסיבות שערכו גורמי ממשלה בריטים בימי סגרים.
בינתיים בצרפת ובטריטוריות שלה מעבר לים ממשיכה לבעבע המתיחות בין פוליטיקאים תומכי הגבלות לבין מתנגדי חיסונים. נשיא צרפת עמנואל מקרון פרסם אתמול הודעת גינוי בעקבות סרטון שהפך ויראלי, ושבו נראים מפגינים נגד הגבלות התו הירוק מיידים אצות ובוץ על חבר הפרלמנט הצרפתי סטפן קליירו בסן פייר ומיקלון, קבוצת איים צרפתיים בצפון האוקיינוס האטלנטי. בסרטון נראים המפגינים תוקפים את קליירו, לקול קריאות בוז, בכניסה לביתו.
הנשיא מקרון אמר כי התקיפה נגד קליירו, המשתייך למפלגתו, בלתי נסבלת ובלתי מתקבלת על הדעת. בימים האחרונים, נזכיר, גברה שוב המתיחות סביב הגבלות הקורונה שמטילה ממשלת מקרון, אחרי שהנשיא הצרפתי הצהיר כי האסטרטגיה שלו היא "לעצבן" את סרבני החיסונים עד שיסכימו להתחסן.
צ'כיה: חוזרים לעבוד עם בדיקה חיובית
כשברקע ההבנה שזן האומיקרון מידבק במיוחד אבל גם פחות קטלני, עוד ועוד ממשלות באירופה מקילות כעת את ההגבלות שלהן, בין השאר כדי לאפשר למערכות הבריאות, לשירותי החירום ולבתי הספר להמשיך לפעול כסדרם. ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס הצהיר אתמול כי הגיעה העת להעריך את התפתחות המגפה "בפרמטרים אחרים". ברחבי היבשת תלמידים שבו בימים האחרונים בהמוניהם לבתי הספר אחרי חופשת החגים, עדות כך שרק מעטים רוצים לחזור ללמידה מרחוק כמו זו שהונהגה בגלי הדבקה קודמים.
ניכר גם כי ממשלות באירופה נמנעות ככל יכולתן מהטלת סגרים כמו אלה שהטילו בראשית המגפה. עוד ועוד מדינות מקילות את תנאי הבידוד, בראש ובראשונה לעובדים חיוניים: בריטניה, שווייץ, ספרד ובלגיה קיצרו משמעותית את תקופות הבידוד הנדרשות מעובדים כאלה, והקלו את התנאים שבהם מותר להם לשוב לעבוד. צ'כיה הודיעה אתמול כי מעתה לעובדים חיוניים, בהם מורים, אנשי רווחה ורופאים, מותר להמשיך לעבוד אפילו אחרי שאומתו כנשאים של הנגיף.
התפרצות גדולה של אומיקרון נרשמת כעת גם באוסטרליה, שם התמקדה בימים האחרונים תשומת הלב באיום לגרש מהמדינה את כוכב הטניס הסרבי נובאק ג'וקוביץ', המסרב להתחסן. היום דיווחה אוסטרליה על שיא נדבקים יומי חדש, קרוב ל-86 אלף, ובכך הגיע מספר הנדבקים שם מתחילת המגפה לכ-1.1 מיליון בני אדם. יותר מחצי מהנדבקים האלה התגלו רק בשבועיים האחרונים, ופירוש הדבר שבשבועיים האלה התגלו באוסטרליה יותר נדבקי קורונה מאשר בכל השנתיים הראשונות של המגפה.
במקסיקו הודיע הלילה הנשיא אנדרס מנואל לופס אוברדור כי נדבק בקורונה – בפעם השנייה. אוברדור בן ה-68, שכבר נדבק בנגיף בינואר של השנה שעברה, מסר כי הוא סובל כעת מתסמינים קלים בלבד. הודעתו של אוברדור באה שעות אחרי שבמסיבת עיתונאים הוא נשמע צרוד והודיע שייבדק בהמשך היום. אוברדור, איש שמאל, נהג בעבר לעשן, וב-2013 הוא עבר התקף לב. הוא גם סובל מיתר לחץ דם, אבל גם בפעם הקודמת שחלה בקורונה הוא סבל מתסמינים קלים בלבד. הוא מחוסן בשלוש מנות.