אלפי שוטרים נפרסו היום (ראשון) בירושלים כחלק מהעלאת הכוננות במהלך חודש הרמדאן ובעקבות ארבעת הפיגועים האחרונים, כשהעיניים נשואות לשער שכם, שהפך להיות המוקד הנפיץ ביותר בשנים האחרונות. אמש, לאחר שבירת הצום, המונים הגיעו כמדי שנה למתחם המדרגות בשער: משפחות, מתפללים, וצעירים שניסו להתעמת עם אנשי כוחות הביטחון.
משמר הגבול הקים שלוש עמדות שמירה בשער שכם, שמאוישות במשך 24 שעות. מפקד הצוות מתן אוזן, שאייש את העמדות בבוקר, תדרך את לוחמיו להיות מוכנים לכל תרחיש - בידיעה שבכל רגע יכול לתקוף אותם מחבל. "אנחנו יודעים לעשות את הסוויץ' במוח", הסביר אוזן, המשרת כבר חמש שנים בקבע, את ההבדל בין התחושות בבית לבין השטח. "כשאנחנו במשימה - אנחנו 100% במשימה. הפחד בכלל לא עובר בראש", אמר.
מאיה ידיד, שמשרתת כלוחמת כבר שנה וחצי, סיפרה כי במשפחתה חוששים מאוד בימים אלה - אך היא גאה בבחירתה לשרת במג"ב. "אתמול היו הפרות סדר בשעות הערב וההורים כל הזמן התקשרו לוודא שאני בסדר", סיפרה בחיוך. גם עדן, שמפקדת על יותר מ-20 לוחמים, הייתה רגועה ובטוחה. "השנה התחושות הן מעורבות", אמרה ל-ynet. "אנחנו אחרי אירועים קשים שפקדו את הארץ וזה דורש יותר ערנות ודריכות", אמרה.
יחד איתם הוצב בעמדה הלוחם ענאן גדבאן, מהכפר הדרוזי חורפיש שבגליל, שמסייע לחבריו לתקשר עם התושבים הפלסטינים. גדבאן עדיין מתאבל על בן עדתו, יזן פלאח, שנרצח בפיגוע בחדרה, ואמר כי במשפחתו מודאגים במיוחד בתקופה הזו. "מבקשים ממני לגלות ערנות ולהיזהר, אני מבין אותם", אמר.
במשמר הגבול אמרו הבוקר כי עם הזמן התפתח "מנגנון של הכלה" כדי להרגיע את הרוחות בשער. "לקראת הרמדאן אנחנו עולים ברמת הכוננות ועשינו לא מעט הכנות מרמת הלוחם ועד המפקדים, גם מבחינת האימונים וגם מהבחינה הנפשית", הסביר סנ"צ שרון מותהידה, מפקד יחידת סמ"ג ירושלים.
מותהידה, שאיבד שניים מלוחמיו - יזן פלאח ושיראל אבוקרט - בפיגוע בחדרה, סיפר כי בימים האחרונים נערכו לא מעט שיחות עם הלוחמים על הנושא. "חשוב לנו לדבר עם הלוחמים, יש לנו המפקדים אחריות לחזק אותם ולתת להם את הביטחון", אמר מפקד היחידה. "אנחנו סומכים עליהם והם יודעים שהתגובה שלהם מ-0 ל-100 חייבת להיות במהירות המרבית".