בבית העלמין סגולה בפתח תקווה נפתח היום (שני) קברה של הילדה זהרה דחבש כדי לבדוק אם אכן היא זו שקבורה במקום. מדובר בקבר השלישי שנפתח לבדיקה בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן במסגרת "חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח והבלקן לשם זיהוי ועריכת בדיקה גנטית לקשרי משפחה" שעבר ב-2018. בסך הכול צפויים להיפתח תשעה קברים בעקבות תשע פסיקות נפרדות של בית המשפט.
הקבר נפתח באמצעות מומחי משרד הבריאות והמכון לרפואה משפטית ובנוכחות בני משפחה ועורכי הדין המייצגים את המשפחות, חברת הכנסת לשעבר נורית קורן שגם חוקקה את החוק המדובר, רמי צוברי ודורון רדעי. מטרת הפתיחה היא לעשות שימוש בשרידים כדי להפיק מהם פרופיל גנטי ולבדוק את הקשר לבני המשפחה.
בני המשפחה הגיעו לבית העלמין והתרגשו עם פתיחת הקבר, כשבליבם תקווה שהתעלומה המשפחתית תיפתר, אך הם לא מאמינים שזהרה קבורה במקום. "עשרות שנים אנחנו חיים על הסיפור הזה שנקרעה ילדה מהמשפחה ולא יודעים איפה היא נמצאת", אמר מוטי דחבש, אחיה של זהרה. "אנחנו לא מקבלים תשובות, מטרטרים אותנו מוועדה לוועדה וכל התירוצים וכל ההשתקות ממש לא מסתדרות עם המציאות ועם העובדות. העובדות הן פשוטות: שמו ילדה ביום שישי לפני נסיעה בצהריים, חזרו במוצאי שבת - אין ילדה".
לאה מעודה, האחות הבכורה של זהרה, פרצה בבכי בבית העלמין. "הייתי בת תשע והיא בת שנתיים, אני זוכרת את זה כאילו זה קרה אתמול", היא אמרה בבכי. "זה כל הזמן במחשבות שלי, אני חושבת עליה ובוכה. אני עדיין מקווה שביום מן הימים אראה אותה, אני רוצה רק חיבוק אחד''.
אהובה ג'אן, אחות של זהרה, הוסיפה בכאב: ''אני רוצה להסתכל על כל אמא שמחזיקה את הילדה שלה, בת שנתיים וחצי, ועוקרים אותה מהידיים שלה ומהנשמה שלה. איך הן ירגישו, איך? תדמייני שיש לך ילדה קטנה שהיא שלך, ולוקחים לך אותה. זה לא ייתכן דבר כזה, לא ייתכן. הלוואי שיגיעו לחקר האמת, הלוואי שנדע אם היא בחיים או לא''.
זהרה בת השנתיים עלתה לישראל עם הוריה סאלם ושרה מתימן ב-1949, והם שוכנו במעברת ראש עין. זמן קצר לאחר שהגיעו לארץ, זהרה סבלה משלשולים ונלקחה לבית התינוקות. כמה ימים לאחר מכן אמה הגיעה לבקרה, ונאמר לה שהיא נפטרה והובאה לקבורה במקום לא ידוע.
משפחת דחבש התלוננה בפני ועדת קדמי, שחקרה את היעלמותם של ילדים לעולים מתימן בין 1948 ל-1954 ופרסמה דוח מסקנות ב-2001. מבדיקת הוועדה עולה סתירה מסוימת ביום המוות ובגיל המדויק של זהרה בין פנקס הפטירות של משרד הבריאות בפתח תקווה לבין יומן הפטירות של הסוכנות היהודית.
מסקנת הוועדה שנמסרה להורים היא שזהרה לא נעלמה, אלא נפטרה ונקברה בסגולה. עם זאת, כשפתחו את ארכיון הוועדה ב-2016 וניתן היה להיחשף לפרוטוקולים ולמסמכים שהוצגו בפניה, המשפחה ראתה שלפי רישומי משרד הפנים אדם אחר קיבל את תעודת הזהות של זהרה, ואילו במסמך נוסף נכתב שאין נתונים עליה כלל. חשיפת הארכיונים ומה שגילו בהם הותירו ספק בבני המשפחה, ולכן ביקשו לפתוח את הקבר.
עו"ד רמי צוברי, שמייצג את המשפחה, אמר כי הסתירות בין מה שטענה ועדת החקירה על מקום קבורתה של זהרה בבית העלמין סגולה אינן מסתדרות עם המסמכים הקיימים. "התופעה הזו מאוד לא מתקבלת על הדעת, לא הגיונית, והיא אחד מהמחדלים של המדינה באשר לפרשת ילדי תימן", הוא אמר.
חברת הכנסת לשעבר עו"ד נורית קורן, המייצגת את המשפחה, הוסיפה כי משפחות רבות נוספות מבקשות לפתוח קברים, אך על הממשלה להאריך את תוקף החוק שהיא חוקקה בכנסת בשנת 2018. "הגיע הזמן כי אנחנו כבר נמצאים בדור השלישי לפרשה, הרבה הורים כבר הלכו לעולמם, והאחים כואבים. יש פה הרבה בכי של אנשים, וזה אחרי יותר מ-70 שנה. צריך להאריך את החוק, לאפשר לאנשים לפתוח קברים למי רוצה ולהמשיך לתת תשובות למשפחות".
אחרי שנלקחו דגימות DNA מהקבר הן יועברו למכון לרפואה משפטית, שם ינסו להפיק פרופיל גנטי ולאחר מכן לבצע הצלבה עם ה-DNA של בני המשפחה. בסוף ההליך, המשפחה מקווה לקבל תשובה האם זהרה דחבש היא זו שקבורה במקום על אף הסתירות שהיו במסמכים, או שאולי מדובר בשרידים של ילד אחר.
הקבר הראשון שנפתח בחודש יולי היה של יוסף מלמד שהוכרז כמת ב-1948, וחודשיים לאחר מכן משרד הבריאות והמכון לרפואה משפטית מסרו כי נמצאה התאמה מלאה בין ה-DNA של השרידים שנמצאו בקברו לבין ה-DNA של קרובי משפחתו. כמה שבועות לאחר פתיחת הקבר של מלמד, נפתח קברה של חממה (יונה) קרווה בת ה-17 שאושפזה בבית החולים אסף הרופא שלושה חודשים לאחר שעלתה מתימן ונעלמה כמה ימים לאחר מכן. עם זאת, כרגע עוד לא מצליחים להפיק DNA מהשרידים שנמצא בקבר של קרווה.
לפני פתיחת שלושת הקברים, בחודש מאי החלו בתהליך פתיחת קברו של התינוק עוזיאל חורי בן השנה בבית העלמין סגולה, אך הפתיחה הופסקה לאחר שנמצאו שתי אבני גולל מתחת למצבה. הוצאת השרידים נעצרה כאמור, והמשך התהליך נמצא עדיין בדיונים בבית המשפט.