הרוצח רוברט קרימו, שביצע שלשום את טבח יום העצמאות באילינוי, ובו הרג שבעה בני אדם ופצע עוד יותר מ-30, הצליח לעקוף את חוקי "הדגל האדום" שהיו אמורים למנוע ממנו לרכוש כלי נשק קטלניים. מחקירה ראשונית עולה כי אביו, בוב, סייע לו לקבל את האישור הדרוש לפתיחה בתהליך של רכישת כלי נשק, אף שחודשים לפני כן ניסה הבן להתאבד. הבן גם איים בהמשך על משפחתו ש"ירצח את כולם", אך הם לא התריעו על כך בפני הרשויות. שלשום פתח באש על מצעד יום העצמאות בהיילנד פארק, ליד שיקגו, וגרם להמוני נפגעים.
חוקי "דגל אדום" הם חוקים שקיימים בשלל מדינות ברחבי ארה"ב, ושאמורים למנוע מאנשים שידוע כי יש להם נטייה לאלימות את האפשרות לקנות רובים ואקדחים. חוק כזה קיים גם באילינוי, ובכל זאת, למרות עברו המעורער הצליח קרימו לרכוש שם כדין לא פחות מחמישה כלי נשק, כולל הרובה שבו ביצע את הטבח ביום שני בערב.
המניע למעשיו של קרימו, אם יש מניע מדויק כזה, עדיין לא ידוע. לפי שעה גם לא ברור מדוע בחר לבצע את הטבח דווקא ב-4 ביולי, אבל כלי תקשורת בארה"ב חושדים כי יש לכך קשר לאובססיה שפיתח למספר 47, המורכב מאותן ספרות שמהן מורכב התאריך 4/7 (ובכתיבה אמריקנית: 7/4), שהוא המועד שבו חל יום העצמאות של ארה"ב.
האובססיה של קרימו למספר 47 עולה משלל תמונות שנפוצו ביממה האחרונה ברשת. בין השאר הוא קעקע את המספר הזה על פניו וכתב אותו על דלת מכוניתו. הוא גם כתב את המספר שוב ושוב בחשבונותיו ברשתות החברתיות, והשתמש בכינוי Awake47 בפורום אינטרנטי שהחברים בו נוהגים לשתף תמונות וסרטונים של קורבנות אלימות, אחרי שאלה הותקפו.
לא ברור מה בדיוק סימן המספר 47 עבור קרימו. יש המציינים את העובדה שהאדם הבא שייבחר לנשיא ארה"ב אחרי ג'ו ביידן יהיה הנשיא האמריקני ה-47, ושקרימו השתתף בעבר בעצרות של דונלד טראמפ, שלפי דיווחים מתכוון להתמודד על התפקיד שוב.
ארבעה יהודים בין הנרצחים
העובדה שקרימו הצליח להצטייד בנשק חם שאותו קנה כחוק מעידה כאמור עד כמה חוקי "הדגל האדום" אינם חזקים מספיק. בלילה האחרון חשפו הרשויות באילינוי את שני האירועים שאליהם הוזעקו בעבר שוטרים בגלל מעשיו של קרימו, והמידע החדש הזה מעיד על אוזלת ידן.
הפעם הראשונה הייתה באפריל 2019, אז התקבלה במוקד החירום 911 שיחה שבה דווח כי קרימו ניסה לשים קץ לחייו, והפעם השנייה הייתה בספטמבר של השנה שעברה, אז נקראה המשטרה לביתו אחרי שאיים על בני משפחתו "ארצח את כולם". השוטרים שהגיעו למקום החרימו מקרימו 16 סכינים, פגיון וחרב, אבל הוא לא נעצר, משום שלשוטרים לא הייתה סיבה מספקת מבחינה משפטית להעביר אותו לחזקתם.
לדברי המשטרה, איש מקרובי משפחתו של קרימו לא רצה להגיש תלונה נגדו או לקדם את מעצרו, ואף אחד מהם לא סיפק מידע על איומים או על מחלת נפש שיאפשרו לרשויות אכיפת החוק לנקוט פעולה כזו על דעת עצמן. יתרה מכך, אביו של קרימו, בוב, טען כי הסכינים שנמצאו בארון של בנו שייכות בעצם לו, לאב, ושהוא שם אותן שם, משום שהחשיב זאת למקום בטוח. עוד באותו אחר הצהריים הוחזרו הסכינים לידי האב.
חלקו של האב לא הסתיים כאן. מבדיקת הרשויות עולה כי בסוף שנת 2019, שלושה חודשים בלבד אחרי הדיווח על ניסיון ההתאבדות, הגיש הבן רוברט בקשה לתעודה שכל אדם חייב לקבל אם ברצונו לפתוח בהליכי רכישת נשק. האב נתן חסות לבקשה שלו, ובכך סייע לו לקבל את התעודה: האישור ניתן לרוברט קרימו משום שמעולם לא הוצא נגדו צו כלשהו ולא ננקט נגדו שום הליך של ממש.
אחרי שקיבל את התעודה המיוחלת הצליח רוברט קרימו לעבור ארבע בדיקות רקע, הבדיקות שבהן אמורים לאתר סיבות שבגינן יש למנוע מאדם לרכוש נשק. העבירה היחידה ברישום הפלילי שלו הייתה החזקת טבק בשנת 2016, כשהיה בן 16, והוא צלח את הבדיקות ללא בעיה.
הוריו של הרוצח, בוב ודניס, התייחסו בלילה האחרון לראשונה לטבח, בהודעה קצרה. "כולנו אימהות ואבות, אחיות ואחים, וזו טרגדיה איומה עבור משפחות רבות, עבור הקורבנות, עבור באי הצעדה, עבור הקהילה, ועבורנו", מסרו. "לִבּנו, מחשבותינו ותפילותינו עם כולם".
דודו של הרוצח, פול קרימו, אמר אתמול ל-CNN: "נשבר לי הלב. לא ראיתי שום סימנים לכך שהוא יעשה דבר כזה. הוא ילד שקט ובודד, שומר הכול לעצמו". הדוד העיד כי בלילה שלפני הטבח עוד ישב רוברט קרימו בביתו, הביט במחשב והתנהג כרגיל: "אנחנו אנשים רגילים, וזה פשוט גומר אותנו. אני כל כך שבור עבור המשפחות שאיבדו את יקיריהן".
בהיילנד פארק שבה בוצע הטבח יש קהילה יהודית גדולה, וארבעה משבעת הנרצחים באירוע הם יהודים: ג'קי סנדהיים, קת'רין גולסטיין, אירנה מקארת'י וסטיבן שטראוס. להערכת הרשויות הירי היה אקראי, והרוצח קרימו לא שם לעצמו ליעד יהודים באופן ספציפי.