הרשויות בספרד דיווחו היום (ד') כי לפחות 64 בני אדם נהרגו בשיטפונות בזק עוצמתיים שפקדו אזורים במזרח ובדרום המדינה, והציפו עיירות וכפרים רבים. עיקר ההרס התחולל באזור ולנסיה, שם הודיעו הרשויות על לפחות 62 הרוגים. שני מקרי מוות נוספים דווחו במחוז השכן קסטיליה-לה מנצ'ה.
לפי הדיווחים באזורים רבים יש עדיין לכודים שזקוקים לסיוע, כשלפי ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס עשרות עיירות הוצפו בשיטפונות. בתיעודים שהופצו מאז אמש ברשתות החברתיות נראו רחובות שהפכו לנהרות שוצפים, מי שיטפון שסחפו אחריהם עשרות מכוניות שנערמו זו על גבי זו - ואנשים שנתלו על עצים כדי להינצל.
השיטפונות פקדו אזורים נרחבים בספרד, ממאלגה ועד ולנסיה שנפגעה כאמור בצורה הקשה ביותר. לפי הדיווחים, בין ההרוגים שם יש גם ילדים ותינוקות. ערוצי רדיו וטלוויזיה בספרד דיווחו כי קיבלו מאות שיחות מאזרחים לכודים או כאלו שמחפשים אחר יקיריהם, ושירותי ההצלה מסרו כי הם מתקשים להגיע לחלק מהאזורים שהוצפו. מושל הקהילה האוטונומית של ולנסיה, קרלוס מזון, אמר כי הגישה לחלק מהאזורים "בלתי אפשרית".
במבצעי החילוץ נעזרים כוחות ההצלה במסוקים ובסירות גומי כדי להגיע לאזורים המוצפים, ולחלץ תושבים שנלכדו בבתים או במכוניות. יותר מ-1,000 חיילים נשלחו לסייע לכוחות במבצע, והממשלה במדריד הכריזה על הקמת "ועדת חירום" כדי לתאם את מאמצי ההצלה. ראש הממשלה סנצ'ס אמר בנאום ששודר בטלוויזיה כי "העדיפות הראשונה במעלה" היא לאתר נעדרים: "אנחנו מקדישים את כל המשאבים הנדרשים על מנת שנוכל להשתקם מהטרגדיה הזו". הוא הזהיר כי סכנת השיטפונות טרם חלפה.
ריקרדו גבלדון, ראש העיירה אוטיאל שבוולנסיה, אמר בצהריים כי יש שם עדיין כמה נעדרים. "זה היה היום הכי נוראי בחיי", הוא סיפר לתאגיד השידור הציבורי בספרד RTVE. "נלכדנו כמו עכברושים. מכוניות ופחי זבל שטו ברחובות", העיד - וציין כי מפלס המים הגיע לגובה של שלושה מטרים. גם בקסטיליה-לה מנצ'ה דווח על נעדרים, בעיירה קטנה בשם לטור. לפי הדיווחים, כוחות ההצלה שם מחפשים אחריהם בעזרת רחפנים.
אישה נתלית על עץ בשיטפונות בוולנסיה:
את ספרד מכה מאז יום שני סופה שמביאה עמה גשמים עוצמתיים, ומכונה בכלי התקשורת שם "דנה" (DANA). מדובר בראשי תיבות בספרדית לשם המתאר תופעה אקלימית נפוצה יחסית באזור זה בתקופת הסתיו – אך כעת עוצמתית במיוחד – שבמסגרתה אוויר חם ולח בים התיכון מתרומם במהירות ויוצר ענייני סערה, שנדחפים על ידי המערכת אל תוך היבשה.
באזורים מסוימים שנפגעו דווח על כמויות עצומות של גשם שירדו תוך שעות ספורות, ובעיירה צ'יבה למשל, בוולנסיה, דווח על 491 מ"מ שירדו בתוך שמונה שעות בלבד – כמות המשתווה לכמות המשקעים שיורדת באזור הזה בממוצע בשנה שלמה. לפי תאגיד השידור הציבורי RTVE, כמות הגשם שירדה בוולנסיה ביממה אחת היא הגדולה ביותר מאז ספטמבר 1966, אז ירדו שם בפרק הזמן הזה 520 מ"מ.
"אלו כמויות עצומות של גשם", אמר רובן דל קמפו, דובר השירות המטאורולגי של ספרד, שהזהיר מהסכנה הרבה וקרא לאזרחים באזורים שנפגעו להימנע מנסיעות לא הכרחיות. ההערכות הן שהגשם העז יימשך לפחות עד מחר.
במהלך הסופה דווח גם על רכבת מהירה עם כ-300 נוסעים שסטתה מהפסים באזור מאלגה, אך הרשויות מסרו כי לא היו נפגעים בתקרית הזו. שירותים חיוניים באזורים שנפגעו הושבתו, ובין היתר הופסקה פעילות הרכבות המהירות בין העיר ולנסיה לבירה מדריד. גם בתי ספר בחלק מהאזורים לא נפתחו היום.
מנואל ירי, חקלאי באזור אנדלוסיה, סיפר אתמול ל"ניו יורק טיימס" כי גידולי הפלפלים שלו נפגעו מכדורי ברד בגודל של כדורי טניס. "החממות שלי נראות כאילו מישהו ירה עליהן", אמר – והעיד גם על חלונות בתים שנופצו ורכבים שניזוקו. "האדמה מלאה בדרורים. הם מתים על המדרכה", סיפר. "זו הפעם הראשונה שאני רואה דבר כזה. סבתא שלי בת 89 והיא מעולם לא ראתה משהו כזה".
אסון השיטפונות בספרד הוא הקטלני ביותר מסוגו במדינה מאז 1996, אז נהרגו 86 בני אדם בשיטפונות בזק ליד בייסקה שבהרי הפירנאים. הוא גם כנראה אסון השיטפונות הקשה ביותר באירופה כולה, מאז ההצפות שבהן נהרגו כמעט 200 בני אדם ב-2021, רובם בגרמניה.
אף שכאמור סופות בתקופת הסתיו בספרד אינן דבר חריג לכשעצמו, הפעם מדובר בסופה עוצמתית במיוחד – והמדענים מזהירים כי תופעות מזג אוויר קיצוניות נהיות תכופות יותר בעקבות משבר האקלים וההתחממות הגלובלית. בים התיכון, ההתחממות גורמת למים רבים יותר להתאדות – וכך נוצרים גשמים חזקים יותר.