דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, הודיע הערב (רביעי) בהצהרתו על השבת גופת החטוף איתי סבירסקי במבצע מיוחד מרצועת עזה, וחשף את התנאים הקשים במיוחד שבהם הוחזקו 6 החטופים שגופותיהם הושבו - לאחר סיום התחקיר בנושא.
כך נראתה המנהרה שבה אותרו גופות החטופים
(צילום: דובר צה"ל)

צה"ל הציג היום למשפחותיהם של החטופים אלכס דנציג, יורם מצגר, חיים פרי, יגב בוכשטב, נדב פופלוול ואברהם מונדר את תחקיר האירוע שבו נהרגו במנהרה בחאן יונס. "פגשתי היום את משפחותיהם, אין מילים לתאר ולהכיל את הכאב. ליבינו עם משפחות החטופים ועם קהילות הקיבוצים אשר מחכים לשובם של יקיריהם שנחטפו באכזריות ומוחזקים בתנאים לא-אנושיים", אמר תא"ל הגרי.
הוא ציין כי המנהרה שבה הוחזקו הייתה "מנהרת מעבר שלא תוכננה לשהייה ממושכת. מנהרה באורך 100 מטרים, חסומה מצד אחד בשקי חול ומצד שני בדלת ברזל, בגובה שאדם מתקשה לעמוד בו וברוחב של מזרן. אין בה שום תנאים לשהייה של בני אדם. איתרנו נשק קלצ'ניקוב, מטבחון מאולתר, פחיות שימורים, תיקים עם אמצעי לחימה של המחבלים".
הצהרת דובר צה"ל
(צילום: לע"מ)

"חלק מהחטופים מעל גיל 80, חולים ולא אפשרו להם מענה הומניטרי בסיסי", הוסיף. "הם שרדו בתנאים לא-אנושיים. ב-14 בפברואר צה"ל תקף מתחם תת-קרקעי בחאן יונס על מנת לחסל מחבלי חמאס. במועד התקיפה לא הייתה בצה"ל ידיעה על הימצאות חטופים במרחב. בדיעבד אנו למדים שהמרחק בין התקיפה לבין הנקודה שבה הם הוחזק היה בין 120 ל-200 מטר.
"באוגוסט כוחות צה"ל הגיעו למנהרה וחילצו את 6 החללים והם הובאו לקבורה בישראל. לצידם נמצאו גופות של 6 מחבלים. על החללים היו סימני ירי ועל גופות המחבלים לא נמצאו סימני ירי או פגיעה. האפשרות שאותה אנו מעריכים כסבירה ביותר היא שבעקבות התקיפה המחבלים רצחו את החטופים והמחבלים נהרגו כתוצר לוואי של התקיפה. כמו כן לא ניתן לשלול אפשרות שהחטופים נרצחו עוד טרם התקיפה במרחב. נוכח הזמן הממושך לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי האם החטופים נהרגו מהירי או כתוצאה מתוצר לוואי של התקיפה, ההערכה הסבירה היא כי נרצחו על ידי המחבלים ולאחר מכן המחבלים נהרגו".
"על אף שהתקיפה בוצעה על פי הנהלים, הוחמרו האישורים הנדרשים לתקיפה", הבהיר דובר צה"ל. הפקנו והטמענו לקחים מבצעיים כדי להימנע מפגיעה בחטופים, היינו צריכים להשיבם הביתה בחיים ונכשלנו במשימה". הוא הדגיש בתשובה לשאלה כי "אנו עושים את כל המאמצים לייצר תמונת מודיעין מבצעית, אבל גם בעבר אמרנו - לא נדע במבצע צבאי להשיב את כל החטופים ולכן התפקיד שלנו הוא לייצר את התנאים להשבתם בכל המאמצים".
4 צפייה בגלריה
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
(צילום: דובר צה"ל )
4 צפייה בגלריה
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
(צילום: דובר צה"ל )
4 צפייה בגלריה
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
המנהרה שממנה חולצו גופות 6 החטופים
(צילום: דובר צה"ל )
4 צפייה בגלריה
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
תחקיר על נסיבות מותם של ששת החטופים
(צילום: דובר צה"ל )
במהלך חודשי הלחימה הארוכים, בצה"ל וגם בדרג המדיני, אמרו שלא תוקפים במקומות שבהם נמצאים חטופים. אחרי פרסום התחקיר משפחות החטופים ביקרו בחריפות את צה"ל, הדרג המדיני ומי שטענו שרק לחץ צבאי ישיב את יקיריהן.
"השורה התחתונה היא שצה"ל הוא האחראי למותם", אמרה אליה דנציג ליכטמן, נכדתו של אלכס דנציג, אחרי פרסום התחקיר. "אני רואה דיווחים על זה שאולי הם נרצחו על ידי שוביהם אולי בגלל מה שקרה - מה שקרה זה שצה"ל תקף באזור, לא ידע אם יש חטופים במנהרה הזאת, וכיוון אליה את ההפצצה כי היו שם מפקדים".
עפרי פרי, בתו של חיים פרי, שיתפה בשיחה עם ynet: "חיכינו וציפינו לתחקיר. כל שביב של ודאות בסיפור הזה חשוב לנו, ועדיין, ישנם דברים שכנראה לא נדע לעולם". היא ציינה כי "הדבר העיקרי שלמדנו הוא שבאופן ישיר או עקיף, אבא נהרג מפעולת צה"ל בחאן יונס. תרחיש האימים שאנו המשפחות התרענו מפניו לאורך כל הדרך התממש, וזאת למרות שכל הגורמים המקצועיים אמרו לנו שרק לחץ צבאי יציל את החטופים".