לקוחות בנקים שחשבונותיהם הוקפאו הפגינו אתמול (יום א') מול משרדי הבנק המרכזי של סין, בעיר ג'נג'ואו במחוז חנאן במרכז המדינה. הם התעמתו עם שוטרים ומאבטחים, וחלקם הוכו ונעצרו.
באפריל, בעקבות האטה כלכלית, הקפיאו ארבעה בנקים בחנאן את חשבונותיהם של אלפי לקוחות ומנעו מהם למשוך מזומנים. הלקוחות הזועמים, שאיבדו גישה לחשבונות ולחסכונות שלהם, מחו נגד השחיתות בבנקים. כאלף איש התייצבו אתמול מחוץ למשרדי הבנק המרכזי ודרשו את כספם.
המפגינים הניפו שלטים שבהם האשימו את המשטרה ואת הגורמים הרשמיים במחוז בשחיתות. המוחים קראו לממשלה בבייג'ינג להעניש בחומרה את האחראים. היום הודיעו הרשויות שהלקוחות שחשבונותיהם הוקפאו יקבלו את כספיהם בכמה תשלומים, הראשון שבהם יהיה ב-15 ביולי.
בהפגנה אתמול הושלכו חפצים, וכוחות אבטחה בלבוש אזרחי תועדו מכים מפגינים. כמה מפגינים שאיבדו את כספם בגלל המחדל של הבנקים הועלו לניידת אחרי שהותקפו על-ידי כוחות הביטחון. מפגין שהוכה סיפר שהוא הותקף על-ידי "גנגסטרים". גם הוא נלקח לניידת המשטרתית.
חלק מהמפגינים טענו שהשלטון המקומי משתף פעולה עם הבנקים כדי לדכא את המחאה. לטענתם, הרשויות המקומיות ניצלו את הנחיות הקורונה כדי למנוע מהמפגינים למחות במקומות ציבוריים.
אמש עדכנה משטרת חנאן שהיא עצרה חברים ב"ארגון פשע" שהשתלטו על הבנקים שמעורבים בפרשה. לפי המשטרה אותם עבריינים החלו להשתלט על הבנקים, שפועלים באזורים כפריים, ב-2011. המשטרה מאשימה אותם ב"מניפולציות ניהוליות" ובביצוע של העברות כספים לא-חוקיות באמצעות הלוואות פיקטיביות. הרגולטור שמפקח על הבנקים בחנאן אמר שבמחוז "מאיצים" כעת את המאבק במשבר הפיננסי המקומי, כדי לשמור על הזכויות והאינטרסים של הציבור הרחב.
הפגנות בסין הן דבר נדיר. כשהאזרחים מחליטים למחות ויוצאים לרחובות, לרוב מדובר במחאה נגד רשות מקומית או תאגידים - ולא נגד המפלגה הקומוניסטית והשלטון בבייג'ינג. ההפגנות בחנאן זכו לתמיכה ברשתות החברתיות בסין. "למה אתם מתייחסים ככה לאנשים מן השורה?", שאל גולש ברשת Weibo על האלימות נגד המפגינים. "בבקשה תחקרו בחומרה את הממשלה בחנאן".