התקשורת בארצות הברית ממשיכה לעסוק בצהריים (יום ב') בהרחבה בטבח הקשה שאירע בסוף השבוע בקניון בעיר אלן בטקסס, ובו נרצחו ביריות שמונה בני אדם. בלילה האחרון זוהה הרוצח שחוסל על ידי המשטרה כמאוריסיו גרסייה, תושב דאלאס בן 33 שעבד בשנים האחרונות כמאבטח, וכעת מדווחים כלי התקשורת האמריקניים כי החוקרים חושדים כי ייתכן שגרסייה פעל ממניעים קיצוניים. לפי הדיווחים, ברשתות החברתיות התגלו מאות פוסטים שלו שבהם הביע הזדהות עם הימין הקיצוני, פרסם תכנים ניאו-נאציים והביע תמיכה בעליונות הגזע הלבן ושנאה כלפי שחורים ויהודים.
את החשד שגרסייה פעל ממניעים קיצוניים מחזקת העובדה שעל בגדי גופתו בזירת הירי היה טלאי שעליו נכתבו האותיות RWDS. מדובר בראשי תיבות לשם "יחידת המוות של האגף הימני", כינוי שמשמש כמה ארגוני ימין קיצוני בארה"ב. הרשויות בטקסס טרם אישרו רשמית שהטבח נחקר כפשע שנאה, ובדיווחים השונים מודגשת העובדה כי בכל מקרה הוא פעל לבדו וכי החקירה עדיין בראשיתה. לא ברור אם יש לכך קשר, אבל בסוכנות הידיעות AP מציינים כי העיר אלן, הפרבר של דאלאס שבו אירע הטבח, הוא מוקד הגירה מרכזי בשנים האחרונות עבור אמריקנים ממוצא אסייתי, והם המהווים כיום 19% מתושבי העיר.
לפי הדיווחים גרסייה היה כנראה אדם תמהוני, וב"דיילי מייל" דיווחו למשל כי במשיבון בטלפון שלו הוא השאיר הודעה ביזארית שבה ביקש מהוריו כסף והתלונן שהממשלה לא העניקה לו סיוע כספי מספק – אבל מצד שני הצהיר: "אם את אישה, אל תדאגי, יש לי הרבה כסף". ברשת ABC דווח כי ב-2008 גרסייה שירת בצבא האמריקני, אבל שירותו הופסק בשל חשש שהוא סובל מבעיות נפשיות.
למרות זאת, בעשור שעבר קיבל גרסייה רישיון לעבוד כמאבטח ועבד בתפקיד זה עבור כמה חברות בטקסס בין 2016 ל-2020, אז פג תוקף רישיונו. לא ברור אם הוא המשיך לעסוק מאז כמאבטח. כך או כך, ב-CNN מדגישים כי כחלק מהכשרתו עבר גרסייה שעות רבות של אימונים בשימוש בכלי נשק. לפי הדיווחים הוא התגורר עד לאחרונה בבית הוריו בדאלאס, ורק לפני כמה חודשים עבר להתגורר באכסנייה. הרשויות פשטו בעקבות הטבח על שני המקומות הללו.
הטבח במרכז הקניות באלן, נזכיר, אירע בשבת בצהריים (לפי השעון המקומי), בשעה שבה המתחם היה עמוס במאות קונים. הרוצח גרסייה הגיע למקום לבוש אפוד מלא מחסניות ופתח באש מרובה AR-15. בסרטון שצולם במצלמת רכב של עובר אורח הוא נראה יוצא ממכונית כסופה שעצרה בחניון בפתח מרכז הקניות, ואז מתחיל לירות לעבר אנשים על המדרכה הסמוכה. הוא הספיק לירות עשרות קליעים במשך כמה דקות, עד ששוטר שהגיע במקרה לקניון בגלל קריאה אחרת ושמע את הירי רץ לעברו וחיסל אותו. תמונה של גרסייה מוטל בכניסה לאחת החנויות הופצה בשעות שלאחר מכן ברשת.
מלבד שמונת ההרוגים בטבח, עוד שבעה בני אדם נפצעו, ומצבם של שלושה מהם קשה. מבתי החולים נמסר כי הפצועים שפונו אליהם הם בני 5 עד 61. הרשויות טרם פרסמו את זהות ההרוגים, אך הבוקר דיווחה התקשורת האמריקנית כי אחד מהם היה מאבטח במרכז הקניות, כריסטיאן לאקור בן ה-20. אחותו בריאנה סמית' תיארה אותו כ"בחור צעיר, מתוק ואכפתי, שהיה אהוב מאוד על בני משפחתו". קיים חשש שבין ההרוגים יש גם כמה ילדים: עדי ראייה סיפרו כי ראו ילדים בין ההרוגים, ועל הקרקע בזירת הטבח נראו מוטלים תרמילי בית ספר, מהסוג שמשמש בדרך כלל תלמידים.
מעשי טבח מהסוג שאירע בטקסס הם כעת מגפה חסרת מעצורים המשתוללת בארה"ב, וארגון "ארכיון אלימות הנשק", העוקב אחר אירועים מהסוג הזה, מדווח כי מאז תחילת השנה נרשמו כבר לפחות 199 מקרי ירי המוני ברחבי ארה"ב. מדובר במספר הגבוה ביותר בשלב זה של השנה מאז תחילת איסוף הנתונים ב-2016. הארגון מגדיר כאירוע ירי המוני כל תקרית שבה יש לפחות ארבעה נפגעים מלבד היורה. לפי סוכנות הידיעות AP, מנתוניה עולה כי בארה"ב מתחולל כעת טבח המוני בקצב של פעם בשבוע בממוצע.
מסע ההרג באלן בא בדיוק בשעה שטקסס נערכת לציין שנה לטבח בבית הספר בעיירה הטקסנית יובלדי, שבו רצח סלבדור ראמוס 19 תלמידים ושתי מורות. זה היה אחד המקרים האיומים ביותר של אלימות נשק בארה"ב אי פעם, והטבח החמור ביותר שאירע במוסד חינוך מאז טבח הילדים בקונטיקט ב-2012, שבו נרצחו 20 תלמידים ושישה מבוגרים. באירוע אחר, שאירע רק לפני עשרה ימים, רצח בטקסס פרנסיסקו אורופסה, גבר בן 38, חמישה משכניו, בהם ילד בן תשע. הוא עשה זאת משום שהעזו לבקש ממנו להפסיק לירות בחצר ביתו בסמוך לשעה 12 בלילה, כשהתקשו להרדים תינוק. הוא נתפס רק אחרי מצוד בן ארבעה ימים.
הטבח האחרון מצית מחדש את הוויכוח בארה"ב סביב הקלות שבה יכולים אמריקנים להשיג נשק ולשאת אותו – ויכוח שנמשך כבר עשרות שנים – והנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן, שהורה להוריד את הדגלים ברחבי ארה"ב לחצי התורן, קרא אמש לקונגרס לאסור מכירת רובי סער, אם כי איש לא מצפה שהקריאה שלו תוביל לשינוי ממשי. "מתקפה שכזו היא מזעזעת מדי מכדי שתהיה שגרתית כל-כך", מסר הנשיא – ודרש שהרפובליקנים יפסיקו להתעלם מ"המגפה הזו", כלשונו. "לא מספיק לצייץ תפילות בטוויטר", הוסיף.
הדמוקרטים, נזכיר, דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים, בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק. טקסס, מדינה רפובליקנית מובהקת, הקלה בשנים האחרונות את חוקי בקרת הנשק שלה.
מושל טקסס, הרפובליקני גרג אבוט, דחה אמש את הביקורת שמטיחים בו כעת וטען שכדי להיאבק בתופעת מעשי הירי ההמוני יש לטפל בבעיה העמוקה יותר, שהיא לדבריו הבעיות הנפשיות שמהן סובלים יותר ויותר אמריקנים. "ישנה עלייה דרמטית ברמת הכעס והאלימות באמריקה. אנחנו פועלים לטפל בכעס ובאלימות הללו בכך שאנחנו פונים לשורש הבעיה – וזה טיפול בבעיות בריאות הנפש". אמש, בזמן שהשתתף באירוע לזכר הקורבנות באלן, כמה ממבקריו הפגינו נגדו בחוץ. אחת מהם הניפה שלט שעליו נכתב: "אם הנשק הוא לא הבעיה והאנשים הם הבעיה, מדוע אתה רוצה שלבעיה יהיה נשק?".
בתוך כך, בטקסס אירע אמש הרג המוני נוסף, אך לפי שעה לרשויות לא ברור אם מדובר בתאונה או במעשה מכוון: שמונה בני אדם, רובם מהגרים מוונצואלה, נהרגו כאשר המתינו בתחנת אוטובוס ונדרסו למוות על ידי מכונית שעלתה על המדרכה סמוך למקלט למהגרים בבראונסוויל, עיר השוכנת סמוך לגבול של טקסס עם מקסיקו. עוד עשרה בני אדם נפצעו בדריסה. הנהג נעצר, והרשויות מסרו כי לצד האפשרות שמדובר בדריסה מכוונת נבחנת גם האפשרות שהאיש נהג כשהיה שיכור.