ג׳ואן דוויד חיכה לרגע הזה כל הסמסטר, אבל בדיוק כשהניח את כפות רגליו על החול הזהוב של פלאיה גביוטה אזול בקנקון, הגיעה ההתראה במייל. "עצתנו הברורה לכל הסטודנטים והחוקרים הבינלאומיים שמתכננים לנסוע בחופשת החורף - עליכם לתכנן לחזור לארה"ב עד ה-19 בינואר לכל המאוחר", נכתב באותיות מודגשות מהפקולטה למשפטים של אוניברסיטת קולומביה שבה הוא לומד. "כמו כן, לא היינו ממליצים להשתתף בתוכניות לימודים בחו"ל במהלך המחצית הראשונה של 2025, מכיוון שחוקי ההגירה לא יהיו יציבים בזמן הזה, ואנחנו לא רוצים שסטודנטים בינלאומיים ייחסמו מלחזור לארה"ב".
דוויד (24), סטודנט בינלאומי לתואר שני במשפטים שפנטז כל השנה על חופשת בין הסמסטרים שבה יברח מהקיפאון של ניו יורק למסיבות בקנקון, התלבט מה לעשות. אבל מייל נוסף, הפעם מנשיא המעונות, סתם את הגולל. "סביר להניח ששמעתם שכמה מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב קראו לאחרונה לסטודנטים בינלאומיים שמתכננים לנסוע לחו"ל במהלך עונת החגים הזו לחזור לארה"ב עד 19 בינואר", כתב הנשיא.
2 צפייה בגלריה
דגל פלסטיני במאהל המחאה באוניברסיטת קולומביה
דגל פלסטיני במאהל המחאה באוניברסיטת קולומביה
דונלד טראמפ והמאהל הפרו-פלסטיני באוניברסיטת קולומביה
(צילום: AP Photo/Andres Kudacki, REUTERS/Brian Snyder)
"בהתחשב בכך שממשל נשיאותי חדש יכול לחוקק מדיניות חדשה ביום הראשון שלו בתפקיד, ובהתבסס על חוויות קודמות עם איסורי נסיעות, אוניברסיטאות מפרסמות את הייעוץ הזה מתוך שפע של זהירות, בתקווה למנוע כל הפרעה אפשרית לנסיעות תלמידים", הוסיף הנשיא. "רציתי לחלוק את זה איתכם עכשיו למקרה שאתם מתכוונים לעזוב את העיר לקראת החגים. אני כמובן אעדכן אם יהיה לנו מידע קונקרטי יותר לשתף. אני מאחל לכם ולבני משפחותיכם עונת חג נפלאה".
זה כבר הספיק לדוויד כדי לקפל את המגבת, לארוז את המזוודה ולעלות על הטיסה הראשונה חזרה לניו יורק.
אבל אתה אזרח ספרדי בכלל, ממה אתה חושש? ״אי אפשר לדעת עם טראמפ. יצא לי להשתתף השנה בכמה הפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוס, אז אני לא לוקח סיכון. הקריירה שלי על הקו. שום חוף, יפה ככל שיהיה, לא שווה את זה".
מהומות נגד ארגון הסטודנטים היהודים באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, בתחילת השנה

אוניברסיטת קולומביה, כפי שציין נשיא המעונות בהודעתו, לא הייתה היחידה לשלוח אזהרות בהולות לסטודנטים. במוסדות אקדמיים רבים ברחבי ארה"ב גוברת הדאגה לקראת השבעתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ והם פנו לסטודנטים בינלאומיים - שמהווים 6% מכלל אוכלוסיית הסטודנטים בארה"ב - בבקשה לשוב למדינה מוקדם בשל חשש לביטול אשרות הכניסה שלהם.
באוניברסיטת דרום קליפורניה (USC), מהמוסדות עם מספר הסטודנטים הבינלאומיים הגבוה ביותר בארה"ב, הזהירו במפורש מפני אפשרות לצווים מנהלתיים שיחייבו סטודנטים להישאר בתחומי ארה"ב. "אין ודאות לגבי אופי ההגבלות, אבל הדרך הבטוחה להימנע מקשיים היא להיות כאן פיזית לפני תחילת הסמסטר", נמסר.
הרווארד, קורנל, MIT, רשת האוניברסיטה הציבורית של קליפורניה, נורת'ווסטרן ואוניברסיטת ניו יורק (NYU), פרסמו הנחיות דומות.
לא מדובר בפרנויה בלתי מבוססת: בתחילת כהונתו הראשונה של טראמפ בינואר 2017, נזכיר, הוטלו מגבלות על סטודנטים ממדינות ערביות, מוסלמיות ואפריקאיות. הנשיא היוצא ג'ו ביידן ביטל את האיסורים האלו לאחר שנכנס לתפקידו ב-2021, אבל טראמפ הבטיח גם בקמפיין הבחירות האחרון שלו "לנקות את הקמפוסים מאנרכיסטים ואיסלמיסטים".
2 צפייה בגלריה
מפגינים פרו פלסטינים במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס MIT בקיימברידג', מסצ'וסטס
מפגינים פרו פלסטינים במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס MIT בקיימברידג', מסצ'וסטס
מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת MIT
(צילום: Joseph Prezioso / AFP)
הוא רמז כי ירחיב את הצווים המנהלתיים שהטיל בזמנו וחלו רק על תלמידים מאיראן, לוב, סוריה, תימן, קירגיזסטן, ניגריה, מיאנמר, סודן, טנזניה, צפון קוריאה, ונצואלה וסומליה. על הכוונת: סין והודו, שהן מקור הרוב המוחלט של הסטודנטים הבינלאומיים בארה"ב, וטראמפ הגדיר אותן "איום כלכלי וריגול אקדמי".
כמו דוויד, בחרו עוד סטודנטים בינלאומיים רבים לקצר את חופשת החורף ולשוב לארה"ב מוקדם מהצפוי. אחרים לא העזו בכלל לצאת מהמדינה. "כאילו לא מספיק כל הלחץ של מבחני סוף הסמסטר, עכשיו יש לנו גם את זה על הראש", אמר ויניט, סטודנט הודי למדעי המחשב באוניברסיטת ניו יורק. "הכל בגלל מה? הפגנות? לא השתתפתי באף אחת מהן וזה מעולם לא עניין אותי. למה אני צריך לשלם את המחיר?"
על מי הוא כועס? על כולם. "המפגינים הפרו-פלסטינים, המפגינים הפרו-ישראלים שהחריפו את המצב, טראמפ שנסחף וכמובן הבוחרים שלו שלא מבינים את ההשלכות", טען. "ארה"ב תמיד הייתה מדינת מהגרים, זה הכוח שלה. כשכל המוחות האלה יגורשו תהיה כאן בכייה לדורות".

האוניברסיטאות שהודיעו: לא נשתף פעולה עם הממשל

כמו ויניט, רבים טוענים כי ל"גירושים ההמוניים" של טראמפ יהיו השלכות על החיים בארה"ב, מחינוך ובריאות ועד תעסוקה. החשש הוא שהם עלולים לשתק ענפים קריטיים כמו חקלאות, בנייה, שירותי בריאות ופנאי ואירוח. במענה לטענות הבטיח טראמפ להעניק במקביל גרין קארד "אוטומטי" לסטודנטים זרים המסיימים את לימודיהם בארה"ב. אם יאושר על ידי הקונגרס, המהלך יסלול את הדרך עבור מיליוני סטודנטים בינלאומיים להפוך לתושבי קבע חוקיים.
עם זאת, ההבטחה הזאת נתפסת בעיני רבים כמשחק פוליטי שנועד להרגיע חששות זמניים. ובאמת, זמן קצר לאחר ההכרזה הזו של טראמפ ביוני, מסע הבחירות שלו הבהיר כי הכוונה היא רק ל"בוגרים המיומנים ביותר" וכי סטודנטים יצטרכו לעבור סינון כדי "להדיר קומוניסטים, איסלמיסטים רדיקליים, תומכי חמאס, שונאי אמריקה ואלה שמבקשים סיוע ציבורי על חשבון משלם המיסים".
חלק מהאוניברסיטאות לא הסתפקו בעצות לסטודנטים לקצר את החופשה. היו כאלה שהצהירו מיד כי לא ישתפו פעולה עם ממשל טראמפ, כמו למשל אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), אחד ממוקדי המחאה הפרו-פלסטיניים המרכזיים בשנה החולפת, שהודיעה יום לאחר הבחירות כי "לא תחשוף סטטוס הגירה או מידע חסוי אחר ברישומי הסטודנטים ללא צו שיפוטי, זימון או כל דרישה חוקית אחרת".
במוסד גם הבהירו כי "לאוניברסיטה יש מדיניות קפדנית שבדרך כלל מונעת ממשטרת הקמפוס לבצע פעולות משותפות עם גורמי ההגירה הפדרלית או לעצור אנשים לפי בקשת הממשל".
גם ב-NYU פרסמו הודעת הרגעה מיד לאחר היוודע תוצאות הבחירות בחודש שעבר: "כמוסד גלובלי, אנחנו מאמינים שלניידות בין-מדינות של הסטודנטים והחוקרים שלנו יש חשיבות קריטית. אנחנו נעקוב אחר כל הצעות, חוקים ופעולות הקשורות להגירה שיכולות להדאיג את הקהילה שלנו ונפעל בהתאם”.