כשבועיים לאחר מבצע משותף של ארה"ב וכוחות הביטחון העיראקיים, פיקוד המרכז של הצבא האמריקני (CENTCOM) הודיע הלילה (בין שישי לשבת) כי 14 פעילי דאעש בכירים חוסלו בתקיפה במערב עיראק - בהם ארבעה מנהיגים של ארגון המדינה האיסלאמית. שבעה חיילים אמריקנים נפצעו במהלך המבצע.
על המבצע עצמו הודיעה ארה"ב כבר ב-29 באוגוסט, והוא התמקד במנהיגים מרכזיים בארגון במטרה "לפגוע בתשתיות הטרור שלו ולהפחית את יכולתו לתכנן ולבצע מתקפות עתידיות נגד אזרחים עיראקים, אזרחים אמריקנים ובני ברית של ארה"ב באזור", נמסר בהודעת הצבא האמריקני. עוד נמסר כי התקיפה והחיסולים פוגעים משמעותית ביכולת הטכנולוגית של דאעש לבצע מתקפות מתוחכמות.
לפי הודעת פיקוד המרכז, בין ההרוגים נמנים כמה דמויות מפתח בדאעש. אחד מהם הוא אחמד חמיד חוסיין עבד-אל-ג'ליל אל-איתאווי, שהיה אחראי על כל פעולות דאעש בעיראק. הוא נחשב לדמות מפתח בארגון, ופיקד על הפעולות הצבאיות שלו במשך שנים. מנהיג נוסף שחוסל הוא אבו חמאם, שניהל את פעולות הארגון במערב עיראק והיה מעורב בפעילויות טרור רבות באזור.
גם שקיר עבד אחמד אל-עיסאווי, שפיקח על פעולות צבאיות במערב עיראק, חוסל במבצע, וכך גם אבו-עלי אל-תוניסי, שהיה אחראי על פיתוחים טכנולוגיים בארגון. אל-תוניסי הוא אזרח תוניסאי שעל ראשו ארה״ב הציעה פרס של חמישה מיליון דולר לכל מי שיביא להסגרתו. הוא היה המעצב, היצרן והמדריך המשמעותי ביותר של דאעש לחומרי נפץ - כולל מכשירי נפץ מאולתרים, אפודים מתאבדים ומכוניות תופת.
הפנטגון וצבא עיראק פרסמו פרטים מועטים מאוד לגבי התקיפה בסוף החודש שעבר, למרות שזו הייתה אחת ממשימות הסיכול הגדולות ביותר במדינה זה שנים. במבצע לקחו חלק יותר מ-200 חיילים, בהם 100 מכוחות קומנדו. מלבד חיסול מחבלי דאעש, כוחות הקומנדו האמריקנים והעיראקים אספו מצבור של טלפונים ניידים, מחשבים ומקורות מידע אחרים. אנליסטים אמריקנים עובדים כעת על ניתוח המידע במטרה ללמוד יותר על מנהיגי הארגון, המימון, התכנון והפעילות שלו.
תקיפה זו היא חלק ממערכה רחבה שמובילה ארה"ב יחד עם כוחות מקומיים באזור, שנועדה להחליש את דאעש ולפגוע ביכולת המבצעית של הארגון להוציא לפועל מתקפות טרור. "נמשיך לפעול בנחישות כדי להבטיח את הבסתו של דאעש, ארגון טרור שממשיך לאיים על ביטחון ארה"ב, על בעלות בריתה ועל היציבות האזורית”, מסר מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, גנרל מייקל קורילה.
עוד לפני ההודעה על החיסולים בסוף החודש שעבר, אמש הודיע פיקוד המרכז האמריקני כי חיסל חבר בתא תקיפה של דאעש במזרח סוריה, בעת שניסה להטמין מטען חבלה מאולתר שהיה מיועד לפגוע בכוחות הקואליציה ובכוחות מקומיים.
התקיפה המשותפת לפני כשבועיים במערב עיראק כוונה נגד חוליה של דאעש שהייתה חמושה בכלי נשק שונים, רימונים וחגורות נפץ. שבעה חיילים אמריקנים נפצעו בתקיפה, חמישה מהם כתוצאה מתקיפות ישירות של פעילי דאעש, ושניים נוספים לאחר שנפלו במהלך הפעולה. צבא ארה"ב מסר כי שניים מהחיילים שנפצעו פונו להמשך טיפול רפואי, ושכולם במצב יציב. על פי הודעת הצבא, לא היו נפגעים בקרב אזרחים במהלך המבצע.
הקואליציה הבינלאומית תיסוג מעיראק?
ארה"ב, נזכיר, פועלת בעיראק ובסוריה משנת 2014 כחלק מקואליציה בינלאומית שהוקמה אז על מנת להילחם בדאעש. המיליציות הפרו-איראניות בעיראק לא מעוניינות בנוכחות האמריקנית במדינה, ומאז 7 באוקטובר, אז פרצה המלחמה בעזה, הן תקפו בסיסים אמריקניים בלי הפסקה. לטענתן, התקיפות בוצעו כתגובה לסיוע האמריקני לישראל, וגם בעקבות הרצון לסלק את הכוחות.
המיליציות לוחצות על ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, להגיע להסכם שיוביל לנסיגת הכוחות האמריקניים בהקדם. במהלך המלחמה הן אפילו חדלו לתקופה מסוימת מהתקיפות נגד בסיסי ארה"ב במטרה לראות מה מביאים עימם המגעים, וחזרו לתקוף לאחר שהבינו כי אין התקדמות משמעותית.
ביום ראשון שר ההגנה העיראקי ת'אבת אל-עבאסי מסר לרשתות הטלוויזיה הסעודיות "אל-ערביה" ו"אל חדת'" כי הושג הסכם עם ארה"ב לסיום משימת הקואליציה הבינלאומית בעיראק. על-פי הדיווחים ההסכם עוד לא נחתם. ייתכן כי ההודעה היא בסך הכל ניסיון לרצות את המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, הדורשות כבר זמן רב את נסיגת כוחות הקואליציה, ועל כן לא ברור האם ההודעה מוכיחה כי ישנה התקדמות.
בערוץ "אל חדת'" פורסם כי המשימה תסתיים בשני שלבים, כאשר הראשון יחל כבר השנה ויימשך גם בשנת 2025. השר הדגיש בפני הערוץ כי האינטרס של עיראק הוא להתרחק מהצירים, והערוץ דיווח בנוסף כי שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין טוען ששנתיים הן לא מספיק זמן לנסיגה. במקביל, רשת "אל-ערביה" דיווחה כי השלב השני יסתיים לחלוטין כבר ב-2026, לאחר שעיראק דחתה את הצעתה של ארה"ב להוסיף שנה לתקופת הנסיגה.