שר החוץ של אוקראינה השווה אתמול (ד') את רוסיה לארגון המדינה האיסלאמית (דאעש), בעקבות סרטון וידאו שצץ ברשת ושבו נראים לכאורה חיילים רוסים עורפים את ראשו של שבוי אוקראיני באמצעות סכין. הסרטון עורר בקייב זעזוע רב, והנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי כינה את החיילים הרוסים "חיות". גם האו"ם והאיחוד האירופי מיהרו לגנות. רוסיה מצדה מסרה כי הסרטון שהופץ ברשת "נורא", אך ציינה כי יש לבדוק את מידת אמינותו.
כלי תקשורת במערב מדגישים כי לפי שעה אין להם אפשרות לקבוע באופן חד-משמעי שהסרטון אותנטי או לומר היכן הוא צולם, אך האדם שנרצח בו נראה לבוש מדים ועליהם התג הצהוב שמוצמד בדרך כלל למדי הצבא האוקראיניים. הוא נשמע צורח לפני שחייל אחר במדים מתקרב אליו עם הסכין ועורף את ראשו. החייל הרוצח וחייל נוסף שלצדו מדברים ברוסית.
"יש משהו שאיש בעולם אינו יכול להתעלם ממנו: הקלות שבה החיות האלה רוצחות", אמר אתמול הנשיא האוקראיני זלנסקי בעקבות התיעוד המחריד. "זה לא יישכח. על כל מעשה שמתבצע יהיה מי שיישא באחריות. את הטרור צריך להכניע".
שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה השווה את מעשיהם של החיילים הרוסים למעשי המחבלים הג'יהאדיסטים של "המדינה האיסלאמית", שבשנים 2017-2014 פרסמו שלל סרטונים שבהם הציגו את עריפת ראשיהם של אזרחים מערביים. "זה אבסורד שרוסיה, הגרועה יותר מדאעש, מנהלת את מועצת הביטחון", כתב קולבה בטוויטר, "הטרוריסטים הרוסים חייבים להיות מסולקים מאוקראינה ומהאו"ם ולתת את הדין על פשעיהם". בדבריו כיוון שר החוץ האוקראיני לעובדה שרוסיה מונתה החודש לנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, הגוף הביצועי החזק ביותר של הארגון.
סגנית שר ההגנה של אוקראינה, חנה מליאר, קראה לאנשים ברשת שלא לנקוב בפומבי בשמו של החייל שנראה נרצח בסרטון עד שהרשויות יוודאו את זהותו, והפצירה בגולשים להפסיק לשתף את הסרטון. "זכרו, האויב רוצה להפחיד אותנו, הוא רוצה להחליש אותנו". הסוכנות האוקראינית לביטחון פנים (SBU) הודיעה כי פתחה בחקירה סביב הסרטון, בחשד לביצוע פשע מלחמה.
תומכי קרמלין מצדיקים: "החיילים נעשו קשוחים"
רוסיה מצדה נמנעת לפי שעה מלקבל אחריות על הרצח. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התבקש אתמול בצהריים להתייחס לסרטון, ובתדרוך לכתבים אמר כי אף שמדובר במחזה נורא, יש לבדוק ראשית אם מדובר בסרטון אמיתי בהתחשב בכך ש"אנחנו חיים בעולם של זיופים". אחר כך, אמר, אפשר יהיה לבדוק מי ביצע את המעשה. יצוין כי מלבד הסרטון הזה צץ ביממה האחרונה ברשת סרטון נוסף, שבו נראות גופות מושחתות, אף הן כנראה של שבויים אוקראינים.
משרד החוץ האוקראיני קרא אתמול לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לפתוח בחקירה סביב ההוצאה להורג. בית הדין הבינלאומי מנהל כבר מהשנה שעברה חקירה נגד רוסיה בחשד לפשעי מלחמה, ובחודש שעבר, בצעד דרמטי, פרסם צו מעצר בינלאומי נגד הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בחשד שהוא עצמו אחראי למעשים כאלה באוקראינה.
יצוין כי מאז תחילת המלחמה הואשמו גם חיילים אוקראינים בביצוע פשעים והתעללויות. כך למשל בשנה שעברה הבטיחה קייב כי תפתח בחקירה בעקבות סרטון שהופץ ברשת, ושבו נראים לדברי מוסקבה חיילים אוקראינים רוצחים חיילים רוסים שהסכימו להיכנע להם.
בערוצים באפליקציית "טלגרם" המזוהים עם תומכי הקרמלין היו אתמול מי שניסו להצדיק את ההוצאה להורג הנראית בסרטון שצץ ביממה האחרונה, בטענה שהמלחמה גרמה לחיילים הרוסים להיעשות קשוחים יותר. אנדריי מדבדב, עיתונאי בטלוויזיה הממלכתית הרוסית וחבר בבית המחוקקים של הבירה מוסקבה, תהה בפומבי אם עיתוי פרסומו של הסרטון מקרי, ואמר כי ייתכן שהוא נועד לשלהב את החיילים האוקראינים לקראת מתקפת-הנגד שבה מתכוונת קייב לפתוח בקרוב נגד הכוחות הרוסיים.
גם מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של הנשיא האוקראיני זלנסקי, קשר בין הסרטון לבין המתקפה הצפויה, אבל טען כי פרסומו נועד דווקא לפגוע בחוסנו של הציבור האוקראיני כחלק ממלחמה פסיכולוגית.
צווי מילואים אלקטרוניים ו"מחנה מאסר דיגיטלי"
בתוך כך, הפרלמנט הרוסי השלים אתמול את אישורו של חוק שיאפשר לשלטונות רוסיה לשלוח לחיילי סדיר ומילואים צווי גיוס אלקטרוניים. החקיקה הואצה על רקע ההיערכות של צבא רוסיה למתקפה האוקראינית הצפויה, מתקפה שבקייב ובמערב אומרים שעשויה להתחיל בתוך שבועות. עד כה חייבו חוקי רוסיה את הצבא למסור את צווי הגיוס מסירה ידנית, ורוסים רבים חמקו מגיוס על-ידי כך שנמנעו מלהגיע לכתובת המגורים המופיעה ברשומות ככתובתם. החוק החדש יאפשר לצבא הרוסי לסגור את הפרצה הזו.
לפי החוק החדש, צווי הגיוס יישלחו לרוסים בדואר האלקטרוני, וייחשבו תקפים מהרגע שבו הם יועלו לפורטל הממשלתי לשירותים אלקטרוניים. על מי שהונפק להם צו ולא יתייצבו ייאסר לצאת מרוסיה או למכור את דירותיהם ונכסים אחרים, ורישיון הנהיגה שלהם יושעה. מבקרי הקרמלין ופעילי זכויות אדם מזהירים כי החוק החדש הוא עוד צעד בדרך להפיכת רוסיה ל"מחנה מאסר דיגיטלי" ונותן כוח חסר תקדים ללשכות הגיוס.
שלטונות רוסיה ממשיכים לטעון כי לפי שעה לא צפוי גיוס מילואים נוסף למלחמה באוקראינה, אך אזרחים רבים מאמינים שגיוס כזה יגיע בסופו של דבר. בספטמבר שעבר, נזכיר, הכריז פוטין על גיוס 300 אלף חיילי מילואים, ועשרות אלפי גברים רוסים ברחו בעקבות זאת מהמדינה כדי לחמוק מהגיוס. רוסים אחרים, שהסכימו להתגייס, נשלחו לשדה הקרב בלי הכשרה וציוד הולמים, ורבים מהם דיווחו שהם נשלחים למלחמה כבשר תותחים.
רוסיה: "לא אנחנו הדלפנו, אולי זה ניסיון הטעיה"
ההכנות של רוסיה ואוקראינה להתנגשות המתקרבת נעשות כשברקע פרסום המסמכים המודלפים של משרד ההגנה האמריקני, שבהם מובעת בין השאר דאגה מדרגת המוכנות של קייב למתקפה שבה היא עומדת לפתוח ומהיקף התחמושת העומדת לרשותה. במסמכים, שנראה כי רובם הגדול אמיתיים, מופיעים גם דיווחים על כך שעשרות רבות של חיילים ממדינות המערב, בהן ארה"ב ובריטניה, מוצבים באוקראינה ומסייעים לה במלחמה.
סגן שר החוץ של רוסיה סרגיי ריאבקוב אמר אתמול על רקע הדיווחים האלה כי המסמכים המודלפים-לכאורה עשויים להיות מזויפים, וכי לא מן הנמנע שמדובר בניסיון להטעות את מוסקבה. "מכיוון שארה"ב משתתפת בעימות באוקראינה ומנהלת למעשה מלחמה היברידית נגדנו, ייתכן שדברים כאלה נעשים כדי להטעות את האויב, כלומר את הפדרציה הרוסית", אמר. רוסיה, שבעולם יש מי שמאשימים אותה כי היא זו שהדליפה את המסמכים, אמרה קודם לכן כי "בדיוק כמו כל אחד אחר" היא אינה יודעת עד כמה המסמכים אמיתיים.
גורמים אמריקניים רשמיים ומומחים לביטחון לאומי אמרו בימים האחרונים כי ייתכן שהמדליף אמריקני, אך לא שללו את האפשרות שגורמים פרו-רוסיים אחראים למעשה. בכיר לשעבר ב-CIA אמר כי סביר מאוד להניח שמוסקבה היא שתכננה את ההדלפה, כדי לזרוע בלבול ופילוג בקרב וושינגטון ובעלות בריתה. כשהקרמלין נשאל על הטענות הללו אתמול הוא השיב שבמערב יש נטייה להאשים את רוסיה תמיד בכל דבר.
פורסם לראשונה: 17:20, 12.04.23