בצל התמרון הקרקעי של צה"ל והמשך התקיפות האוויריות בחאן יונס שבדרום רצועת עזה, התושבים המקומיים ממשיכים להתפנות דרומה לכיוון העיר רפיח. לפי דיווחים בעזה, צה"ל מטיל מצור על חאן יונס, ובעיר מתנהלת הלחימה הקשה ביותר ברצועה מתחילת המלחמה לפני כחודשיים. אלפי אזרחים ברחו מהאזור ברגל, בכלי רכב עמוסים בחצפיהם, באופנועים - וגם רכובים על חמורים. צפו בתיעוד התושבים מתפנים מחאן יונס:
בינתיים, מצב ההומניטרי ברצועה ממשיך להידרדר. אום מחמוד, שעזבה את חאן יונס לרפיח, אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP: "כאן אנחנו משוטטים באדמותיו הרחבות של אלוהים בחיפוש אחר מקלט. נראה שאין מקום להגן עלינו". המתאם ההומניטרי של האו"ם, מרטין גריפית'ס, הצהיר היום כי "אין מקום בטוח ברצועת עזה. לא בתי חולים, מקלטים או מחנות פליטים. ילדים, צוותים רפואיים או צוותים הומניטריים לא בטוחים. הלעג הבוטה הזה ליסודות האנושות חייב להיפסק".
תוכנית המזון העולמית של האו"ם (WFP) הדגישה כי חלוקת הסיוע ההומניטרי הפכה ל"כמעט בלתי אפשרית" ברצועת עזה, ושחידוש הלחימה "יגרום להחרפת המשבר ההומניטרי הקטסטרופלי המאיים על האוכלוסייה האזרחית". משרד האו"ם לתיאום סיוע הומניטארי (OCHA) מסר כי העיר רפיח הפכה לאזור היחיד ברצועה שבו מתקבל סיוע הומניטרי בכמות מוגבלת, בעוד שהיא כבר לא מגיעה כמעט לחלוטין לחאן יונס או לאזורים הצפוניים.
בתמונה שצולמה על ידי AFP ניתן לראות פלסטינים שהגיעו לרפיח מחאן יונס בתוך מכולה של משאית שעליה כתוב "חרש אשדוד" - זכר לימים שחברות ישראליות רבות ניהלו קשרי מסחר עם הרצועה. לפי משרד הבריאות בעזה, שמנוהל על ידי חמאס, 16,248 בני אדם נהרגו ברצועה מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר - כשיותר מ-70% מהם היו נשים וילדים.
גורמים בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי אמרו ל-AFP כי "לוחמינו נלחמים בעימותים קשים עם כוחות ישראליים כדי למנוע מהם להיכנס לחאן יונס ולאזורים שממזרח לעיר, כמו גם למחנות הפליטים הסמוכים". לפי דיווחים בעזה, צה"ל מבצע תקיפות אוויריות בעיר עזה, במיוחד באזורים המזרחיים של העיר, לצד תקיפות על מחנה נוסייראת במרכז הרצועה שגרמו לעשרות הרוגים ופצועים. בעזה גם מדווחים כי כוחות צה"ל מכתרים כבר מאתמול את ביתו של מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר ברחוב א-סיקה שבחאן יונס.
כמו כן, הפגזות ארטילריות התחדשו היום גם בצפון הרצועה. ממשרד הבריאות בעזה נמסר כי "כל צפון הרצועה מושבת". מנכ"ל המשרד אמר כי יותר מ-100 גופות נמצאות בבית החולים כמאל עדוואן בבית לאהיה, "והכיבוש לא מאפשר לנו לקבור אותן". הוא הוסיף כי כל בכל צפון הרצועה אין שירותי בריאות.
מנהל בית החולים האירופי בחאן יונס אמר שפצועים רבים הגיעו לבית החולים עקב הההפצצות הישראליות, והזהיר מפני התפשטות מחלות בקרב העקורים בעזה. המנהל הרפואי של בית החולים לחללי אל-אקצא אמר שמחלות החלו להתפשט בקרב העקורים, כמו דלקת ריאות ופריחה בעור. עוד הוא ציין כי חלק מהמטופלים מתים במיון עקב מחסור בחדרי טיפול נמרץ, והדגיש שהמצב הבריאותי מסוכן בעקבות החורף והעובדה שאין לעקורים מקלט באזור מרכז הרצועה.
דובר צה"ל עדכן מוקדם יותר כי חיל האוויר תקף ביממה האחרונה כ-250 מטרות בשטח רצועת עזה, בזמן שכוחות הקרקע של צה"ל ממשיכים לנהל קרבות עזים בשטחה - בין היתר בשכונת שג'אעיה שבעיר עזה ובחאן יונס, שם נפל רס"ל (מיל') יהונתן מלכה, בן 23 מבאר שבע - ההרוג הראשון מאזור זה.
במהלך התמרון הקרקעי חיסלו כוחות צה"ל מחטיבת כפיר חוליית מחבלים חמושה שפעלה סמוך לבית ספר בצפון הרצועה. לאחר מכן, הלוחמים איתרו פיר תת קרקעי ותשתיות טרור נוספות שמוקמו באזור בית הספר. בבית ספר אחר בצפון הרצועה אותרו אמצעי לחימה ותחמושת. לוחמי צה"ל שפעלו באזור הציגו בתיעוד מתוך בית הספר חלקי מטען, ובהם נפץ, פתיל רועם ואת המטען עצמו.
בתוך כך, כוחות צוות הקרב של חטיבה 7 וסיוע האש החטיבתי הכווינו מטוס קרב שהשמיד את שני המשגרים שמהם ביצעו מחבלים אתמול את המטח למרכז הארץ. במסגרת התקיפות של צה"ל ברצועה חוסלו מחבלים מארגוני החמאס והג'יהאד האיסלאמי, והושמדו כמה תשתיות טרור. במסגרת התמרון ממשיכים לוחמי צה"ל לאתר פירים תת קרקעיים, מטעני נפץ ותשתיות טרור.