בגרמניה ממשיכים הערב (שבת) לחקור כיצד התאפשר שלשום הטבח במרכז של קהילת "עדי יהוה" בהמבורג, אף שהיורה פיליפ פוס, לפי החשד אדם לוקה בנפשו, היה מוכר לרשויות, וכבר הוזהר בעבר אחרי שהתקבלה תלונה על התנהגותו החשודה. למרות הבדיקה שנערכה בנוגע אליו ואף שחוקי הנשק של גרמניה הוקשחו בשנים האחרונות הצליח האיש, בן 35, להיות הבעלים החוקי של אקדח אוטומטי למחצה. שלשום בערב הסתער על המרכז, ירה למוות בשבעה בני אדם – ואז התאבד.
גם בשעה זו לא ברור לגמרי מה היה המניע המדויק של הרוצח למעשיו, אם כי גורמים ברשויות סיפרו כי בעבר הוא הביע שנאה ל"עדי יהוה". הוא עצמו היה עד לפני שנה וחצי חבר בקהילה שאת חבריה רצח, ואז עזב אותה בטונים צורמים, אחרי שהסתכסך עם החברים בעקבות ספר שכתב – "האמת על אלוהים, ישו והשטן" – ושאותו השווה לתנ"ך. לפני הטבח שביצע לא היה לו עבר פלילי וגם לא קשר לטרור, ואילו היו לו כאלה – הדבר היה מונע ממנו להחזיק נשק חם בבעלותו. את כלי הנשק שבו ירה החזיק פוס ברישיון מאז דצמבר האחרון, והותר לו להחזיקו מתוקף היותו צלף חובב כמו רבים בגרמניה, שבה יש תרבות מפותחת של ציד וקליעה.
באירוע הירי שלשום הספיק הרוצח לפצוע עוד שמונה בני אדם, בהם אישה בחודש השביעי להריונה, והעובר שנשאה ברחמה מת במהלך המתקפה. הוא נחשב להרוג השביעי באירוע. מצבם של ארבעה מהפצועים מוגדר קשה. כל הנפגעים הם אזרחי גרמניה למעט שתי פצועות – אזרחיות אוגנדה ואוקראינה. במהלך הטבח ירה פוס יותר מ-100 קליעים, ובסרטון שצילם תושב האזור הוא תועד יורה דרך החלון, לפני שפרץ פנימה. בדירתו נמצאו לאחר מכן עוד מאות כדורים.
במסיבת עיתונאים בהמבורג חשפה אתמול המשטרה כי בינואר השנה, קצת יותר מחודש לפני הטבח, קיבלו הרשויות טיפ אנונימי, ובו דיווח אדם כלשהו שפוס מתנהג באופן מטריד. "האדם ששלח לנו את המכתב הביע חשש שפוס סובל ממחלת נפש מבלי שהדבר אובחן, משום שהוא אינו ניגש לקבל טיפול רפואי", אמר מפקד משטרת המבורג, ראלף מייר. "לפי המידע שהתקבל, לפוס היה כעס מיוחד כלפי אנשים דתיים, וביתר שאת כלפי עדי יהוה".
ב-7 בפברואר, בעקבות הטיפ שקיבלו הרשויות, הגיעו לביתו של פוס שני שוטרים לבדיקת פתע, וכשהם פגשו אותו הוא שיתף איתם פעולה באופן מלא, והם לא התרשמו כי הוא סובל מבעיות נפשיות כלשהן. לדברי המפקד מאייר, למעשה השיחה איתו קלחה כל כך עד שהשוטרים פטפטו איתו אפילו על האופן שבו החליט לרהט את הדירה. במהלך הביקור הם בחנו את רישיון הנשק שלו ובדקו אם התחמושת שלו מאוחסנת כפי שמחייב החוק. הבעיה היחידה שמצאו הייתה קליע שהיה מונח על כספת האקדח במקום בתוכה. הם נתנו לו אזהרה מילולית בעניין, הוא התנצל והכניס את הקליע, ולאחר מכן חשו השוטרים כי לא נותר עוד דבר שהם יכולים לעשות – ועזבו את המקום.
החוטף בקרלסרוהה דרש מיליוני אירו
הטבח והגילוי שהתקבלה אזהרה מוקדמת על הסכנה הנשקפת מפיליפ פוס עוררו מחדש בגרמניה את השאלה אם חוקי הנשק במדינה הדוקים דיים. משרד הפנים הגרמני מתעקש שהתשובה לכך חיובית, אבל שורה של תקריות ירי בשנים האחרונות מעמידות את הקביעה הזו בספק. בשנה שעברה למשל פתח נער בן 18 באש בהרצאה באוניברסיטת היידלברג, הרג אדם אחד, פצע עוד שלושה – ואז התאבד. בשנת 2020 אירעו בגרמניה שני אירועים של ירי המוני, אחד שבו נרצחו שישה בני אדם על רקע סכסוך אישי, וזה שבו רצח הלאומן הגזען טוביאס ראתג'ן תשעה אנשים.
האירוע האחרון שבו אירע ירי המוני בסביבתו של בית תפילה היה בשנת 2019 ליד בית הכנסת בהאלה, שם ניסה פעיל ימין קיצוני לפרוץ לתוך המקום כדי להרוג יהודים, אך לא הצליח. הוא הספיק לירות למוות בשני בני אדם בסמוך. בסוף השנה שעברה נחשפה בגרמניה מחתרת ימנית-קיצונית מתנועת "אזרחי הרייך" שהתכוונה לבצע הפיכה אלימה, והגילוי הזה הוביל גם הוא לקריאות להקשיח את חוקי הנשק.
לפי נתונים רשמיים של ממשלת גרמניה, מבין 84 מיליון תושבי המדינה, יותר מ-940 אלף הם בעלי נשק ברישיון, ובסך הכול הם מחזיקים ביותר מ-5 מיליון כלי נשק. נכון להיום רשאי כל אדם מגיל 18 ומעלה שאין לו עבר פלילי לקבל רישיון לבעלות על נשק כל עוד הוא עומד בכמה דרישות הנוגעות לאחסון הנשק ולכשירותו הנפשית, אך המבקרים טוענים כי סוגיית הכשירות הנפשית אינה נבדקת באופן מעמיק מספיק, ואתמול אמרה שרת הפנים של גרמניה, שהגיע לזירת הטבח, כי ברלין שוקדת כעת על חוק חדש שיעמיק את הבדיקות הללו.
חוקי הנשק של גרמניה נחשבים אמנם לקשוחים יותר מאלה של ארה"ב, שבה תקריות ירי כמו זו שהתרחשה בהמבורג נפוצות מאוד, אך הם מתירניים יותר משל כמה מדינות באירופה. הפעם האחרונה שבה הקשיחה גרמניה את חוקי הנשק שלה הייתה ב-2020, אז היא הוציאה אל מחוץ לחוק כמה סוגים של מחסניות גדולות וקבעה כלל שלפיו אחת לחמש שנים יבדקו הרשויות אם עדיין יש הצדקה להחזקה של האדם בנשק.
אמש, פחות מיממה אחרי הטבח בהמבורג, פקדה את גרמניה דרמה נוספת כשאדם חמוש התבצר עם כמה בני ערובה בבית מרקחת בקרלסרוהה שבדרום המדינה, והחזיק בהם שעות ארוכות. כוחות מיוחדים הסתערו לבסוף על בית המרקחת ועצרו אותו. העיתון "שטוטגרטר זייטונג" דיווח כי החוטף דרש כופר בסך כמה מיליוני אירו בתמורה לשחרורם של בני הערובה.