לאחר יום נוסף של מטחי ירי כבדים לגליל ולחיפה, וברקע הפרסומים החוזרים על אודות כוונת הממשלה להגיע להסדר הפסקת אש עם חיזבאללה, הבהירו אמש (שני) ראשי הרשויות ותושבים מפונים מהצפון כי לא יסכימו לחזור לבתיהם במצב הקיים. באחד ממטחי הירי הכבדים ששוגרו מלבנון לעבר הגליל המערבי אתמול בצהריים תיעד שי אילוז, ממפוני המושב אבן מנחם שבגליל המערבי, את יציאת הרקטות מקני השיגור שנראו סמוכים לגבול.
"הם יורים אותם מההר, לא רחוק מהקו של זרעית", סיפר ל-ynet. "אמרו לנו שניקו הכול, ושהכפרים מעבר לגבול כבר לא מהווים איום. על מי הם עובדים? זה לא מקום שאפשר לגדל בו ילדים. אולי אפשר להקים כאן בסיס צבאי". בסך הכול שוגרו 175 רקטות תוך יממה לצפון, מתוכם יותר מ-100 תוך כשעה.
אתמול בבוקר, עם הדיווחים על הכוונה להכריז כי עקורי חלק מהיישובים שפונו באוקטובר אשתקד יכולים לשוב לבתיהם, ואחרי ששר הביטחון ישראל כ"ץ הכריז שלשום: "ניצחנו את חיזבאללה", ושר החוץ גדעון סער אישר אתמול כי ישנה "התקדמות להסדרה", הגיע אילוז לשפץ את ביתו באבן מנחם. הוא ביקש להתחיל את ההכנות לקראת חזרת משפחתו אל הבית שבו לא התגוררו כבר יותר משנה, אחרי שפגעי הזמן הותירו בו נזקים רבים.
"עליתי לטפל בבית ולעשות שפכטל, אבל כל הזמן מצאתי את עצמי מתחבא בסלון, כי אין לנו ממ"דים כמעט בכל המושב", סיפר. "כל חצי שעה ראיתי איך משגרים מלבנון רקטות לעבר ישראל. אני לאבן מנחם לא חוזר במצב כזה. שיגידו בממשלה ובצבא שניצחנו את חיזבאללה כמה פעמים שהם רוצים, אבל לא אחזיר לכאן את הילדים שלי במצב כזה. שהם, הפוליטיקאים והקצינים, יחזרו לגור פה. ככה לא נראה ניצחון", תקף, "צוחקים עלינו". לדבריו, מטחי הירי אתמול הכריעו את הכף באשר לעתיד משפחתו בשנה הקרובה: "סגרתי חוזה לשנה נוספת בדירה ששכרנו בנהריה".
משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, ביקש לאחר הירי העצים מלבנון להוריד את הלהבות הגבוהות של ציפיות ההסדרה הצפויה: "על אף שהכותרות מהדהדות על מפגשים רבים מאחורי הקלעים לחתירה להסכם עם לבנון, אני כאן כדי להזכיר כי חיזבאללה עדיין ממשיך בשלו, וכי בכל הסדר שלא יהיה, אסור שהחיפזון יהיה מהשטן".
לדבריו, "החשיבות הגדולה ביותר הייתה ונשארה מציאת הדרך להחזרת תושבינו בבטחה הביתה". דוידוביץ חושש כי הממשלה, בלחץ אמריקני בצל חילופי הממשל בוושינגטון, תמהר להגיע להסדרים, מעל ראשם של התושבים שיישאו במשמעויות מחירם. הוא דרש כי יובהר שעל צה"ל האחריות וחופש הפעולה לפעול בכל עת לסיכול ניסיונות חיזבאללה להשתקם במרחב הגבול, ולהבטיח כי נפגעה יכולת הארגון לירות טילי נ"ט לעבר היישובים הישראליים. כזכור, שלשום נפצעו שלושה ישראלים באורח קל עד בינוני כתוצאה מירי נ"ט לעבר מטולה.
"איפה הניצחון על חיזבאללה? זה מרגיש שממהרים להחזיר את תושבי הצפון לבתים, או להתנער מאחריות לפיצוי העסקים. אבל ניצחון על חיזבאללה? זה ממש לא. שלא ימכרו לנו סיפורי ניצחונות"
גבי נעמן, ראש המועצה המקומית שלומי שעל גבול לבנון, אמר גם הוא אתמול כי בצפון לא מתרגשים מההכרזות על ניצחון חיזבאללה ומההערכות השונות לגבי סדר הכוח שעוד נותר לו. "המטחים הבלתי פוסקים משעות הבוקר לאזור הם ההוכחה שצה"ל עדיין לא סיים את המלאכה", טען נעמן. "אנו, תושבי קו העימות, דורשים ניקיון יסודי ומלא של השטח והרחקת חיזבאללה אל מעבר לליטאני. תושבינו לא יחזור לבתים אם בכל רגע של מצב רוח רע יכול אחד מיורשיו של נסראללה להפוך את חיינו לגיהינום. אנו דורשים ניקיון מלא ויסודי של הגזרה ממחבלים".
ראש העיר קריית שמונה, אביחי שטרן, הוסיף כי לשם החזרת התושבים נדרשים להתקיים כמה תנאים, שבלעדיהם "אין בכלל על מה לדבר". לדבריו, "מעל הכול התנאי הבסיסי הוא ביטחון - כזה שניתן יהיה לאכוף אותו בכל שלב, וכחלק ממנו יהיה ברור שלא תהיה כל תקומה לאותם מוצבים קדמיים שהוסוו בתוך אוכלוסיה אזרחית סמוך לגבול. השטחים האלו שהבתים שעליהם נחרבו חייבים להיות 'שטחי הפרדה', בדומה לפרימטר שצה"ל העמיד בגבול יישובי עוטף עזה".
שטרן ציין כי גם לאחר השגת הביטחון והבטחת השקט באזור, נדרשת עבודה רבה על שיקום התשתיות שנהרסו בשנת המלחמה שחלפה, וכן השלמת פערי המיגון בעירו, שעומדים על כ-70% מסך הדירות בקריית שמונה. זאת, לצד גיבוש תוכניות ומהלכים ממשיים לעידוד התושבים לחזור ומשיכת תושבים חדשים לאזור. שטרן חושש כי "ככל שלא נמלא את התנאים האלו - יהיה גל עזיבה שני. מי שיחזור יראה את המצב וייאלץ ללכת. אנחנו מכירים את המציאות הזאת ממלחמות קודמות. החזקים לא יחזרו, והאוכלוסייה הסוציו-אקונומית הבינונית תעזוב בגל השני, ורבים ייסחפו איתם".
"ניצחון על חיזבאללה זה ממש לא"
גם בחיפה והקריות, שנכנסו בחודשיים האחרונים למעגל האש של חיזבאללה, לא מתלהבים מההצהרות של כ"ץ וסער, וכן של גורמים אחרים בצבא ובממשלה. אחרי המטח הכבד, תושבת קריית אתא המתגוררת ברחוב אביגדור עשת, שבו פגעה אתמול רקטה, סיפרה: "כשהיו אזעקות נכנסנו לממ"ד, ואז שמענו בום אדיר. הבנו מיד שיש פגיעה ישירה קרוב מאוד לבית שלנו. החלונות התנפצו. בתוך זמן קצר הבנו שטיל פגע ברחוב. מכוניות עלו באש ודירות בבניין שלידנו החלו להישרף.
"כולם ברחו מהבית לרחוב", המשיכה, "המכונית שלי נפגעה מאחור והחלונות שלה התנפצו. המצב מאוד מפחיד. סיוט. אני עומדת ברחוב ורואה דירה נוספת שמתחילה לבעור. הדאגה שלי היא שהאש לא תעבור לבניין שלי ותגיע לדירה".
נזכיר כי אתמול בצהריים שיגר ארגון הטרור השיעי תוך כשעה מספר מטחים כבדים - שבהם שוגרו יותר מ-100 רקטות. מספר נפילות תועדו באזורים שונים בצפון. בקריות נמנו לפחות שמונה זירות נפילה. רקטה אחת פגעה ליד תחנת אוטובוס בקריית אתא, ומכוניות עלו באש כתוצאה מנפילות ופגיעות רסיסים. לפי מד"א, לפחות ארבעה נפצעו במטחים, בהם גבר בן 52 שנפצע בינוני מרסיס בגבו. שלושה נוספים במצב קל: גבר בן 75, נער בן 17 עם פציעה ביד משברי זכוכיות ובן 55 שנחבל בגפיים בדרכו למרחב המוגן.
עלמה כץ, גם היא תושבת קריית אתא, התייחסה אתמול לדבריו של שר הביטחון בטקס כניסתו לתפקיד שלשום. "כ"ץ חושב שבאמירות המצחיקות שלו, שמנותקות מהמציאות, הכול הפך לטוב כי הוא נכנס לתפקיד", אמרה ל-ynet. "ביטלתי עבודה מהחרדה היומיומית שהטילים יתפסו אותי בנסיעה. היום אזרתי אומץ. אמנם הגעתי לעבודה, אבל ההתרעות הלא פוסקות, וכמוהן גם הדאגה שכל אחד מבני משפחתי נמצא בסכנת חיים ממשית ושחתני נשכב על הכביש, ושלי יש עוד לחזור הביתה. אני נוהגת בחרדה ומייחלת לשקט עד ההגעה".
ניצה מזל כהן, תושבת קריית ים, הוסיפה: "אחר הצהריים של טילים נוראיים. איפה הניצחון על חיזבאללה? זה מרגיש כאילו ממהרים להחזיר את תושבי הצפון לבתים, או להתנער מאחריות לפיצוי העסקים על הנזקים הכלכליים ואובדן ההכנסות. אבל ניצחון על חיזבאללה? זה ממש לא. ארגון טרור מנוצח לא יורה 90 טילים בחצי שעה, אז שלא ימכרו לנו סיפורי ניצחונות".
אודי בוך, תושב חיפה, אמר אתמול ל-ynet כי "אנחנו גרים בכרמל, עם נוף מדהים לכיוון צפון, הקריות ועד ראש הנקרה. כשהגיעו האזעקות והיירוטים גם אלינו התחושה הפכה למאוד לא קלה. בבית, לעיתים מוקדם בבוקר, אנחנו רצים מהמיטה ישירות למרחב המוגן, כשמעלינו פיצוצים רציניים. זה מאוד לא נעים. ברכב, בכבישי חיפה, פתאום יש אזעקה, וצריך לעצור ולחפש מקום מוגן יחסית, עם תפילה בלב. היום, פחות מיממה אחרי ששר הביטחון החדש קבע שניצחנו, קיבלנו מטח טילים אדיר, ממש מעלינו, ואנחנו שוב במרחב מוגן ומתפללים שהמצב ההזוי הזה לא יגלוש אלינו הביתה".
ברקע מתנהלים המגעים בין ישראל לחיזבאללה לסיום הלחימה, שהחלה כשארגון הטרור הצטרף אשתקד למלחמה, יממה אחרי מתקפת חמאס על יישובי העוטף. שלשום דווח כי ישראל וארה"ב החליפו טיוטות של הסכם הפסקת האש, וכי עמוס הוכשטיין, שליחו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, החליף טיוטות עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ועם יו"ר הפרלמנט נביה ברי.
גורמים שמעורבים בנושא אמרו שיש התקדמות משמעותית בשיחות, וקיים סיכוי "לא רע" שמתקרבים להסכם - בתמיכת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. עם זאת, גורם מדיני בכיר טען כי "אם חיזבאללה ידחה את התנאים להפסקת אש, ישראל תחריף את המתקפות שלה ותעמיק את פעולת צה"ל בלבנון".
פורסם לראשונה: 23:08, 11.11.24