קצין בכיר בצה"ל התייחס בצהריים (חמישי) למבצע המעצרים מוקדם יותר במחנה הפליטים ג'נין, שבמהלכו התפתחו חילופי אש ונהרגו לפחות תשעה פלסטינים, בהם שמונה מחבלים שרובם מהג'יהאד האיסלאמי ואמר כי "אין מקום בו אנו חוששים לפעול". לדבריו, "אין ספק שהחוליה שסיכלנו הבוקר יכולה להיות מוגדרת כ'פצצה מתקתקת'".
הקצין הבכיר ציין כי במערכת הביטחון נערכים לתרחיש של הסלמה, לאחר שגורם ביטחוני אמר ל-ynet כי הכוננות תעלה בין היתר בשל מספר ההרוגים החריג בפעילות. "אנו ערוכים לכל תרחיש. אין ספק שזה יכול לגעת בנימים הפלסטיניים גם בזירה הדרומית", אמר הקצין שהוסיף אף הוא: "נתגבר את הכוחות לשבוע, ותדרכו אותם להיות דרוכים לפיגועי נקמה. לא מדובר בעוד חולייה, אלא כזו שתכננה גם פיגועים משמעותיים".
הבכיר ציין כי הפעולה הייתה בלב מחנה הפליטים וכוונה נגד "התארגנות צבאית" של פעילי הג'יהאד האיסלאמי. "רוב הפעילות כללה 'סיר לחץ' על הבית בו התבצרו המבוקשים והיתר לבידוד המרחב", אמר. לדברי הקצין, המחבלים הפעילו אזעקה בתחילת הפעולה ופרסו כ-30 בריקדות: "פרצנו את המחסומים עם כלים מיוחדים ושופלים ולקחנו אותם".
הוא הסביר כי שניים מארבעת המבוקשים ששהו בדירת המסתור ניסו לברוח עם הגעת הכוחות, ושניהם נורו. "השתמשנו בפצצות נגד אדם ופצצות נ"ט לצד מטענים שהפעלנו נגד המחבלים שהתבצרו וירו", ציין. הקצין הבכיר טען כי בעקבות הפעילות למעצר המבוקשים אלפי בני אדם במחנה הפליטים הפרו את הסדר, חמושים השליכו בלוני גז וירו ירי מאסיבי לעבר הכוחות. כמו כן, הושלכו מטענים שפגעו ברכבי צה"ל.
"האירוע היה מורכב מאוד בפיקוד של מח"ט מנשה ומפקד אוגדת איו"ש שנכנס במהלך המבצע בעצמו ללב גזרת הפעולה", אמר הבכיר. "זה מאפשר תחושת ביטחון לתושבי ישראל ומזכירה שאין ערי מקלט למחבלים. לולא פעלנו באופן מדוייק וסלקטיבי אז כמות ההרוגים הפלסטינים הייתה גדולה יותר. החלופה לפעולה נגד החוליה הזו - סחרור גדול בהרבה בעקבות פיגוע שהיו מצליחים להוציא מאשר סחרור שעלול להיות בשל תוצאות המבצע", הוסיף הקצין.
הוא שיבח את פעילות הכוחות ש"יצאו ללא שריטה". "גם הפעם הפעלנו תא תקיפה מהאוויר שלא היה בו שימוש בסוף, בשל שימוש מושכל בכוח האש הקיים מהקרקע. בתוך מחנה הפליטים פעלו ארבע יחידות שונות עם תוצאה ברורה של פעולה מדויקת. לא היינו מהססים להפעיל גם אש מהאוויר".
הבכיר הסביר את ההיערכות ליציאה של מבצע מעצרים שכזה ואמר: "לפני הפעולה כרגיל אנו מתריעים בפני המנגנונים שיישארו בתחנות המשטרה ולא ייפגעו, אבל חולשתם מתבטאת יותר לצערי במחנה הפליטים ג'נין שם הם פועלים מעט. החלופה של פיגוע באלעד או ביפו היא חמורה בהרבה". לפי דיווחים, אחד משמונת החמושים שחוסלו הוא פעיל במנגנונים: "אם פעיל כזה יוצא לפגע - אז דמו בראשו".
על טענת הפלסטינים, ולפיה ההרוגה הנוספת היא קשישה בלתי-מעורבת, אמר הקצין הבכיר: "הכוחות לא ביצעו ירי מכוון אל מול אדם בלתי-מעורב, אבל אנחנו מתחקרים הטענה על הריגת אישה. סביר יותר שהיא נהרגה לא-מאש כוחותינו".
במקביל, בלשכתו של שר הביטחון יואב גלנט, שנמצא בארה"ב, עדכנו כי הוא "מקבל עדכונים שוטפים מכלל הגורמים באשר לפעילות כוחות הביטחון בג'נין והיערכותם להמשך". נמסר כי הוא יקיים הערכת מצב בהשתתפות הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש השב"כ רונן בר, ראש אמ"ן האלוף אהרון חליווה, ובכירים נוספים.
מפקד הימ"מ שיבח, בחמאס מאיימים: "הכיבוש ישלם"
מפקד הימ"מ, תת-ניצב ח', התייחס גם כן לפעילות ואמר כי "בשבועות האחרונים היחידה פעלה יחד עם שירות הביטחון הכללי לסכל פיגוע גדול שתוכנן בעורף. היום לפנות בוקר השב"כ הצליח לסגור מעגל עם חברי החולייה". לדבריו, "זה המבצע הראשון שהתבצע בלב המחנה כדי לעצור חולייה שתכנן לבצע פיגוע בטווח זמן מיידי".
ח' ציין כי המפגש בין הכוחות למחבלים היה פנים מול פנים. "הם הפגינו נחישות וחתירה למגע ואומץ לב בלתי-רגיל בהתמודדות מול מחבלים בתוך מבנה ומול מעטפת קשה ומורכבת של מטענים וירי מכל כיוון". הוא הוסיף: "עצם הכניסה ללב המחנה יכולה להעיד על ערכיות חוליית המחבלים ועל חשיבות המשימה למען ביטחון אזרחי ישראל".
בינתיים הפלסטינים מביעים את מורת רוחם על האירועים בג'נין, ובמקביל להודעה כי חמאס והג'יהאד האיסלאמי יקיימו "ישיבת חירום ברצועת עזה", בינתיים מתקיימת שגרה מלאה בעוטף. בחמאס איימו: "הכיבוש ישלם את המחיר על הטבח בג'נין, והתנגדותנו לא תישבר והתגובה לא תאחר".
גם דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בחר לכנות את מבצע מעצרי המבוקשים כ"טבח". הוא האשים: "ישראל מבצעת טבח במחנה ג'נין, בזמן שהעולם שותק". מאוחר יותר הכריז יו"ר הרשות על שלושה ימי אבל בעקבות הפעילות במחנה הפליטים, במהלך תקופת האבל הדגלים יורדו לחצי התורן. משרד החוץ הפלסטיני פנה לאמריקנים ולקהילה הבינלאומית: "אם לא תפעלו עכשיו מול סצנות ההרג האכזריות במחנה ג'נין, מתי כן?". שביתות הוכרזו בג'נין, שכם ורמאללה והלימודים הופסקו בחלק מהמקומות.
גם ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה קרא לקהילה הבינלאומית להתערב. "אנו קוראים לאו"ם ולכל ארגוני זכויות האדם הבינלאומיים להתערב בדחיפות כדי לספק הגנה לעמנו ולעצור את שפיכות הדמים שילדים, צעירים ונשים חווים", אמר. שרת הבריאות הפלסטינית מיי קיילה כינסה מסיבת עיתונאים במתחם הרפואי פלסטין, ברמאללה, והאשימה את כוחות הביטחון הישראליים: "הם הסתערו על בית החולים הממשלתי ג'נין, וירו בכוונה מכלי גז מדמיע לעבר מחלקת הילדים בבית החולים, מה שהוביל לחנק בקרב ילדים חולים, משפחותיהם וצוות רפואי".
משרד החוץ הירדני גינה אף הוא את מבצע המעצרים בג'נין. "אנחנו מגנים את ההפרות החוזרות ומתמשכות של ישראל בערים הפלסטיניות - האחרונה שבהם - הפעילות בג'נין היום. המצב הקיים בשילוב הקיפאון בכל תהליך השלום עשוי להוביל להסלמה חמורה שתפגע ביציבות האזורית", מסרו. לדברי המשרד, קיימת נחיצות בהפסקת הפעולות הצבאיות הישראליות "שפוגעות בסיכויי השלום ופתרון שתי המדינות".
שליח האו"ם למזרח התיכון, תור וונסלנד, התייחס לאירועים ואמר כי הוא "מודאג ועצוב מאוד ממעגל האלימות המתמשך בגדה המערבית הכבושה". לדבריו, "מותם היום של תשעה פלסטינים, כולל חמושים ואישה אחת, במהלך מבצע מעצר ישראלי בג'נין הוא דוגמה בולטת נוספת לרמות גבוהות של אלימות שאפיינו את שנת 2022". הוא ציין כי "יש חשיבות מכרעת להפחית את המתחים באופן מיידי ולמנוע עוד אובדן חיים. אני קורא, ונשאר מעורב באופן פעיל מול הרשויות הישראליות והפלסטיניות, להפחית את המתיחות, להחזיר את השקט ולהימנע מעימותים נוספים".