המפגינים והמפגינות נגד המהפכה המשפטית יצאו אמש (שבת) בפעם ה-32 למחות במוקדים שונים ברחבי הארץ, חלקם חוששים שהממשלה לא תציית לפסיקות בג"ץ בעתירות שהוגשו נגד חוק הנבצרות והחוק לביטול עילת הסבירות. "אני מאוד מפחדת שזה מדרון חלקלק", אמרה ענת זוטא שהגיעה להפגנה בצומת כרכור. רות, שהשתתפה במחאה בצומת קפלן בתל אביב, אמרה כי אם הממשלה לא תציית לבג"ץ "נצטרך לעבור הלאה. אני לא מאמינה בכוחנות אבל לפעמים אין ברירה".
בתחילת השבוע שעבר אישר ראש הממשלה בנימין נתניהו בריאיון לרשת בלומברג האמריקנית-בינלאומית כי החוק הבא שיובא לאישור הכנסת במסגרת המהפכה הוא השינוי בוועדה לבחירת שופטים - אך ציין כי "זה מה שנשאר, אחריו נעצור בקידום חוקים בנושא".
כפי שפרסם נדב איל ביום שני האחרון, בארגוני המחאה נערכים לשביתה כללית במשק במקרה שהממשלה לא תכבד את פסיקות בג"ץ. "מטה המאבק בשיתוף כלל הארגונים נערך לשיתוק מוחלט של המדינה, במרכזו - שביתה כללית במשק ללא הגבלת זמן", אמר גורם במטה המאבק. "השאיפה שההסתדרות תצטרף לשביתה, אך גם אם לא, יש תיאום בין המון סקטורים גדולים וחשובים אחרים במשק שכבר הצטרפו למהלך וחלקם יודיעו בשעת השי"ן. בשבוע האחרון שמענו ארבעה שרים שקוראים שלא לכבד את פסיקת בג"ץ".
זוטא, ממושב מאור, הגיעה להפגנה נגד המהפכה המשפטית בצומת כרכור עם שני ילדיה הקטנים. "מבחינתי אין לי ברירה אחרת. זה בשבילם, אנחנו במלחמה על המדינה", אמרה. "אם לא נצליח לעצור את התהליך הזה בזמן לא יהיה לנו על מה להילחם יותר, כי המדינה תאבד את דמותה כפי שאנחנו מכירים אותה וכמו שאנחנו אוהבים אותה. אני רואה עכשיו מבול של אנשים שמחפשים דרך לברוח מפה. אני לא ישנה בלילות, אני מאוד דואגת".
אילן שדה, ראש מועצת מנשה, סיפר בהפגנה בכרכור כי בשבוע שעבר הוזמן לטקס חילופי מפקד מג"ב, אך אין בכוונתו להגיע אליו. "אני קורא לראשי מועצות נוספים לא להגיע לטקס הזה בשל השתתפותו של השר המורשע בפלילים, השר לביטחון לאומי". לדברי שדה, "יש יותר פשע, הוא לא יודע מה הוא עושה ולכן אינני מתכוון להגיע, אבל אני מבקש את סליחתם של השוטרות והשוטרים. אנחנו מעריכים אתכם ואתכן ובמיוחד על פעילותכם פה בצומת. אני מודה לשוטרות ולשוטרים שנמצאים איתנו כאן, על האיפוק ועל ההבנה שלהם אותנו".
מאות בני אדם השתתפו אמש גם בהפגנה נגד המהפכה המשפטית בצומת קניון הנגב בבאר שבע, בהם קובי אחיעם (76), תושב עומר, סגן-אלוף במילואים ששירת בתותחנים. "אני עובר בימים האחרונים על מכתבים ישנים שאשתי אספה ממלחמת 73'", סיפר אחיעם. "השתתפתי גם בהתשה, בשלום הגליל. היום, כשאני רואה שהדברים עומדים להיחרב, אני המום וחרד. המצב כרגע הוא סוגיית השירות הצבאי. אין ספק שהולך להיות כאן נזק הולך ומצטבר. זה לא רק טייסים, אלא גם יחידות השדה. אבל אין ברירה. אני מקווה שמי ששולט יתעשת לפני שנגיע לקטסטרופה מוחלטת".
בשנת 1974 שלח קובי לאשתו מכתב: "אני באמת מרגיש בחשיבות התפקיד שאנו ממלאים בנוכחותנו כאן, במה שביצענו במלחמה. היום האנשים מתביישים להיראות ציוניים. אבל אני מרגיש שבכך שאני כאן – עולם נבנה עבור מיכל, עבורך ועבורי. עבור שלושתינו יחד, ואולי בקרוב ארבעתנו. זה עוזר על מנת שאחזיק מעמד. אבל הגעגועים, כה עזים הם", כתב אז אחיעם.
"פתאום נתקלתי במכתב הזה", סיפר אחיעם. "מלחמת יום כיפור עבורי הייתה טראומה. הייתי עם תינוקת בת שלושה חודשים. השארתי את אשתי בת ה-21 במקלט עם התינוקת ויצאתי. אני חושב שהיום החבר'ה שאומרים שלא ישרתו הם ציונים. הטייס תורם לעצמו. אחרת הוא לא היה עושה את זה. והוא מוכן לוותר על זה בשביל המטרה הזו. הוא ציוני למרות שחלק יגדירו אותו כאנרכיסט".
יהודית זמיר (69), תושבת באר שבע, אמרה בהפגנה: "אני רוצה את המדינה שלי בחזרה. אני חוששת שנהפוך למדינה גזענית ולא שוויונית. אני רוצה מדינה ליברלית כשלכל אחד המקום שלו. אני רוצה דמוקרטיה ואני מנסה להיות אופטימית".
עשרות אלפי בני אדם השתתפו אמש במוקד המחאה המרכזי בצומת קפלן בתל אביב. רות, תושבת רמת השרון, סיפרה שהיא משתתפת בהפגנות מתחילתן, כבר 32 שבועות. "אני פה כל שבוע למרות החום. לצערי אני חושבת שלא כל הקואליציה תציית לבג"ץ. אנחנו יודעים עם מי יש לנו עסק, לא עם אנשים ישרים", אמרה רות. "אני לא אופתע שהם לא יצייתו לפסיקה, ואז נצטרך לעבור הלאה. אנחנו באים עם דגלים ומכבדים, ואני הולכת על מדרכה למרות שאני יכולה תיאורטית ללכת על הכביש כי אני לא מאמינה בכוחנות - אבל לפעמים אין ברירה".
שלמה סדן משוהם סיפר שהוא משתדל להגיע להפגנות בקפלן. "החקיקה עדיין לא הסתיימה. אין שום משמעות למה שהממשלה אומרת, יש משמעות למה שהיא עושה וזה רע". לדברי סדן, "כל מה שהם עושים מוביל אותנו למדינה שלא תהיה יהודית ודמוקרטית. או שהיא לא תהיה יהודית או שהיא לא תהיה דמוקרטית".
אלפי בני אדם הפגינו אמש גם מול בית הנשיא בירושלים. יוסי חביליו, סגן ראש העיר, אמר כי הוא "חושב שזו תקופה דרמטית למדינת ישראל. מאז ומתמיד הייתי חסיד של מערכת המשפט, שמגינה דווקא על החלשים. חובה של כל אחד להתנגד".
יוחאי אופנהיימר (65) סיפר שהוא מגיע להפגנה בירושלים כבר 32 שבועות. "אנחנו חרדים לגורל החברה שלנו, לגורל המדינה ולאופי החיים התרבותיים שלנו". לדבריו, "ההפגנות מראות מה העם חושב, מה אנשי הצבא חושבים ומה מרבית הציבור חושב. אני מקווה שבג"ץ יבטל את החוק ושהממשלה תקשיב לו. השסע קיים ואותו יצר אדם אחד, יהיה קשה מאוד לסגור אותו".
פורסם לראשונה: 23:49, 12.08.23