מהאזורים ברחבי אוקראינה שמהם נסוג צבא רוסיה ממשיכות היום (ד') להגיע עדויות על פשעים איומים שביצעו החיילים הרוסים. בבוצ'ה ובבורודיינקה שבפרברי קייב, שני המוקדים הראשיים של הזוועות שנחשפו עד כה, מגלים עוד ועוד גופות של נרצחים וגובים עדויות על שעוללו חייליו של ולדימיר פוטין. התביעה האוקראינית הודיעה כי היא חוקרת כעת 4,468 מקרים של חשד לפשעי מלחמה רוסיים, והמספר הזה צפוי רק לגדול. התובעת הכללית אירינה ונדיקטובה הבטיחה להביא את התיק נגד רוסיה עד לבית הדין הבינלאומי בהאג, וגם מדינות אחרות, בהן צרפת, מנהלות חקירות בחשד לפשעי מלחמה שביצעו הרוסים.
בעיירה בוצ'ה, נזכיר, נמצאו אחרי נסיגת הרוסים בשבוע שעבר גופותיהם של כ-200 נרצחים אוקראינים, חלקן בקברי אחים וחלקן פזורות ברחובות כשידי הנרצחים ורגליהם קשורות בחלק מהמקרים. רשת BBC, שגם כתביה הגיעו לבוצ'ה, הביאה הבוקר את עדותו המחרידה של וולודימיר אברמוב, גבר בן 72 שסיפר כיצד הכוחות הרוסיים פרצו לביתו וגררו החוצה אותו, את בתו אירינה בת ה-48 ואת בעלה בן ה-40 אולג. וולודימיר סיפר שאת אולג לקחו החיילים אל המדרכה בחוץ, ואז הם זרקו פנימה רימון – וזה התפוצץ. בעודו מנסה לכבות את האש באמצעות מטף צעק וולודימיר לבתו "איפה אולג? אולג יעזור!", אבל אז השיב לו אחד החיילים הצ'צ'נים המשרתים בכוחות הרוסיים: "אולג כבר לא יעזור לך".
וולודימיר ואירינה מצאו את אולג על המדרכה, אחרי שאולץ לכרוע על הברכיים ואז ונורה מאחור בראשו מטווח אפס. "הם לא שאלו אותו כלום", אומרת אירינה. "הם לא אמרו כלום ולא ביקשו כלום – הם פשוט אמרו לו להוריד את החולצה ולכרוע, ואז ירו בו". היא מספרת שכשרצה החוצה ומצאה את גופתו, צעקה על החיילים – ששתו בנינוחות מים – לירות גם בה. בתגובה אחד מהם הרים והוריד את הנשק שוב ושוב, עד שאביה משך אותה בחזרה הביתה. "החיילים אמרו שיש לנו שלוש דקות לעזוב ואילצו אותנו לברוח בנעלי בית", מעיד וולודימיר. "בוצ'ה נראתה כמו באפוקליפסה – גופות בכל מקום, רחובות מלאים עשן".
בצהריים, באחת ההצהרות החריפות ביותר עד כה של אישיות בינלאומית בכירה בנוגע לאירועים בבוצ'ה, אמר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון כי המראות של גופות הנרצחים שנורו שם מטווח קצר "אינם רחוקים מאוד מרצח עם". נציבת זכויות האדם של אוקראינה, ליודמילה דניסובה, אמרה במקביל ל-BBC כי 25 נשים וילדות כבר העידו בפני הרשויות כי חיילים רוסים אנסו אותן בבוצ'ה, והגילים של כולן הם 24-14.
היום צפוי המערב להטיל סנקציות חדשות על רוסיה, והן יכללו עיצומים על בנקים ועל אישים רוסים ובני משפחותיהם, וכן איסור על השקעות חדשות ברוסיה. הממשל האמריקני הודיע כי הסנקציות שעליהן תכריז היום ארה"ב מוטלות בתיאום עם מדינות האיחוד האירופי וה-G7 (שבע הכלכלות הגדולות בעולם), שיחד מהוות כ-50% מהכלכלה העולמית. לפי דיווחים, סבב הסנקציות החדש יכלול עיצומים על שתי בנותיו של נשיא רוסיה פוטין, אולם דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי סירבה להגיב על כך.
לחימה עזה במזרח: "10 רבי-קומות בוערים בלוהנסק"
הבוקר, בעדכון היומי שלו מהנעשה בשטח באוקראינה, מסר המודיעין הבריטי כי נמשכת הלחימה העזה באזור מריופול, עיר הנמל שהרוסים צרים עליה זה יותר מחודש ומפגיזים אותה באש כבדה. בעיר, שכיבושה יעזור לרוסיה לנתק את אוקראינה מגישה לים, מתחולל משבר הומניטרי, ולדברי הרשויות כ-5,000 בני אדם כבר נהרגו שם. הבוקר מסר המודיעין הבריטי כי ל-160 אלף התושבים שעדיין לכודים בעיר (ערב המלחמה חיו במריופול יותר מ-400 אלף בני אדם) אין חשמל, אין דרכי התקשרות עם העולם שבחוץ ואין חימום, תרופות ואספקת מים סדירה. לדברי בריטניה, המצב במריופול מוסיף להחמיר: "הכוחות הרוסיים מנעו את הגישה מאנשי סיוע הומניטרי, כנראה בניסיון להגביר את הלחץ על מגיניה של העיר להיכנע". הכוחות הרוסיים ממשיכים להתקדם לעבר מרכז העיר, אבל צבא אוקראינה עדיין שולט בחלק מהאזורים במריופול.
הבוקר טענה רוסיה כי פצצות מרגמה נורו אתמול משטח אוקראינה על חיילי משמר הגבול הרוסי באזור קורסק, שבגבול עם אוקראינה, וכי החיילים הרוסים השיבו אש. מוסקבה מסרה כי לא היו נפגעים בשורותיה. הדיווח שלה על אירוע הירי בא אחרי שבשבוע שעבר האשימה את הכוחות האוקראיניים בהפצצת מתקן דלק בעיר הרוסית בלגורוד הסמוכה לגבול – טענה שאוקראינה הכחישה.
אוקראינה מצדה דיווחה הבוקר כי הרוסים הפציצו הלילה והרסו מחסן נפט ליד דניפרו, העיר הרביעית בגודלה במדינה. לא היו נפגעים באירוע הזה. שעות אחר כך דיווח מושל מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, כי לפחות שני אזרחים נהרגו ועוד חמישה נפצעו כשפגזים שירתה רוסיה פגעו בעמדת חלוקה של סיוע הומניטרי בעיירה ווהלדר. קירילנקו גם פרסם תמונה מזירת הפגיעה, שבה נראים כמה מהנפגעים. בחלוף זמן קצר מסר מושל מחוז לוהנסק הסמוך כי 10 בניינים רבי-קומות עולים באש בעיירה סייביירודונייצק בעקבות הפגזות רוסיות.
לאורך כל היום דווח על ירי כבד במזרח אוקראינה. הממשלה בקייב מעריכה שרוסיה עומדת לפתוח באזור המזרחי במתקפה גדולה עוד יותר, אחרי שהקרמלין הסיג חלק גדול מכוחותיו מאזור הבירה ומיעדים אחרים. מוסקבה טוענת כי היא משנה את פריסת הכוחות משום שיעדי השלב הראשון במבצע שלה הושגו, אך ההערכה היא שבפועל ההתנגדות האוקראינית העזה והקשיים הלוגיסטיים והמורליים האדירים שבהם נתקלים חייליה אילצו אותה לעשות זאת. רוסיה הודיעה כבר לפני שבועיים כי בכוונתה להתמקד כעת באזור חבל דונבאס שחלקו הגדול נתון לשליטת מורדים פרו-רוסים ובאזורים הסמוכים לו. הבוקר קרא מושל מחוז לוהנסק שבדונבאס לתושבים האוקראינים לנצל חמישה מסדרונות הומניטריים שייפתחו היום ולהתפנות מהאזור כל עוד אפשר.
בינתיים מגיעים עוד סימנים לנכונות של המערב להגביר את הסיוע שלו בנשק לאוקראינה. ארה"ב הבטיחה הלילה לשלוח לממשלה בקייב עוד טילי ג'וולין נגד טנקים, בשווי 100 מיליון דולר. יהיה זה המשלוח השישי של ציוד צבאי מאז אוגוסט שוושינגטון מעבירה לאוקראינה. אתמול הודיעה צ'כיה כי שלחה טנקים מסוג T-72 ונגמ"שים לאוקראינה, ובטלוויזיה הצ'כית דווחה כי מדובר ב"מתנה" שניתנה תוך תיאום והסכמה עם בעלות הברית בנאט"ו.
בימים האחרונים גוברת נכונותן של מדינות במערב לסייע לאוקראינה בנשק התקפי: רק בסוף השבוע אישרה גרמניה לשלוח לאוקראינה כמה עשרות נגמ"שים, בתפנית חדה במדיניות הממשלה בברלין, שעד לפני שבועות אחדים סירבה בתוקף להעביר לידי האוקראינים נשק התקפי ובכך לתרום להרג של הכובשים הרוסים. היום ומחר, בישיבת שרי החוץ של נאט"ו, צפויות מדינות הברית לדון בשליחת כלי נשק נוספים לאוקראינה.
ב-6:00 בבוקר: אש מול שגרירות רוסיה בבוקרשט
ברומניה התנגשה הבוקר מכונית בשער הכניסה לשגרירות רוסיה בבוקרשט, והנהג שהיה בה נהרג. המכונית לא הצליחה לפרוץ את השער ולהיכנס לשגרירות, אבל אחרי ההתנגשות, שאירעה בסביבות השעה 6:00 בבוקר לפי השעון המקומי, היא עלתה באש. כבאים שהוזעקו למקום הצליחו לכבות את הלהבות, אך לא להציל את הנהג.
לפי שעה הסיבה לאירוע אינה ברורה, אבל יש חשד שמדובר בפעולת מחאה נגד השלטונות במוסקבה: בחודש שעבר התרחש אירוע דומה בשגרירות רוסיה בדבלין, בירת אירלנד. איש עסקים מקומי, דזמונד וויסלי, התנגש אז עם משאית בשערי השגרירות, ואז יצא ממנה וחילק מנשרים שבהם נראית תמונתם של אישה וילדיה שנהרגו מאש הרוסים בעיר אירפין שבפרברי קייב, באירוע שעורר זעזוע עולמי. "עשיתי את זה כדי ליצור לשגריר הרוסי 'מסדרון בטוח' לעזוב את אירלנד", אמר אז וויסלי, שנעצר בעקבות המעשה. "עשיתי את זה בשביל הגברת והילדים שלה שנרצחו באירפין".
מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ברחו מהמדינה לשטח רומניה 624,860 פליטים אוקראינים. כ-80 אלף מהם עדיין שוהים ברומניה. אתמול גירשה הממשלה בבוקרשט 10 דיפלומטים רוסים על רקע תמונות הטבח מבוצ'ה, ובכך הצטרפה למדינות אחרות באיחוד האירופי, שבימים האחרונים גירשו מאות דיפלומטים רוסים.
באירוע חשוד אחר, באיטליה, פרצה לפנות בוקר שריפה בווילה השייכת לוולדימיר סולובייב, מנחה בטלוויזיה הממלכתית הרוסית. נזק קל יחסית נגרם לווילה, השוכנת בעיירה מנג'ו שלחופי אגם קומו, בצפון איטליה. הווילה היא אחד משני נכסים בשווי כולל של 8.72 מיליון דולר שהרשויות באיטליה החרימו כחלק מהסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על סולובייב ועל שורה של אישים רוסים אחרים, בהם אוליגרכים מוכרים, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. לדברי החוקרים, החשד הוא שהאש פרצה בווילה כתוצאה מהצתה.
ועוד באיטליה: לפני הצהריים נקט האפיפיור פרנסיסקוס את הצעד המחאתי הבולט ביותר שלו נגד רוסיה עד כה, כשגינה את "הטבח בבוצ'ה", כהגדרתו, והניף בידיו שלו דגל אוקראינה שנשלח לו מהעיירה שבה התחולל הטבח. "הידיעות האחרונות שאנחנו מקבלים מהמלחמה באוקראינה, במקום להביא הקלה ותקווה, הביאו זוועות חדשות, כמו הטבח בבוצ'ה", אמר האפיפיור לקהל בקריית הוותיקן. "האכזריות נעשית מחרידה יותר ויותר, אפילו נגד אזרחים ונגד נשים וילדים חסרי מגן. הם קורבנות שדמם התמים זועק לשמיים וקורא – 'עצרו את המלחמה!'".
פורסם לראשונה: 10:42, 06.04.22