נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונרו פרסם הלילה (יום ג') תמונה מבית החולים שבו הוא מאושפז בארה"ב, בגלל כאבים עזים בבטנו. בולסונרו פונה לבית החולים יממה אחרי שתומכיו, שמסרבים להכיר בתוצאות הבחירות, פרצו לבניין הקונגרס, לארמון הנשיאות ולבית המשפט העליון בברזיליה. הם זרעו הרס במוסדות השלטון, ואתמול דווח כי מספר העצורים עומד על 1,500.
ב-2018, במהלך מסע הבחירות שבסופו נבחר לנשיא, נדקר בולסונרו בבטנו ונפצע קשה. מאז הוא נאלץ לעבור ניתוחים רבים. בציוץ בטוויטר, שם פרסם את התמונה מבית החולים, כתב בולסונרו כי הוא מאושפז באורלנדו והודה למי שאיחלו לו החלמה מהירה. רעייתו מישל אישרה אתמול כי בולסונרו נמצא תחת השגחה בבית החולים בעקבות כאבים בבטנו "כתוצאה מהדקירה ב-2018".
אחד מרופאיו של בולסונרו נשאל על האשפוז בארלנדו ואמר אתמול כי הנשיא לשעבר סובל מחסימת מעיים, וכי ככל הנראה לא יהיה צורך בניתוח. "זה לא מקרה רציני", אמר הרופא, ששוהה בברזיל.
בולסונרו, שסירב להודות בהפסד בבחירות למנהיג השמאל לולה דה סילבה, המריא לפלורידה ב-30 בדצמבר. הוא עזב את ברזיל יומיים לפני תום כהונתו, ולא הגיע לטקס ההשבעה של לולה. הוא התארח בביתו של ז'וזה אלדו, ברזילאי שהיה בעברו לוחם MMA ומתגורר באורלנדו, ליד דיסני וורלד.
כמו דונלד טראמפ, שנחשב למודל לחיקוי של בולסונרו, גם מנהיג הימין בברזיל שבר מסורת ארוכת שנים שבמסגרתה הנשיא היוצא מעביר את השלטון באופן מסודר לנשיא הנכנס. כמו טראמפ, בחודשים שלפני הבחירות פיזר בולסונרו הצהרות המפקפקות בטוהר ההצבעה והזהיר מזיופים שמטרתם להדיחו. וכמו במקרה של טראמפ, לא נמצא שום יסוד לטענות הללו.
בעקבות "מהומות הקפיטול של ברזיל", והטענות שבולסונרו הוא האחראי להסתערות האלימה מכיוון שפיזר טענות חסרות בסיס לזיוף התוצאות, נשמעו בארה"ב קריאות לגירושו של בולסונרו. המחוקק הדמוקרטי חואקין קסטרו אמר ל-CNN כי ארה"ב לא צריכה להעניק מקלט ל"רודן ששימש השראה לטרור מבית", וכי היא צריכה לגרש את בולסונרו לברזיל.
רבים בברזיל מאמינים כי הנשיא לשעבר עזב לפלורידה ערב סיום תפקידו משום שחשש שעם פינוי הכיסא, כשיאבד אוטומטית את חסינותו, הוא ייעצר בגין שלל חקירות שמתנהלות נגדו.
האלימות בברזיליה עשויה להגביר את התסבוכת המשפטית של בולסונרו, שעם הגיעו לפלורידה בסוף דצמבר טען כי בא לארה"ב לחודש בלבד, וכי לאחר מכן ישוב לארצו. בכפוף לוויזה שמשמשת את בולסונרו הוא נדרש לעזוב את ארה"ב עד חודש מיום הגעתו.
בראיון ל-"CNN ברזיל" אמר בולסונרו שבמקור הוא תכנן להישאר בארה"ב עד סוף ינואר, אך כעת הוא מתכוון להקדים את חזרתו לברזיל כדי לפגוש את רופאיו. "אני מתכוון לזרז את החזרה שלי מכיוון שהרופאים בברזיל כבר מכירים את הבעיה של חסימת המעיים שיש לי בגלל הדקירה".
שעות אחרי המהומות בברזיליה, ממקום מושבו בפלורידה, פרסום בולסונרו הודעה שבה גינה את מעשי המפגינים שתומכים בו. הוא בחר לנקוט לשון מדודה למדי, ולא שכח להשוות את האירועים למחאות של תומכי לולה בעשור שעבר. "הפגנות לא-אלימות הן חלק מהדמוקרטיה, אבל מעשי ביזה ופלישה לבנייני ציבור כמו אלה שקרו היום, וכמו אלה שביצעו אנשי השמאל ב-2013 ו-2017, הם עבירה על החוק", כתב בולסונרו בטוויטר. בציוץ שלו הדף בולסונרו את ההאשמות של לולה שיש לו אחריות להתפרעות אמש, ואמר כי הן הושמעו "ללא שום ראיה".
פלביו דינו, שר המשפטים הברזילאי, אמר כי כרגע אין סיבה לחקור את בולסונרו על ההתפרעויות שלו תומכיו. נד פרייס, דובר מחלקת המדינה האמריקנית, אמר אתמול כי הממשל האמריקני טרם קיבל בקשה כלשהי לנקוט צעדים בעקבות המהומות שהיו במתחם הקונגרס בבירת ברזיל.
על רקע אובדן החסינות דיווחה התקשורת הברזילאית כי בולסונרו, בעל שורשים איטלקיים, הגיש בקשה לאזרחות איטלקית. שניים מבניו של הנשיא לשעבר הגישו בקשות אזרחות ב-2020, ואיטליה עדיין מטפלת בבקשותיהם. שר החוץ של איטליה, אנטוניו טייאני, הכחיש את הדיווח על הפנייה של הנשיא לשעבר ואמר כי גם אם בולסונרו היה מגיש בקשת אזרחות, להערכתו הוא היה נענה בשלילה.
אתמול הפגינו אלפים בסאו פאולו, בריו דה ז'ניירו ובערים נוספות בברזיל. "אין חנינה!", קראו ההמונים, בהפגנות התמיכה בדמוקרטיה ובממשלת לולה. המפגינים דרשו להעניש את בולסונרו על ההתפרעויות של תומכיו. בנוסף נשמעו הקריאות "אין חנינה למחוללי ההפיכה" ו"בולסונרו לכלא".
בולסונרו, נזכיר, הפסיד ללולה ב-30 באוקטובר, בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות. תומכיו של בולסונרו הפגינו ברחבי המדינה מאז ההפסד בבחירות - הפסד שבולסונרו סירב להכיר בו. הם חסמו כבישים, הבעירו מכוניות והתאספו מחוץ לבסיסים צבאיים – וקראו לצבא להתערב במטרה למנוע את כניסתו של לולה ללשכת הנשיאות. ביום ראשון הפגינו ב"כיכר שלוש הרשויות בברזיל" - שם נמצאים הקונגרס, ארמון הנשיאות ובית המשפט העליון. במראות שהזכירו את מהומות הקפיטול של תומכי טראמפ, המפגינים פרצו לבניינים של מוסדות השלטון והתעמתו עם כוחות הביטחון.