משרד החוץ מזהיר אזרחים ישראלים השוהים ברוסיה מפני גיוס לצבא הרוסי, צה"ל מורה לחיילים לחזור מהמדינה: בעיצומו של נאום נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבו הכריז על סיפוח ארבעת המחוזות הכבושים באוקראינה - אחרי "משאלי העם" המפוברקים שבהם תושבי המחוזות "הביעו תמיכה" בהצטרפות לרוסיה - פרסם משרד החוץ אזהרה לישראלים השוהים ברוסיה.
"משרד החוץ מבקש להביא לידיעת הציבור כי אזרח ישראלי המחזיק גם באזרחות רוסית ואשר נכנס, שוהה או ישהה בתחומי הפדרציה הרוסית, כפוף לחוק ולתקנות ברוסיה - ובכלל זה להחלטות הנוגעות לגיוס אזרחים לצבא הרוסי ולאפשרות היציאה מתחומי המדינה", נכתב באזהרה. "אזרחי ישראל המחזיקים באזרחות רוסית מתבקשים לקחת מידע זה בחשבון בעת תכנון נסיעותיהם ושהייתם בשטחי רוסיה".
במקביל, צה"ל פרסם הנחיה לחיילים, ברוח המדיניות החדשה של משרד החוץ. לפי אותה הנחיה, חל איסור טיסה לרוסיה לחיילי צה"ל, וחיילים הנמצאים במדינה נדרשים לשוב לארץ.
האזהרה של משרד החוץ וההנחיה של צה"ל ניתנו על רקע צו שפרסמה מוסקבה ולפיה היא "תעניק" לזרים אפשרות להתגייס לצבא הרוסי. "אזרחים זרים שחותמים על חוזה לשירות בצבא הרוסי למשך לפחות שנה ולוקחים חלק בפעולות הצבאיות למשך לפחות חצי שנה יוכלו לקבל דרכון רוסי בדרך קלה יותר", נכתב בצו.
צילומי לוויין של חברת אימג'סאט אינטרנשיונל מראים את תוצאות הפיצוץ מצינורות "נורד סטרים" ואת דליפות הגז, מדרום לחופי שבדיה. שתי דליפות, במרחק של כ-6 ק"מ זו מזו, שמתפרשות על פני כ-500 מטר.
בצילומי לוויין נוספים נראה תגבור נוכחות המפציצים הרוסיים בבסיס האווירי "אולניה", הסמוך לגבול פינלנד. לפני חודש וחצי לא נראו כלל מפציצים בבסיס, ואילו לפני 9 ימים נראו שם ארבעה מפציצים אסטרטגיים מסוג טופולב TU-160 וצילום נוסף מלפני חמישה ימים תיעד שלושה מפציצים נוספים מסוג טופולב TU-95. בחברה אמרו כי המפציצים הגיעו כפי הנראה מבסיס "אנגלס" שבדרום מערב רוסיה.
לאחר נאומו של פוטין הבהירה ישראל שוב כי לא תכיר בסיפוח. "ישראל תומכת בריבונותה ובשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה. לא נכיר בסיפוח ארבעת המחוזות בידי רוסיה", נאמר בהודעה רשמית של משרד החוץ. "על עמדה ברורה זו חזרה ישראל פעמים רבות, כולל בימים האחרונים".
כשלוש שעות אחרי הנאום בקרמלין, שב נשיא רוסיה ונאם - הפעם במהלך הופעה בכיכר האדומה. "רוסיה יצרה את אוקראינה המודרנית בכך שהעבירה לה את שטחיה. אף אחד לא שאל מיליוני אנשים כשברית המועצות קרסה", אמר פוטין ופנה לתושבי המחוזות שסיפח - לוהנסק, דונייצק, זפוריז'יה וחרסון: "ברוכים הבאים הביתה". פוטין אמר כי "נעשה הכול כדי לתמוך באחינו ובאחיותינו באזורים החדשים", והביע שכנוע עצמי: "הניצחון יהיה שלנו".
מזכ"ל נאט"ו יינס סטולטנברג כינה את ההתפתחויות החדשות ואת הכרזת הסיפוח, שבעקבותיה הודיע נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על הגשת בקשת הצטרפות לנאט"ו, "ההסלמה החמורה ביותר" מאז פתיחת המלחמה, לפני יותר משבעה חודשים. "פוטין גייס מאות אלפי חיילים חדשים, מנהל צחצוח חרבות גרעיני בלתי-אחראי וכעת מספח באופן לא חוקי טריטוריה אוקראינית", אמר סטולטנברג והבהיר כי "לאוקראינה יש זכות לקחת מחדש את הטריטוריה שלה".
בנאומו בקרמלין האשים פוטין את המערב בפיצוצים בצינורות הגז "נורד סטרים". מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הגיב לכך באומרו כי ההאשמות הן "דיסאינפורמציה שערורייתית". בתגובה לנאום הודיעו האמריקנים סנקציות על יותר מאלף אישים וחברות רוסיים הקשורים לפלישה לאוקראינה, ובהם בכיר בבנק המרכזי, קרובי משפחה של בכירים רוסים וגם על 278 חברי הפרלמנט הרוסי שאפשרו את אותם משאלי עם מפוברקים.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר כי האמריקנים מגנים את "הניסיון שמקורו במרמה לספח את האזורים שלאוקראינה יש ריבונות עליהם. רוסיה מפרה את החוק הבינלאומי, רומסת את אמנת האו"ם ומראה את הזלזול שלה במדינות שוחרות שלום. אנחנו מפצירים בכל חברי הקהילה הבינלאומית לדחות את ניסיונות הסיפוח הרוסיים הבלתי-חוקיים". תגובה שונה נראתה בקונסוליה הרוסית בניו יורק, שהושחתה וקירותיה רוססו בצבע אדום.
כשעה לאחר סיום נאום הסיפוח של פוטין, נשיא אוקראינה זלנסקי פרסם סרטון ובו הודיע כי קייב מגישה בקשה רשמית "בהליך מהיר" להצטרף לברית נאט"ו. הוא הבטיח כי "נשחרר את כל שטחה של מדינתנו מידי האויב - האויב לא רק של אוקראינה, אלא גם של עצמו, של האנושות, החוק והצדק". זלנסקי הגיב לדברי פוטין לפיהם הוא מציע לאוקראינה לחזור לשולחן המשא ומתן, באומרו כי לא ידון עם הרוסים כל עוד פוטין הוא הנשיא: "אנחנו מוכנים לדיאלוג עם רוסיה, אבל עם נשיא אחר של רוסיה".
"האנשים אמרו את דברם במשאלי העם", אמר פוטין בתחילת דבריו והגיע במהרה לשורה התחתונה: "יש לרוסיה ארבעה מחוזות חדשים. תושבי לוהנסק, דונייצק, חרסון וזפוריז'יה הופכים לאזרחינו, לתמיד. בחירתם להצטרף לרוסיה תיכנס להיסטוריה".
"נפעל על מנת להגביר את הביטחון באזורים החדשים ונגן על אדמתנו בכל הכוח והאמצעים שברשותנו", הבהיר פוטין כשהוא רומז שוב לאפשרות לשימוש בנשק גרעיני. "האחים והאחיות שלנו באוקראינה הם חלק מאנשינו". לצד זאת קרא פוטין לאוקראינה לחזור לשיחות עם רוסיה: "אנחנו קוראים למשטר בקייב להפסיק מיד את הפעולות העוינות ולחזור לשולחן המשא ומתן - אבל לא נדון בבחירת האנשים בדונייצק, לוהנסק, זפוריז'יה וחרסון. הבחירה הזו כבר נעשתה. רוסיה לא תבגוד בהם".
בשדה הקרב, צבאו של פוטין בדרך לתבוסה מביכה נוספת. מומחים צבאיים ציינו שהכוחות האוקראיניים מתקרבים לשחרור העיר ליימאן בדונייצק, והיום הודו הרוסים כי כוחותיהם בעיר "מכותרים חלקית". לפי הערכות, כ-5,500 לוחמים רוסים מכותרים בעיר, שנמצאת בשליטת מוסקבה מאז מאי.
שעות לפני הכרזתו של פוטין, לפחות 25 בני אדם נהרגו ו-50 נפצעו במתקפת טילים רוסית על שיירת כלי רכב באזור העיר זפוריז'יה שבדרום אוקראינה. מושל המחוז אולכסנדר סטרוך אמר כי "כל ההרוגים הם אזרחים". בזפוריז'יה ממוקמת תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, ובמערב הביעו לא פעם דאגה מנזק אפשרי לשני הכורים הפעילים בה בעקבות ההפגזות המתרחשות שם. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר בעקבות המתקפה כי רוסיה היא "חלאה טרוריסטית צמאת דם".