מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן שב וקרא לישראל להסכים לתנאי סעודיה להסכם נורמליזציה בין המדינות, הסכם שארה"ב מקדמת עוד מלפני תחילת המלחמה - וכעת מקווה שיהיה חלק מרכזי מפתרון כולל שלה. אלא שריאד דורשת הסכמה ישראלית להתקדמות לעבר מדינה פלסטינית, ולכך ראש הממשלה בנימין נתניהו מסרב בתוקף.
"הסעודים דורשים הפסקת אש בעזה ונתיב למדינה פלסטינית – ויכול להיות שישראל לא מסוגלת או מוכנה להמשיך במסלול הזה", אמר הערב (יום ג') בלינקן בשימוע בוועדת החוץ של הסנאט. מסר חריף אף יותר העביר היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, שאמר בשיחותיו השבוע בישראל – אחרי פגישתו עם נתניהו – כי הוא מאוכזב מאוד ממה ששמע. "עם ביבי לא תהיה נורמליזציה עם סעודיה", אמר סאליבן באותן שיחות.
המסר מסאליבן הועבר לכמה אישים בישראל, שהתרשמו שהיועץ הבכיר של ביידן מאוכזב מאוד, כמעט מיואש, מהמצב – וחושש שנתניהו פשוט לא מסוגל להבין את גודל השעה, ולקבל החלטה היסטורית שתשנה את פני המזרח התיכון, ומעדיף לשמור על הקואליציה שלו עם בן גביר וסמוטריץ'.
זו העסקה ש"תסדר את כל הזירות"
המסר של סאליבן הוא שהסכם עם סעודיה "מסדר את כל הזירות" – כולל האיום של צווי מעצר בבית הדין בהאג – כיוון שההערכה היא שלא יעמידו לדין ראש ממשלה שנמצא באמצע תהליך מדיני-היסטורי. סאליבן אמר שהוא לא מצליח להבין כיצד נתניהו מוותר על כך, רק כי הוא פוחד מבן גביר.
גורמים ששוחחו עם סאליבן הבינו שנתניהו לא מוכן לאשר כל ניסוח שמדבר על הפסקת לחימה, או משפט שמעניק חזון של הקמת מדינה פלסטינית בעתיד. לדברי גורמים אמריקנים, אותו נתניהו הוא הרי "אמן ניסוחים" – ופתאום לא מוכן לתת הצהרה מעומעמת שתאפשר לצאת מהמבוי הסתום.
"הרי אפשר למלא אצטדיון כדורגל עם אנשים שנתניהו הבטיח להם דברים ולא קיים. אנחנו ממש מיואשים. עם נתניהו לא תהיה נורמליזציה. יש כאן הזדמנות לשינוי פני המזרח התיכון. נתניהו חייב לקבל החלטה: או לשמר את הקואליציה שלו או על ללכת על מהלך היסטורי מול סעודיה שמחייב אותו לשלם מחיר שאולי יסכן את הקואליציה שלו", אמר גורם אמריקני.
כעדות אולי לתסכול הרב בוושינגטון, כמה גורמים אמריקנים אף שאלו בשיחות סגורות האם נתניהו והליכוד הם ממשיכי דרכו של בגין - או של כהנא. האנשים ששוחחו עם סאליבן התרשמו גם שארה"ב מתחילה לחשוב על "Plan B" – תוכנית גיבוי שעשויה לפגוע באינטרסים האסטרטגיים של מדינת ישראל. בעבר כבר דווח על תוכנית חלופית שכזו, שתכלול אולי הסכם רק בין סעודיה לארה"ב.
סאליבן הבהיר לבני שיחו בישראל כי ארה"ב וסעודיה קרובות מאוד לסגור עסקה שעיקריה: ברית הגנה אמריקנית-סעודית; מעטפת ביטחונית מורחבת של ארה"ב ומדינות האזור; הסכמה סעודית להשקעה של מיליארדי דולרים בשיקום עזה; עסקה לשחרור חטופים; הפסקת אש ממושכת; והסדר מול חיזבאללה שימנע מלחמה.
ישראל מצידה צריכה להסכים לעסקת חטופים והפסקת אש; נתניהו יידרש להסכים להצהרה כלשהי שמבטיחה לפלסטינים אופק מדיני וחזון של פתרון שתי המדינות; וישראל תצטרך גם להסכים על מנגנון לניהול עזה שהוא לא ממשל צבאי ולא חמאס, אלא ניהול פלסטיני-אזרחי עם מרכיבים של מדינות ערביות מתונות.
בלינקן לישראל: תחליטו
בשימוע בסנאט הערב, שבו השתתף מזכיר המדינה בלינקן, הוא הבהיר שההסכם הנלווה לנורמליזציה, זה שיעסוק בברית ההגנה בין ארה"ב לסעודיה, קרוב להשלמה – אבל הדגיש שכדי להגיע להסכם של ממש יש להתקדם גם בדרישות שהוצבו לישראל.
"הבית הלבן פעל להתקדם במשא ומתן על ההיבטים הדו-צדדיים של הסכם הנורמליזציה עם סעודיה, אך גם אם היינו מסכמים את ההסכמים הללו, הוא לא יוכל להתקדם בהיעדר דברים אחרים שצריכים לקרות כדי שהנורמליזציה תתקדם. היה ברור שהדבר ידרוש שקט בעזה ונתיב אמין למדינה פלסטינית. ישראל לא מסוגלת או רוצה להמשיך במסלול הזה".
בלינקן הוסיף כי אם יושלמו באופן עקרוני ההסכמים בין ארה"ב לסעודיה – כאלו שלפי הדיווחים יכללו כאמור ברית הגנה ואולי גם סיוע אמריקני לסעודיה לפתח תוכנית גרעין אזרחית – "ישראל חייבת להחליט אם היא רוצה להתקדם ולנצל את ההזדמנות להשיג את מה שחיפשה מאז כינונה – יחסים נורמליים עם מדינות האזור".
בשימוע בקונגרס שב בלינקן על התנגדותו החריפה לבקשה של התובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, קארים חאן, להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט – לצד בכירי חמאס – בטענה לפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות מצידם. בלינקן אמר בדיון שממשל ביידן "פתוח" לעבוד יחד עם המחוקקים בקונגרס כדי לקדם צעדים נגד בית הדין בהאג, שארה"ב אינה חלק ממנו ומתנגדת כמו ישראל לעצם טענתו לסמכות שיפוט על רצועת עזה ויהודה ושומרון.
בקונגרס מקדמים כעת הרפובליקנים חקיקת סנקציות נגד התובע בהאג ואנשיו, אולי גם נגד בני משפחותיהם, ואף שגם הנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן הביע שאט נפש מבקשת הצווים (הוא אמר שההקבלה בין ישראל לבכירי ארגון טרור כמו חמאס היא "שערורייה"), הוא טרם הצהיר אם יתמוך בסנקציות. למעשה, ייתכן שכלל לא נדרשת חקיקה חדשה – קודמו של ביידן, דונלד טראמפ, הטיל כבר בעבר סנקציות נגד התובעת הקודמת בהאג, פאטו בנסודה, בגלל החקירה שבה פתחה באותם ימים נגד ישראל.
גם בשימוע הערב לא הבהיר בלינקן באילו צעדים בדיוק יהיה מוכן ממשל ביידן לתמוך, תמיכה שבלעדיה גם אם הרפובליקנים יאשרו חוק בבית הנבחרים שבו יש להם רוב דחוק – הם יצטרכו את תמיכת הדמוקרטים בסנאט והנשיא כדי שהצעתם תיכנס לספר החוקים. "לנוכח אירועי אתמול אני חושב שאנחנו צריכים לבחון צעדים מתאימים כדי להתמודד עם מה שהיא החלטה שגויה ביותר", אמר בלינקן.
המפגינים בקונגרס: "בלינקן פושע מלחמה!"
בדיון אמר הסנאטור הרפובליקני ג'יימס ריש מאיידהו כי הוא פועל לקדם חקיקה נגד מה שכינה "דחיפת האף של ה-ICC לעסקיהן של מדינות שיש להן מערכת משפט עצמאית, לגיטימית ודמוקרטית", ושאל את בלינקן אם יתמוך בחקיקה שכזו. מזכיר המדינה השיב: "השטן נמצא בפרטים הקטנים. אז בואו נראה מה יש לכם להציע ונמשיך משם". הוא הדגיש כי הוא מעוניין לעבוד בסוגיה על בסיס דו-מפלגתי.
בשימוע הפגינו נגד בלינקן פעילים שמתנגדים לסיוע האמריקני לישראל, והם הניפו מאחוריו ידיים שנצבעו באדום. אחת ניסתה להתקדם לעברו, תוך שהיא צועקת שהוא "פושע מלחמה" וכי על ידיו יש דם של 40,000 פלסטינים. מאבטחיו תועדו מסתערים לעברה, והיא נגררה מהאולם בכוח.