"מטה של המוסד" בכורדיסטן העיראקית, יעדים של דאעש בסוריה – וכעת גם חמושים בפקיסטן. איראן שיגרה בתוך יומיים שלוש מתקפות טילים חריגות משטחה לעבר שלוש מדינות סמוכות – במה שמוצג בה כמפגן כוח אזורי – והיא מסתבכת כעת עם שתיים משכנותיה. יממה אחרי שעיראק הודיעה על החזרת השגריר שלה מטהרן במחאה על המתקפה האיראנית ביום שני בלילה, אמש (יום ד') הודיעה גם פקיסטן על החזרת השגריר שלה – במחאה על הטילים והכטב"מים שאיראן שיגרה שלשום לשטחה.
איראן אישרה אתמול כי משמרות המהפכה תקפו בדרום-מערב פקיסטן, במתקפת טילים וכטב"מים שכוונה נגד ארגון בשם "ג'ייש אל-עדל" ("צבא הצדק") – ארגון שחותר להשגת עצמאות למיעוט הבלוצ'י באיראן, בפקיסטן ובאפגניסטן. בשנים האחרונות הארגון הזה היה אחראי לשורה של מתקפות נגד כוחות הביטחון האיראניים במחוז סיסטן ובלוצ'יסטן בדרום-מזרח איראן, שרוב אוכלוסייתו בלוצ'ית (מיעוט מוסלמי-סוני באיראן השיעית). מדובר בארגון שמוכר גם על ידי ארה"ב כארגון טרור, ובגרסה קודמת שלו אף הכריז בעבר על נאמנות לדאעש.
המתקפה האיראנית שלשום אירעה במחוז בלוצ'יסטן בפקיסטן, שגובל במחוז סיסטן ובלוצ'יסטן באיראן. לפי הדיווחים המתקפה כללה שישה שיגורים של כטב"מים וטילים, ופגעה בכפר ששוכן במרחק של 50 ק"מ מהגבול. בפקיסטן מדווחים כי שני ילדים נהרגו במתקפה הזו: ילדה בת 6 ותינוק בן 11 חודשים. ב"ג'ייש אל-עדל" אמרו כי מדובר בילדים של פעילי הארגון, וכי שלוש נשים נפצעו. במה שעשוי להוות נקמה מצד הארגון הזה, ממש אמש דיווחה איראן על קצין בכיר במשמרות המהפכה שחוסל בהתנקשות במחוז סיסטן ובלוצ'יסטן. ב"ג'ייש אל-עדל", כך לפי הדיווחים, קיבלו אחריות לירי באותו קצין בכיר, חוסיין עלי ג'וודאן, שדרגתו "עקיד" – דרגה המקבילה לאלוף-משנה בצה"ל.
מתקפת הטילים והכטב"מים האיראנית בשטח פקיסטן היא חסרת תקדים, אם כי בעבר כבר דווח על חילופי אש בין כוחות איראניים לבין חמושים בגבול. המתקפה הגיעה כאמור יממה אחרי שאיראן שיגרה טילים גם לכורדיסטן העיראקית, במתקפה שלדבריה כוונה נגד "מטה המוסד" בעיר ארביל. במתקפה הזו נהרג מיליונר כורדי שבאיראן טוענים כי שיתף פעולה עם ישראל. במקביל תקפה איראן גם יעדים שונים בסוריה, נגד דאעש וארגוני המורדים במשטרו של בשאר אסד.
לדברי איראן המתקפה בעיראק הייתה נקמה על חיסול אנשי משמרות המהפכה בפעולות שיוחסו לישראל, בהם הבכיר האיראני שחוסל באזור דמשק בחודש שעבר – בעוד המתקפה בסוריה הייתה נקמה על הפיגוע באזכרת קאסם סולימאני שבו נרצחו כמעט 100 איראנים. מדובר במתקפת הטרור הקשה ביותר בתולדות איראן, שעליה דאעש קיבל אחריות.
המתקפות הישירות משטחה של איראן הן חריגות למדי, ופרשנים בעולם רואים בהן מפגן כוח של הרפובליקה האיסלאמית בעקבות אותה מתקפת טרור קשה והפגיעה בבכירי משמרות המהפכה. חיזוק להערכה הזו הגיע בדבריו אתמול בבוקר של שר ההגנה האיראני, מוחמד רזא אשתיאני, שהצהיר כי ארצו "לא תטיל אף מגבלה" על יכולות הטילים שלה – אם השימוש בהן יהיה נחוץ לדבריו. "אנחנו מעצמת טילים עולמית", הוא התרברב, "בכל מקום שהם יירצו לאיים על הרפובליקה האיסלאמית של איראן – אנחנו נגיב, והתגובה הזו תהיה בהחלט פרופורציונלית, קשוחה והחלטית".
למרות דבריו, הפרשנים סבורים שאיראן מקפידה עדיין על זהירות ומנסה להימנע מעימות ישיר בינה לבין ישראל, ארה"ב ושאר בעלות בריתה. בתחילת החודש כבר דווח שהמנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, הורה לנקוט במדיניות של "ריסון אסטרטגי" מול ארה"ב, אבל המתקפות האחרונות כלפי מדינות שכנות מעוררות חשש מאפשרות של הסלמה אזורית. בדיווחים בעולם מזכירים שפקיסטן היא מדינה עם נשק גרעיני, ומדגישים כי בהודעה של איסלאמבד על החזרת השגריר הפקיסטני מטהרן היא גינתה את המתקפה כ"הפרה בוטה" של הריבונות שלה – והזהירה כי יהיו לה "השלכות רציניות".
גורם ביטחוני בכיר באיסלאמבד אמר לסוכנות הידיעות AP כי פקיסטן לא קיבלה אף התראה מוקדמת על המתקפה האיראנית, וכי ארצו שומרת לעצמה את הזכות להגיב "בזמן ובמקום" המתאימים – אך הוא גם הדגיש כי התגובה של פקיסטן תהיה מתונה ותותאם ל"ציפיות הציבור". לדבריו, "התקדים המסוכן הזה מצד איראן מערער את היציבות ויש לו השלכות הדדיות".
היחסים בין איראן לפקיסטן כבר ידעו בעבר עליות ומורדות, בעיקר על רקע מתקפות חמושים בגבול ביניהן, אבל ישנם גם סימנים שהן יעדיפו להימנע מהסלמה של ממש: בתקשורת הלאומנית של פקיסטן, שלרוב נוקטת בגישה תוקפנית למדי, הסיקור של המתקפה האיראנית מתון באופן חריג, בעוד בתקשורת הממלכתית באיראן בכלל דיווחו היום על תרגיל משותף בין חילות הים של שתי המדינות. גורמים בפקיסטן אישרו שתרגיל ימי משותף התקיים, אבל לדבריהם הוא נערך לפני המתקפה האיראנית.
אמש גם שוחח שר החוץ האיראני אמיר חוסיין עבדוללהיאן עם מקבילו הפקיסטני ג'ליל עבאס ג'ילאני, וטען בפניו כי איראן מכבדת את הריבונות של שכנתה – וכי כיוונה את המתקפה אך ורק נגד טרוריסטים שפועלים נגדה. "אנחנו מקווים ששיתוף פעולה ביטחוני מוגבר יותר בין המדינות יימשך", נמסר בהודעת משרד החוץ בטהרן.
מפגן הכוח האיראני מגיע על רקע המלחמה בעזה, ובעדות לכך שמדובר גם באיום כלפי ישראל – ברחבי טהרן הוצבו שלשום שלטים שמהללים את המתקפות האחרונות – כשב"כיכר פלסטין" בעיר הוצב שלט ענק של טילים עם מסר בעברית: "מקלט?! תכין את ארונות הקבורה שלך".
שר החוץ האיראני עבדוללהיאן הבטיח אתמול במהלך הכנס הכלכלי העולמי בדאבוס כי כל עוד המלחמה בעזה תימשך – כך גם יימשכו המתקפות נגד ישראל והאינטרסים שלה על ידי "ציר ההתנגדות" שמובילה טהרן. "הפסקת רצח העם בעזה תוביל לסיום הפעולות הצבאיות והמשברים באזור", הוא אמר. "הביטחון בים האדום קשור להתפתחויות בעזה, וכולם יסבלו אם פשעי ישראל בעזה לא ייפסקו. כל החזיתות יישארו פעילות".
ליאור בן ארי השתתפה בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 22:52, 17.01.24