תקרית מתועדת נוספת של צה"ל בשטח סוריה: לוחמי גדוד 202 של הצנחנים תועדו אתמול (יום רביעי) כשהם מרחיקים צוות שידור של ערוץ אל-רד המצרי, במהלך ויכוח שנמשך דקות ארוכות בקוניטרה שבסוריה. המהומה שנוצרה במקום הזכירה יותר סצנות ממחוזות ביהודה ושומרון, כמו ברמאללה או חברון.
צפו: העימות בין צוות השידור ללוחמי הצנחנים

2 צפייה בגלריה
כוחות צה"ל מונעים מצוות של ערוץ אל-רד לצלם בקוניטרה
כוחות צה"ל מונעים מצוות של ערוץ אל-רד לצלם בקוניטרה
העימות בין צוות השידור ללוחמים, מתוך התיעוד
(מתוך X)
הצוות העיתונאי דרש מלוחמי צה"ל שלא לגעת במצלמת הווידאו, אך בסופו של דבר נעתר לדרישת הקצינים הישראלים והתרחק מהמקום. בצה"ל אומרים כי צוות השידור התקרב יתר על המידה לעמדה צה"לית ולכן נדרש להתרחק, ללא שימוש בכוח וללא נפגעים. האירוע פורסם בסוריה וברשתות החברתיות בקרב תושבי הגולן הסורי.
התרחשות זו מגיעה בצל ביקורת פנימית בפיקוד הצפון, כפי שחשפנו בשבוע האחרון, בנוגע לתוחלת השהייה של שתי החטיבות הסדירות בשטח הסורי בחודש האחרון, מאז נפילת משטר אסד. קצינים טענו כי מדובר במהלך נטול אסטרטגיה ארוכת טווח. לדבריהם, כוחות סדירים אלו, מהצנחנים ומהשריון, יכולים להיות יעילים יותר בזירות בהן יש פעילות ממשית או התקפית, כמו ברצועת עזה או בדרום לבנון.
מנגד, בצה"ל טוענים כי משימת הגנה קדמית זו נחוצה כדי לוודא שארגוני טרור לא יתקרבו לגבול בגולן ויתפסו את העמדות והמוצבים שננטשו על-ידי צבא אסד.
בצה"ל, נזכיר, גם לא פוסלים את האפשרות ליציאה מהמקומות המאוכלסים שבהם תקעו הכוחות יתד בשבוע האחרון, בקרבת התושבים הסורים, ומעבר להתבססות במרחבים פתוחים.
2 צפייה בגלריה
כוחות צה"ל בגבול סוריה
כוחות צה"ל בגבול סוריה
ביקורת פנימית מצד המפקדים בשטח על משמעות השהייה במקום. לוחם צה"ל בסוריה
(צילום: REUTERS/Jamal Awad)
ביום ראשון כאמור דיווחנו על אותה ביקורת פנימית שעולה מצד מפקדים בשטח, שלפיה המשמעות של שהיית הכוחות בסוריה מוטלת בספק ונטולת יעד אסטרטגי ארוך טווח: אין שם אויב שנראה לעין, וגם לא במודיעין, החיילים עסוקים בעיקר בהגנה על עצמם תחת מתח מבצעי מאוד נמוך, לצד החיכוך האלים שהחל להתפתח עם תושבים סורים מקומיים שמחו נגד פלישת צה"ל לשטחם. לפי האזהרה, זה עלול להביא לאפקט טרור מצד חוליות שיתקרבו לאזור וינסו לפגוע בלוחמים.
בשבת הזכירו קצינים נוספים כי בניגוד לגבול עם רצועת עזה או עם לבנון, רוב שטח הרמה הוא מישורי וניתן טוב יותר לשליטה בתצפית ובאש, בנוסף לעובדה שהפרימטר גדול בהרבה מאשר בגבולות אחרים: גדר המערכת הגבוהה אינה הגבול הררי, ובחלק מהמקומות השטח הישראלי נמתח לרוחב של ק"מ עד שניים מזרחה, עד לקו החביות שמסמן את הגבול בין שתי המדינות.
בינתיים, התבררה שגרת יומם של לוחמי הצנחנים והשריון באזור. כולם בסדיר וכולם חוו עד לאחרונה משימות התקפיות עצימות נגד חיזבאללה בדרום לבנון, ומול חמאס בעזה: הלוחמים בעיקר מגינים על עצמם במוצבים ארעיים, או במוצבים של צבא אסד שננטשו, אך גם בשולי הכפרים עצמם; הלוחמים מפטרלים בין חמישה לשישה מוקדים שצה"ל תפס בגולן הסורי; הלוחמים מנסים לחפות זה על זה באמצעות מארבים ופעולות איסוף ויוצאים לעיתים למשימות גם פחות פורמליות.
כך למשל, תיקנו כוחות צה"ל תשתיות שהרסו בטעות לתושבים הסורים, כמו משאבות מים וקו חשמל מקומי. בלפחות שני מקרים ניגשו תושבים סורים ללוחמי צה"ל וביקשו סיוע רפואי לבעיות שמהן סבלו, ונעתרו בחיוב על-ידי פרמדיק צה"לי.
בהתאם להחלטת הדרג המדיני השערים לישראל עדיין לא נפתחו עבורם, אבל בצה"ל מבטיחים כי לא נעצרים הניסיונות לייצר הזדמנויות לשיתופי פעולה לפחות עם חלק מ-70 אלף הסורים שחיים מול ישראל.