בית הדין הצבאי בבית ליד האריך היום (ראשון) בשלושה ימים נוספים את מעצרם של חמשת חיילי המילואים החשודים בהתעללות במחבל חמאס שהוחזק במחנה שדה תימן. הם חשודים בתקיפה, מעשה מגונה בכוח ועבירות אינוס במחבל. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם.
השופט, סא"ל טובי הארט, קבע בהחלטתו כי "נאספו ראיות משמעותיות". בדיון היום עלה כי המחבל נשאל פעמיים על טענות החשודים ולפיהן תקף אותם, אך לא נחקר באזהרה. התביעה סירבה למסור לסנגורים האם המחבל השתתף בטבח ב-7 באוקטובר.
בתוך כך, מאות בני אדם הפגינו מחוץ לבית הדין הצבאי, וקראו קריאות בגנות הפרקליטות והממשלה. בין היתר הם קראו "לסגור חשבון" עם מפלגת הליכוד בבחירות הבאות: "אנחנו רוצים מפלגת שלטון נמושה ורכרוכית שלא מפטרת את הפצ״רית? שאף ליכודניק לא יבכה ויעבוד עלינו". חלקם צעקו "בוגדים״ לעבר עיתונאים במקום וחסמו את המצלמות שלהם.
במצ"ח, נציין, פנו למכון הלאומי לרפואה משפטית וביקשו חוות דעת אודות המקרה. הם התבקשו להעביר חומר רפואי אך העבירו רק מסמך של רופא שבדק את המחבל בשדה תימן, ובנוסף מסמך של הרופא שבדק אותו בבית החולים אסותא אשדוד. ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית, סירב לספק חוות על בסיס היעדר תמונות, שכן לדבריו הוא לא יכול לקבוע מה גרם לפציעה של המחבל על סמך הראיות שמצ"ח הציגה. במצ"ח אמרו כי לא היו להם תמונות לשלוח. המחבל, יש לציין, כבר החלים לאחר שעבר ניתוח - ולכן אין דרך לדעת מה קרה לו על פי מצבו הגופני הנוכחי.
ד"ר קוגל כתב במכתב התשובה שלו למצ"ח: "התבקשתי לחוות דעתי בעניין הממצאים בגופו של העצור, זאת על סמך המסמכים שהועברו לעיוני. הסוגיה העיקרית בעטיה נתבקשה חוות דעתי היא האם פציעתו של העצור נגרמה בעקבות החדרה של עצם כלשהו לפי הטבעת שלו בכוח (החדרת איבר מין), ואם כן באיזה אופן בוצעה ההחדרה. כמו כן, הממצאים קשורים לקושי שרירי ריק אשר הושרה על ידי הפעלת כוח ניכר כדי שהעצור ישוחרר. כמו כן, הממצאים קשורים למחלת רקע שהייתה לעצור.
"קראתי את החומר שהועבר אך לצערי לא צורפו אליו תמונות של הממצאים שהוזכרו בכתוב. במקרה זה, אין באפשרותי לחוות דעה על מנת לתת תשובות בוודאות מספקת על המנגנון בעטיו נגרמו הממצאים שפורטו בחומר הכתוב, וכמו כן אם יש קשר בינם לבין מחלת רקע. אני ממליץ לפנות לרופאים שטיפלו בעצור וראו את הממצאים במו עיניהם".
בדיון הארכת המעצר היום ביקשה התביעה הצבאית להאריך את מעצרם בשלושה ימים, עד יום שלישי הקרוב, כדי להשלים פעולות חקירה. התביעה טענה בדיון כי החקירה בישורת האחרונה, והודיעה כי אינה מתנגדת להפניית החשודים לתסקיר מעצר שיבחן אם יש מקום להמליץ על שחרורם לחלופת מעצר, למשל מעצר בית. בנוסף אמרה התביעה כי תעביר החל ממחר חומרי חקירה לסנגורים.
בשלב הסיכומים טענו הסנגורים כי אין מסוכנות מצד החשודים מכיוון שהם כבר הודחו משירות המילואים עקב מעצרם. לטענתם, אין סיכוי שיהיה להם מגע עם מחבלי נוחבה ואין חשש לשיבוש הליכי חקירה, ולכן ביקשו לשחרר אותם בתנאים מגבילים.
עו"ד נתי רום מארגון חוננו, שמייצג שניים מהחשודים, אמר לבית הדין הצבאי שבכירים בדימוס - תא"ל במוסד ותא"ל בשב"כ - הסכימו יחד עם בכירים נוספים לקחת את הלוחמים שהוא מייצג לחלופת מעצר בבתיהם. הוא אמר כי הם מוכנים לקבל אותם עוד היום, לתקופת ביניים עד לסיום החקירה והתבהרות הדברים.
עו״ד רום אמר לאחר הדיון: "לאחר סיום החקירה אין כל צורך במעצרם של הלוחמים. לצערנו בית המשפט קיבל את עמדת התביעה הטוענת למסוכנות מצד הלוחמים. ברור לכל אדם מן היישוב כי הלוחמים אינם מסוכנים לציבור. צר לי כי בית המשפט לא שחרר את הלוחמים. אנו מקווים כי בעתיד הקרוב הם ישוחררו. מקומם של הלוחמים האלה הוא בבית".
עו"ד משה פולסקי, שמייצג גם הוא חלק מהחשודים, אמר: "למרבה הצער השופט בא עם ההחלטה מהבית. הדיון היה לפרוטוקול בלבד כאשר השופט בניגוד לדין ובניגוד לחוק לא היה מוכן לשמוע כל טענה מטענות ההגנה ולא התחשב בשינויים שחלו מהדיון הקודם. התביעה הצבאית הסכימה לשחרר את הלוחמים לחלופת מעצר בכפוף לתסקיר מבחן. לצערי מדובר במשחק מכור, עם מערכת ששופטת את עצמה. השופט סירב לכל בקשה לשחרר את הלוחמים למעצר בית. נבחן אם לערער על ההחלטה".
עו"ד אבי עמירם, שמייצג את החשוד המרכזי בפרשה, טען כי כבר בדיון הקודם היו צריכים לשחרר את החשודים מכיוון שאין מסוכנות מצידם. "המעצר הזה הוא נזק ללוחמים. המעצר הזה נועד להראות בעולם ש'הנה אנחנו בודקים את העניין'. אני מבקש לשחרר אותם", אמר.
ביום חמישי האחרון בית הדין דחה את ערעורם של החשודים על הארכת מעצרם, וקבע שיישארו במעצר לפחות עד היום. דובר צה"ל מסר כי לאחר דיון ממושך בכלל טענות ההגנה, ולאחר שבית הדין הצבאי עיין בכלל חומרי החקירה - כולל בחומרים שהציגו עורכי הדין של החשודים - בית הדין דחה את הערעור על הארכת המעצר. "בהחלטתו קבע בית הדין הצבאי כי מחומר הראיות עולה חשד סביר לביצוע המעשים המיוחסים להם, וכן כי מהמעשים המיוחסים קמה עילת מסוכנות ברורה", נמסר.
בתוך כך, הפרקליטה הצבאית הראשית אלופה יפעת תומר-ירושלמי הופיעה הבוקר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, והשיבה לביקורת של הח"כים על חקירת החשודים בפרשת ההתעללות במחבל. הפצ"רית הגיעה לוועדה אחרי שלא הופיעה לדיון הקודם בנושא בשבוע שעבר - שאליו הוזמנה בסמוך לדיווח על מעצר החיילים - והתקיים פחות מ-24 שעות אחרי האירועים הקשים.
במהלך הדיון הבוקר אמרה האלופה תומר-ירושלמי כי נבדקים כעת 74 מקרים של פגיעה במחבלים עצורים - וכי בחמישה מקרים כבר הוגשו כתבי אישום. "החקירות מאפשרות לנו להשיג את מטרות המלחמה, אחרת תהיה פגיעה במרחב הפעולה של צה"ל", אמרה. "החקירות לא מבטאות חולשה אלא עוצמה". היא הדגישה כמה פעמים שצה"ל מחויב לחוק, לשמירה על החיילים ולערכי צה"ל. חברי כנסת השתלחו בה במהלך הדיון וטענו כי היא "אובססיבית בלעשות רע לחיילים".
אמש, אחרי הביקורת הציבורית הנוקבת, המשטרה ומצ"ח החליטו לפתוח בחקירת הפריצה לשדה תימן ולבסיס בבית ליד. החקירה נפתחה במחוז מרכז ובמחוז דרום, שם תנוהל ביחידת ההונאה של המחוז הדרומי. מצ"ח תהיה שותפה בחקירה גם כן, ותהיה אחראית על החלק הנוגע לחיילים שהשתתפו במעשים.