קמלה האריס הגיעה אמש (שלישי) לעצרת הבחירות הראשונה שלה כמועמדת לנשיאות, במקום הנשיא הפורש ג'ו ביידן. האירוע נערך במילווקי שבוויסקונסין – אחת ממדינות המפתח שיכריעו את המאבק בין האריס לדונלד טראמפ בנובמבר.
במקביל לעצרת של האריס אמר טראמפ כי הוא מוכן להתייצב לעימות מולה – ואפילו להגיע ליותר מעימות אחד. לשיטתו, עימות שכזה יהיה עבורו "קל יותר" מעימות מול ביידן. "היא הרבה יותר קיצונית ממנו", אמר. העימות החלש של ביידן מול טראמפ הוביל בסופו של דבר להודעת הפרישה של הנשיא בן ה-81. בין השניים היה אמור להיערך עימות נוסף, ב-10 בספטמבר.
האריס אמנם כבר נשאה נאום מאז הודעת הפרישה של ביידן, אך אמש הגיעה לעצרת הראשונה שלה כמועמדת של המפלגה הדמוקרטית. על הבמה במילווקי אמרה האריס כי בקמפיין היא רוצה "להציג בגאווה" את הרזומה שלה לעומת זה של טראמפ, שנגדו תלויים ועומדים כמה כתבי אישום: "לפני שנבחרתי לסגנית נשיא, לפני שנבחרתי לסנאטורית, נבחרתי לתובעת הכללית של קליפורניה, ולפני כן הייתי תובעת בבית המשפט. בתפקידים האלה התמודדתי עם פושעים מכל הסוגים: פושעים שניצלו נשים, רמאים שעשקו את הצרכנים, נוכלים שהפרו את הכללים לטובתם האישית. אני מכירה אנשים מהסוג של טראמפ".
הקהל הריע להאריס, שאמרה כי הבחירה בינה לטראמפ היא בחירה בין חופש לכאוס. "האם אתם רוצים לחיות במדינה של חירות, חמלה ושלטון החוק, או במדינה של כאוס, פחד ושנאה?", שאלה האריס את הקהל בעצרת הדמוקרטית.
בראשון בערב, שעה קלה אחרי שהודיע שלא יתמודד לכהונה נוספת (אך ימשיך בתפקיד עד סוף הכהונה שתסתיים בינואר 2025), הצהיר ביידן כי הוא תומך במועמדותה של סגניתו לנשיאות ארה"ב. ביידן אמר כי ההחלטה למנות את האריס לסגניתו הייתה הטובה ביותר שקיבל. מאז הודיעו שורת בכירים דמוקרטים על תמיכתם במועמדת האריס, כולל מי שנחשבו ליריבים פוליטיים שלה. הערב הצטרפו לתומכים גם מנהיגי המפלגה בקונגרס – צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט, והאקים ג'פריס, מנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים.
ביומיים שחלפו מאז שביידן הצהיר על פרישה מהמרוץ היו האריס ואנשיה עסוקים בהבטחת תמיכתם של צירי המפלגה הדמוקרטית – כדי שמועמדותה מטעם המפלגה תהיה מובטחת. אתמול בלילה דיווחה סוכנות הידיעות AP כי מעשית, היעד הושג. כרגע נראה שהאריס תיבחר רשמית למועמדת הדמוקרטית כבר בתחילת אוגוסט, עוד לפני פתיחת ועידת המפלגה ב-19 בחודש.
המועמד הדמוקרטי לנשיאות נבחר בדרך כלל בפריימריז שנערכים בחצי הראשון של שנת בחירות, כפי שעשתה המפלגה הדמוקרטית מינואר עד יוני השנה, אך הכתרתו הרשמית נעשית תמיד רק בוועידה הארצית של המפלגה שמתקיימת בקיץ: במהלך הפריימריז מוקצה לכל מועמד מספר צירים (חברי מפלגה) מכל מדינה בארה"ב בהתאם למספר הקולות שהשיג בה בפריימריז, ובוועידה הארצית מצופים צירים אלה להצביע לו כפי שדרשו תושבי מדינתם. בסך הכול יש קרוב ל-4,000 צירים, וכדי להבטיח את המועמדות צריך מתמודד להשיג יותר מ-1,976 כאלה.
בפריימריז שנערכו השנה ניצח ביידן ללא תחרות של ממש, כפי שקורה בדרך כלל במקרה של נשיא מכהן, אך פרישתו מהמרוץ פינתה למעשה את המוני הצירים שגרף. ביממה וחצי שאחרי הודעת הפרישה שלו נועדו רבים מהצירים במדינות השונות, ותחת לחץ מצד קמפיין האריס וגורמים אחרים במפלגה הודיעו בזה אחר זה כי הם מעבירים את תמיכתם אליה. הלילה נודע כי היא הבטיחה את תמיכתם של יותר מ-1,976 צירים, כפי שנדרש ממנה.
בסקר של רויטרס שפורסם אמש מובילה האריס על דונלד טראמפ בפער קטן של שני אחוזים: 44% מול 42%. הסקר נערך ביממה האחרונה, אחרי הודעת הפרישה של ג'ו ביידן מהמרוץ - פחות מארבעה חודשים לפני הבחירות בנובמבר. בארה"ב, נזכיר, שיטת האלקטורים היא זו שקובעת את זהות המנצח, ולכן המבחן של האריס יהיה בקרבות מול טראמפ במדינות המפתח – שבהן הוא כרגע מוביל בסקרים.
סקרי דעת קהל, כמו הסקר שפרסמה רויטרס, נועדו לבטא את הלך הרוח ולהראות את מאזן הכוחות. תוצאות הסקר של רויטרס יכולות לעודד את האריס, אך במידה מועטה. בסקר קודם של רויטרס, שנערך ב-15 וב-16 ביולי, היה המאזן בין האריס לטראמפ זהה: כל אחד מהם קיבל 44%. בסקר בתחילת החודש הוביל טראמפ באחוז בודד.
בזמן שהאריס הגיעה למילווקי יצא ביידן מביתו בדלאוור, שם שהה בבידוד אחרי שחלה בקורונה, ושב לוושינגטון. מהבית הלבן נמסר כי ביידן החלים ובבדיקה נמצא שלילי לקורונה. בלילה שבין רביעי לחמישי, ב-03:00 שעון ישראל, ימסור ביידן נאום לאומה מהבית הלבן - הצהרה שהתעכבה בגלל ההידבקות בנגיף. בהמשך היום ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
פורסם לראשונה: 21:20, 23.07.24