אבירם אלעד, לשעבר העורך הראשי וראש מערכת החדשות באתר וואלה מעיד היום (שלישי) בפעם השנייה בתיק 4000. בעדותו הוא אמר כי מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה אמר לו: "אתה שרוף אצל משפחת נתניהו כי פרסמת על פרשת הצוללות וגם כי כתבת מאמר על תוכנית הגרעין עם ביקורת על משפחת נתניהו". לדבריו, ישועה "אמר שהם (משפחת נתניהו) דורשים את פיטוריי באמצעות אלוביץ' והוא כרגע מגן עליי". עו"ד יהודית תירוש, ראש צוות תיק 4000 בפרקליטות מיסוי וכלכלה, היא זו שחקרה את אלעד, שמשמש כיום כמנכ"ל חדשות 13, בבית המשפט המחוזי בירושלים. אחריה החלה חקירתו הנגדית שאותה מנהל סנגורו של נתניהו, עו"ד בעז בן צור.
אלעד, שעזב את וואלה וחזר לאתר ב-2016, אמר: "הבעתי פליאה רבה בפני ישועה. הוא אמר לי, 'אני יודע שעזבת על רקע ההתערבויות. אני רוצה שתחזור והחלטתי שהדבר הזה הורס את וואלה, גרוע לחברה וצריך להפסיקו ולכן אני צריך עורך ראשי שייחשק אותי ויגיד לי לא בקשר להתערבויות. כשהוא אמר את הדברים כך הבהרתי לו שאם אשקול לחזור זה רק בהבטחה ברורה שההתערבויות הללו ייפסקו והוא יפסיק לתת לזה גיבוי".
הוא סיפר כי כבר ביום הראשון בעבודתו כעורך ראשי התחילו חילופי הדברים בעניין סיקור נתניהו. "היה איזה דו"ח של מבקר המדינה שנדרשנו לעשות לו צנזורה", העיד. "השיא היה ב-20:00 בערב, כשרביב דרוקר פרסם את פרשת הצוללות. מבחינתי זו חדשה דרמטית ביותר בעלת ערך עיתונאי רב ואני נותן הנחיה להתחיל להכין פולו-אפ על זה. אילן ישועה מתקשר אליי ואומר: 'מה אתה חושב?'; ואני אומר שזו ידיעה שיכולה להפיל ממשלה. הוא אמר לי 'אחלה'. זמן קצר אחרי זה הוא מתקשר או כותב לי: 'תעצרו את העבודה ואל תפרסמו שום דבר'. נדהמתי. אמרתי לו 'לפני רגע אמרת אחרת. הוא אומר: 'אי אפשר כרגע. תעצרו וחכו'".
"במהלך כל אותו הערב", המשיך אלעד, "יש שיחות ודיונים שמגיעים לטונים גבוהים. אני אומר לו (לישועה - ג"מ) שזה בניגוד לכל מה שסיכמנו בינינו והבאת אותי בשביל זה, ובידיעה אקוטית אתה עושה לי צנזורה. הוא אומר לי 'אני יודע מה אמרתי - אבל זה המצב'. הייתי בתחושה מאוד קשה. החלטתי שאני מפרסם בכל זאת כתבה על הצוללות". ביום שלמחרת, מספר אלעד, "מצאתי בטוויטר מכתב שכתב עורך דין פרטי בשם גונן בן יצחק שדורש מהיועמ"ש לפתוח בחקירה. נתליתי במכתב כדי לפרסם את זה בבוקר תחת הכותרת 'דרישה מהיועמ"ש לפתוח בחקירה'.
אבירם אלעד: "הרגשתי כנפגע עבירה. חשבתי שנעשו דברים חמורים מבחינה עיתונאית בוואלה. אילצו אותנו במשך תקופה ארוכה לעשות דברים בניגוד לצו מצפוננו העיתונאי; הטייה והכוונה לעשות כתבות לטובת משפחת נתניהו באופן שיטתי".
"מיד אחרי הפרסום, אולי הודעתי לאילן לפני הפרסום, הוא קרא לי למשרד ואמר לי: 'עשית בלגן רציני'. הוא שאל אותי אם אני וגונן עבדנו יחד על הסדרה 'פאודה', כי ייעצתי שם לכותבים, לאבי ישככרוף. גונן בן יצחק היה בשב"כ ופגשתי אותו בכלל כשהייתי בצבא והכרתי אותו בשמו השני. נפגשנו ברמאללה בפעילות. לא הכרנו מעבר לזה, אבל הבנתי שמישהו חוקר את זה ומוציא מידע ובודק עליי. נדהמתי מהדבר הזה".
"כל דבר שקשור במשפחת נתניהו עולה דרך אילן לפני הפרסום. הרגשתי זוועה"
אלעד הוסיף ואמר בעדותו כי ישועה ביקש ב-16 בנובמבר 2016 מהעורכים: "ראו בקשתי להתייעץ על כל אייטם בנוגע אליהם". הוא הדגיש: "כל דבר שקשור במשפחת נתניהו עולה דרך אילן לפני הפרסום. הרגשתי עם זה זוועה. בנושאים אחרים שלא קשורים אליהם אני לא זוכר שקיבלתי הנחיה, למעט קבוצת בזק". הוא נתן דוגמה: "התבקשנו לעשות כתבה על שרה נתניהו ואילן הכריח אותנו לשים חמש תמונות. זה קרה בתדירות יומיומיות, לעתים כמה פעמים ביום. היו גם התערבויות בנושאים אחרים, אבל התדרים היו שונים לחלוטין".
"אילן מתאר לי את זה בצורה מאוד ברורה: אלוביץ' ובזק תלויים בהחלטות רגולטוריות כאלו ואחרות שאמורות להתקבל כעת, ולכן חשוב מאוד שוואלה יחמיא וייתיישר ויהיה נתון למרותם של ראש הממשלה וממשלתו", המשיך אלעד. "הוא אמר לי שיש מיליארדים על השולחן. הוא חזר ואמר את כמה פעמים. היו פעמים שהוא דיבר עם שאול במשרד, סיים את השיחה ואז נתן לי הנחיה".
"היו מספר מקרים שהיו מינויים שנוהלו בצורה עקומה ולא טבעית בעיניי", המשיך אלעד. "אמיר תיבון, הכתב המדיני, קיבל הצעה מכלי תקשורת אחר. הוא ביקש העלאה לא גדולה ואילן אמר לי שנצטרך לשחרר אותו כי הוא כותב יותר מדי נגד ראש הממשלה, למרות שהוא מעריך אותו. אילן אמר שקיבל הנחיה ברורה מאלוביץ' שהוא (תיבון - ג"מ) לא יועסק. הוא קיבל כתבים חליפיים; ארז תדמור, למשל.
"במקרה אחר ניסיתי לגייס את אלמוג בוקר ואילן לא אפשר זאת, למרות שמקצועית לא הייתה שום סיבה בעולם. היה ברור שיש לו יכולות גבוהות. לא התקבל אישור. אני חושב שהוא אפילו אמר שזה מראש הממשלה או משפחתו. במקרה אחר אילן הציע כותב ימני, את שמעון ריקלין. חשבתי שזו הצעה שיש לה מקום בהחלט ונשמח לגוון. דיברתי עם ריקלין, אבל הוא לא היה פנוי. הוא הפנה אותי לאראל סג"ל. שמחתי מאוד כי הערכתי את כתיבתו. בסופו של דבר גייסנו אותו לאתר".
לגבי השר לשעבר משה כחלון אמר אלעד כי "הייתה הנחיה ברורה למשוך כתבות שליליות לגביו בנימוק שהוא אמור להיות חלק ממעגל ההחלטות הרגולטריות והוא עושה לבזק חיים קשים. אילן קשר את את זה בצורה ישירה למהלכים שקשורים לבזק".
בהמשך עדותו סיפר אלעד: "יום אחד, באמצע דצמבר 2016, אילן נכנס ואמר 'זה נגמר. לא יהיו יותר התערבויות של משפחת נתניהו. מעכשיו תעשו מה שאתם רוצים'. הייתי קצת סקפטי, אבל הוא ביקש לא לדבר עליו על הנושאים של משפחת נתניהו. לא לפנות אליו. הנוהל של לדבר על דברים מראש נפסק ואנחנו יכולים לעבוד באופן חופשי לחלוטין". מדובר בתקופה שבה ישועה העביר חומרים למשטרה.
עו"ד תירוש שאלה את אלעד: "מה הרגשת כשהגעת לחקירה?". הוא השיב כי הופתע ממנה, "אבל בפתח החקירה אמרתי שאני שמח ומברך עליה. "הרגשתי כנפגע עבירה בשלב הזה. חשבתי שנעשו דברים חמורים מבחינה עיתונאית בוואלה. אילצו אותנו במשך תקופה ארוכה לעשות דברים בניגוד לצו מצפוננו העיתונאי; הטייה והכוונה לעשות כתבות לטובת משפחת נתניהו באופן שיטתי".
בתום החקירה הראשית נחקר אבירם אלעד על-ידי סנגורו של נתניהו, עו"ד בעז בן צור. אלעד אמר: "למעט שיחת רקע של מערכת וואלה עם נתניהו לא הייתי בקשר איתו, לא הייתי בקשר עם שאול אלוביץ'. כל מה ששמעתי זה מאילן ישועה".
בתיק 4000 נאשם נתניהו בשוחד, מרמה והפרת אמונים, ואנשי העסקים שאול ואיריס אלוביץ' נאשמים בשוחד. ישועה עבר חקירה חוזרת של הפרקליטות וסיים את עדותו אתמול בצהריים, חצי שנה אחרי תחילת עדותו. בתחילת הדיון אתמול סנגורו של נתניהו, בעז בן צור, ביקש לפטור את נתניהו מהתייצבות בעדותם של שני העדים הבאים - אלעד ומיכל קליין, ששימשה גם היא ראש מערכת החדשות בוואלה. הפרקליטות לא התנגדה לכך. התייצבותו האחרונה של נתניהו הייתה בהקראת כתב האישום, לפני כחצי שנה.