כשהוא במרחק של כ-80 קילומטר בלבד מגבול פולין-אוקראינה, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נפגש אמש (יום שישי) בעיר ז'שוב שבפולין עם אנשי הדיוויזיה המוטסת ה-82 של צבא ארה"ב. בנאומו בפני קבוצת חיילים התייחס ביידן למזכירת המדינה לשעבר מדלן אולברייט, שהלכה השבוע לעולמה, ואמר כי "היה לה פעם ביטוי - 'אנחנו האומה החיונית'. אני לא רוצה להישמע פילוסופי כאן, אבל אתם נמצאים בעיצומו של מאבק בין דמוקרטיה לאוליגרכיה".
ביידן התייחס לסכנה שהמלחמה תתפשט אל מעבר לאוקראינה, ואמר לחיילים כי הפלישה הרוסית תקבע לא רק את גורל אוקראינה - אלא גם את יחסי הכוחות בין הדמוקרטיות למשטרים הרודניים. "השאלה היא מי ינצח - האם הדמוקרטיה והערכים שאנו חולקים, או האוטוקרטיה? זה באמת מה שנמצא על כף המאזניים", אמר, והדגיש שוב: "מה שמונח כאן על כף המאזניים הוא לא רק מה שאנחנו עושים כדי לעזור לעם האוקראיני ולמנוע את המשך הטבח - אלא גם איך ייראה החופש של הילדים והנכדים שלכם".
בשיחתו עם כוחות ארה"ב ביידן גם שיבח את אומץ ליבם של האזרחים האוקראינים. "יש להם עמוד שדרה והרבה אומץ", אמר. "תראו איך נשים וצעירים עומדים מול טנק ארור, ואומרים 'אנחנו לא עוזבים. אנחנו מחזיקים מעמד'. הם מדהימים". הוא הודה לחיילים האמריקנים בסיום דבריו, וכינה אותם "הכוח הלוחם הטוב ביותר בהיסטוריה של העולם". לפני עזיבתו את ז'שוב הוא גם הספיק לאכול פיצה עם אנשי הדיוויזיה המוטסת ה-82.
ביידן הצדיע אתמול לפולין על קבלת יותר מ-2 מיליון פליטים שנמלטו מהפלישה הרוסית - ואמר כי קיווה להתקרב עוד יותר לגבול עם אוקראינה, אך נמנע מכך בגלל חששות ביטחוניים. לפי האו"ם, יותר מ-3.5 מיליון אוקראינים נמלטו מהמדינה מאז הפלישה ב-24 בפברואר, מתוכם כ-2.2 מיליון לפולין. בארה"ב מעריכים שמספר הפליטים שנעקרו מאוקראינה מאז החודש שעבר יעלה בקרוב על מספר הסורים שנעקרו מבתיהם בכל השנים שעברו מאז פרצה מלחמת האזרחים הסורית ב-2011. לנוכח זה, ביידן שיבח את פולין על התגייסותה בזמן משבר הפליטים הגדול ביותר שחוותה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
נשיא פולין אנדז'יי דודה ליווה את ביידן בתדרוך עם מומחים הומניטריים - ואמר שהפולנים רואים באוקראינים שהם מקבלים "אורחים" שלהם. לדבריו, "אנחנו לא רוצים לקרוא להם פליטים. הם אורחים שלנו, אחים שלנו, השכנים שלנו, שהיום נמצאים במצב קשה מאוד". היום יבקר ביידן בוורשה וייפגש עם הנשיא הפולני ועם בכירים נוספים.
בתוך כך, חברת הלוויין "מקסר" פרסמה תמונות לוויין של הספינה הרוסית שהצבא אוקראיני השמיד בנמל ברדיאנסק שבים אזוב. לפי החברה, התמונות מצביעות על כך שהספינה נשרפה ואף שקעה חלקית. בארה"ב, אגב, אישרו שהאוקראינים אכן הרסו את ספינת המלחמה הרוסית - אך אמרו שלא ברור כמה נפגעים היו בתקיפה.
רוסיה תאבד את חרסון?
במקביל לביקור ביידן בפולין, בכיר בפנטגון אמר אמש בתדרוך לכתבים כי צבא רוסיה איבד את שליטתו המלאה בחרסון - העיר הגדולה הראשונה באוקראינה שכוחותיו של הנשיא ולדימיר פוטין הצליחו לכבוש. הבכיר, שצוטט ב"ניו יורק טיימס", אמר כי הכוחות האוקראיניים נלחמים בחרסון בחירוף נפש, מבטלים את הישגי הרוסים והופכים את עיר הנמל החשובה ל"שטח שהשליטה בו טרם הוכרעה". הדברים סותרים את הצהרת הצבא הרוסי, שלפיו חרסון נמצאת "בשליטה רוסית מלאה". גם באוקראינה הטילו ספק בדברי הבכיר, ואמרו כי נראה שהעיר עדיין בשליטה רוסית - למרות שכוחות אוקראיניים נלחמים ברחבי אזור חרסון הרחב.
איבוד חרסון יהיה מכה עצומה למאמץ המלחמתי של פוטין, שתקשה על מוסקבה לממש את תוכניותיה להשתלט על חופי הים השחור של אוקראינה ועל הנמל הדרומי של אודסה. לדברי בכיר הפנטגון, איבוד חרסון יסכן גם חיילים רוסים שנלחמים במיקולאייב הסמוכה.
הבכיר התייחס גם להצהרת ראש אגף המבצעים של צבא רוסיה, סרגיי רודסקוי שלפיה השלב הראשון במבצע הושלם וכעת רוסיה תתמקד ב"שחרור מוחלט" של דונבאס שבמזרח אוקראינה. לדבריו, ארה"ב מעריכה שרוסיה אכן נותנת עדיפות לדונבאס על פני קייב. הצעד עשוי לנתק את הכוחות האוקראיניים במזרח משאר המדינה, ולהיות מנוף אפשרי למוסקבה במשא ומתן שהיא מנהלת מול אוקראינה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס הלילה לדבריו של רודסקוי, ואמר כי פנה לרוסיה כדי לחדש את המשא ומתן לסיום המלחמה, אך ארצו לא תהיה מוכנה לוותר על שום חלק משטחה למען השלום.
בינתיים, ועל רקע הדיווחים על מורל נמוך בקרב החיילים הרוסים באוקראינה ועל בעיות האספקה של הצבא הרוסי, אמר הבכיר בפנטגון כי רוסיה מתכוונת לשלוח למלחמה תגבורת מחייליה בגאורגיה. הוא הוסיף כי ליד הבירה קייב תפסו חיילי צבא רוסיה "עמדות הגנתיות", תוך זניחת המאמצים להשתלט על העיר מהקרקע.
על רקע הדיווחים במוסקבה על התקדמות קטנה במשא ומתן עם קייב, שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה אמר כי שיחות השלום עם רוסיה היו קשות עד כה, והכחיש את הדיווחים על התקדמות כלשהי. "אין הסכמה עם רוסיה", כתב קולבה בפייסבוק. "תהליך המשא ומתן קשה מאוד. המשלחת האוקראינית נקטה עמדה נחרצת ואינה מוותרת על דרישותיה. אנו מתעקשים קודם כל על הפסקת אש, ערבויות ביטחון ושלמות טריטוריאלית".
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, טען אתמול בצהריים כי המערב מנסה "לבטל את התרבות הרוסית", והשווה את היחס של המערב לארצו לביקורת על הסופרת ג'יי קיי רולינג, שהשמיעה בעבר דעות שכונו "טרנספוביות", כלומר כאלה המבזות טרנסג'נדרים. רולינג, המחברת של סדרת ספרי "הארי פוטר", השיבה לפוטין בטוויטר, ואמרה כי "עדיף שאלה ששוחטים אזרחים באוקראינה, או כולאים ומרעילים את מבקריהם, לא ישמיעו ביקורת על תרבות הביטול המערבית". לציוץ היא צירפה כתבה על כליאתו של איש האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני.
רוסיה הודתה אתמול במותם של 1,351 מחייליה מאז תחילת הפלישה לאוקראינה, כשבנוסף אליהם נפצעו לטענתה 3,825 חיילים בלבד. במערב מעריכים שהמספרים גבוהים בהרבה - וביום רביעי העריך בכיר בנאט"ו שבין 7,000 ל-15,000 חיילים רוסים נהרגו, ולפחות 30 אלף נפצעו. זלנסקי טען הלילה כי מתחילת המלחמה נהרגו יותר מ-16 אלף חיילים רוסים.
גורמים אמריקנים בכירים אמרו הלילה לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי הממשל האמריקני מתכנן להטיל סנקציות על חברות רוסיות המספקות שירותים וטכנולוגיה לצבא ולשירותי המודיעין של רוסיה. לפי הדיווח, משרד האוצר האמריקני עשוי להטיל את הסנקציות כבר בשבוע הקרוב. בעיתון דווח עוד כי רוב החברות שעליהן יוטלו הסנקציות כבר נמצאות ברשימת החברות שארה"ב אוסרת להעביר להן טכנולוגיות רגישות.
בתוך כך, משרד ההגנה הבריטי דיווח שהצבא האוקראיני הצליח להדוף את הכוחות הרוסיים מאדמות שכבשו מצפון-מערב לבירה קייב. דיווחים אלו מצטרפים לשינוי המגמה שנראה בשטח, אחרי חודש שלם של הפגזות, הפצצות וקרבות רחוב שחוללו הרס נרחב בערי אוקראינה, גרמו למותם של אלפי בני אדם ואילצו יותר מ-10 מיליון לברוח מבתיהם: בעוד שבתחילת הפלישה הרוסית היה הצבא האוקראיני בעיקר במגננה, ואיבד מעת לעת שטחים לרוסים, כעת הוא טוען שהוא מבצע עוד ועוד מתקפות-נגד מוצלחות, והודף אותם באזורים מסוימים. בין היתר, ביומיים האחרונים טוענים האוקראינים להצלחות מרשימות באזור הבירה קייב.
הרוסים, לפי ההערכות במערב, מתקשים מאוד לצאת למתקפות ולא מתקדמים גם בחזיתות אחרות באוקראינה. במערב מעריכים כי לצד הבעיות הלוגיסטיות החמורות שעמן מתמודד הצבא הרוסי – כמו מחסור באספקה, דלק ותחמושת – המורל של החיילים הרוסים ירוד למדי. בארה"ב העריכו אתמול בלילה כי חלק מהטילים שמשגרת רוסיה כושלים בהגעה אל יעדם, או עוד בשיגור. גורמים אמריקנים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי לפי ההערכות, 60% מהטילים של רוסיה ששוגרו במלחמה כשלו. השלושה, שהסתמכו על חומרים מודיעיניים אמריקניים, אמרו ששיעור הכישלון של הטילים הרוסיים משתנה מיום ליום. הם הוסיפו כי טילי השיוט הרוסיים סובלים גם הם מכישלון – עם שיעור כשל בין 20% ל-60%.
בינתיים, ארבעה בני אדם נהרגו ושבעה נפצעו אתמול בבוקר בהפגזה של הצבא הרוסי על מרפאה שפועלת כמרכז לסיוע הומניטרי בעיר חרקוב שבמזרח אוקראינה. כך מסרה המשטרה המקומית, שהבהירה: "אין שום מתקן צבאי בקרבת מקום". במקביל, הרשויות בעיר הנמל מריופול העריכו כי כ-300 בני אדם נהרגו בהפצצת התיאטרון שבו הסתתרו רבים לפני עשרה ימים - ייתכן כי רובם עדיין קבורים מתחת להריסות.
מוקדם יותר דיווחה אוקראינה על "הרס משמעותי" בעקבות נפילת שני טילים במתקן צבאי בפרברי דניפרו - העיר הרביעית בגודלה באוקראינה. במקביל, מושל צ'רניהיב שבצפון אוקראינה הודיע כי העיר כותרה על ידי הצבא הרוסי ונמצאת תחת מתקפה כבדה של ארטילריה ומטוסי קרב.
פורסם לראשונה: 23:17, 25.03.22