נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ נאם אתמול בערב (ראשון) בפני קהל תומכים באריזונה, ואיים כי וושינגטון תחזיר אליה את השליטה על תעלת פנמה, תוך שהוא מאשים את פנמה בגביית תעריפים מופרזים על השימוש במעבר. עוד אמר טראמפ לתומכיו כי לא ייתן שהתעלה "תיפול לידיים הלא נכונות", והזהיר מפני השפעה סינית אפשרית עליה.
"האם מישהו שמע אי-פעם על תעלת פנמה?", תהה הנשיא הנבחר באירוע שנתי שאורגן על-ידי ארגון שמרני. "מרמים אותנו בתעלת פנמה, כפי שמרמים אותנו בכל מקום אחר".
"התעריפים שנגבים על-ידי פנמה הם מגוחכים, ומאוד לא הוגנים", הוסיף הנשיא הנבחר. "התעלה ניתנה לפנמה ולתושביה, אך יש לכך תנאים. אתם יכולים להתייחס אלינו בהגינות, והם לא התייחסו אלינו בהגינות. אם העקרונות המוסריים והחוקים של מחוות הנתינה הנדיבה הזאת אינם מיושמים, אז אנחנו נדרוש שתעלת פנמה תוחזר אלינו במלואה, במהירות וללא עוררין".
דבריו של טראמפ גררו תגובה מצד נשיא פנמה חוסה ראול מולינו. בהודעה מוקלטת אמר מולינו כי עצמאותה של מדינתו אינה נתונה למשא ומתן, ושלסין אין כל השפעה על ניהול התעלה. כמו כן, הגן נשיא פנמה על תעריפי המעבר שמדינתו גובה, ואמר כי אלה לא נקבעו "על-פי גחמה".
"כל מטר רבוע של תעלת פנמה והאזור שמסביב לה שייך לפנמה, וימשיך להיות שייך לה", הוסיף נשיאה בפוסט ברשת X. מלבד מולינו, כמה פוליטיקאים בפנמה, כולל חברים באופוזיציה, מתחו ביקורת על דבריו של טראמפ ברשתות החברתיות.
הדברים של טראמפ נחשבים חריגים למדי, גם מפיו. מנהיגים אמריקנים לא נוטים להכריז בפומבי שהם יכולים לדרוש ממדינות ריבוניות למסור שטחים, ולא נוהגים לשגר איומים לבעלות ברית.
בנוגע להשפעה הסינית שהזכיר טראמפ, נכתב בסוכנות הידיעות רויטרס כי בייג'ינג אינה שולטת על התעלה או מנהלת אותה. עם זאת, חברה בהונג-קונג ניהלה במשך זמן רב שני נמלים הממוקמים בכניסות לתעלה מכיוון האוקיינוס השקט והים הקריבי.
ארה"ב בנתה במידה רבה את תעלת פנמה וניהלה את השטח המקיף את המעבר במשך עשרות שנים. אך וושינגטון ופנמה חתמו על הסכמים בשנת 1977 שסללו את הדרך להחזרתה של התעלה לשליטה פנמית מלאה. ארה"ב העבירה את השליטה סופית בשנת 1999, לאחר תקופה של ניהול משותף של התעלה.
פורסם לראשונה: 00:06, 23.12.24