בצל צווי ההתייצבות שצה"ל יוציא מיום ראשון הקרוב ל-7,000 צעירים חרדים, הצבא ישקף לקבינט את המשמעויות הכבדות בכוח האדם השחוק: הפעולה הנרחבת יותר בדרום לבנון, המשך הכיבוש הקבוע ברצועת עזה והקמת ממשל צבאי לשני מיליון עזתים כפי שדורשים חלק מהשרים, ואת החקיקה שנדרשת באופן מיידי, ומעוכבת מתחילת השנה משיקולים ואינטרסים פוליטיים בסוגיית השתמטות החרדים.
3 צפייה בגלריה
אוגדת המילואים 252  סיימה את משימתה במרכז רצועת עזה ומעבירה בטקס קרבי את הפיקוד על הגזרה לאוגדה 99
אוגדת המילואים 252  סיימה את משימתה במרכז רצועת עזה ומעבירה בטקס קרבי את הפיקוד על הגזרה לאוגדה 99
לוחמי מילואים ברצועת עזה. בצבא יציגו לקבינט את מחיר השחיקה
(צילום: דובר צה"ל )
בצבא יציגו בימים הקרובים לשרי הקבינט את הדד-ליין בתיקוני חקיקת חוק השירות בצה"ל והגיוס לציבור הכללי שאינו חרדי, כאשר הוא יהיה כרוך או יקביל לחוק התקציב שחייב לעבור עד לסוף חודש דצמבר. לפי התיקונים העדכניים להם נדרש צה"ל, יש להאריך את שירות החובה לחיילי הסדיר לשלוש שנים מ-32 חודשים, ואת גיל הפטור למילואים מ-40 ל-45.
מהלך זה לבד יאפשר הקמה של גדודי מילואים חדשים על בסיס לוחמים מובחרים וצעירים שמשתחררים בשנים אלו משירותם הסדיר. בנוסף, לפי התיקונים החדשים לחוק שיזמו בצה"ל, יהיה אפשר לזמן חייל למילואים למשך 45 ימים בשנה אבל ל-70 ימים בהוראת שעה שצה"ל ימליץ או יקבע. ניתן יהיה לזמן ל-90 ימים בשנה באישור חריג של שר הביטחון. מעבר למכסות אלו, זימון ארוך יותר למילואים יהיה רק תחת צו 8.
צו זה, נדגיש, עבר זילות מאז 7 באוקטובר, ולמעשה מופעל מאז כפטנט ישראלי חדש: "צו 8 פתוח ובלתי מוגבל בזמן כל עוד נקבע שהמלחמה מתרחשת", ולא מוגבלת, בגלל התארכויות המלחמה ע"י הממשלה, ובאופן שמאפשר לצבא לזמן כל איש מילואים, בהתראה אפסית.

השבוע דיווחנו לראשונה על ירידה בהתייצבות למילואים בחודשיים האחרונים, בשיעורים ממוצעים של 15% עד 25%, שמעוררת דאגה בצה"ל ומתרחשת גם בחטיבות וביחידות שפועלות בדרום לבנון וברצועת עזה. בצה"ל הבהירו היום: "בשנה הבא חיילי המילואים יעשו 72 ימים (חודשיים וחצי בצבא, י"ז) בתרחיש סביר שבו הלחימה לא תורחב יותר מהקיים. זה נקבע כבר על גרף התעסוקות המבצעיות שגיבשנו לשנת 2025, אבל כבר גיבשנו גרפים ותכנונים כאלו השנה והם השתנו מספר פעמים בגלל התרחבות הלחימה".
בצבא מדגישים כי "המדינה תהיה חייבת לתת את אותם מענקים חריגים והטבות בשנה הבאה, לאחר שנתנה אותם בשנה האחרונה בהיקף של 9-8 מיליארד שקלים למשרתי המילואים, גם אם זה לא יהיה יותר תחת צו 8. אי אפשר פתאום להוריד את זה בחצי אחרי שנתנו את זה השנה למשרתי המילואים".
לפי נתוני צה"ל, לוחם המילואים השנה עשה 136 ימים בממוצע, אך מדובר בכלל הלוחמים ובכל רמות הרובאים, כולל בגדודי פיקוד העורף והאב"ך במילואים, שהופעלו מעט יחסית. מכך נובע שברוב גדודי השריון, החי"ר וההנדסה במילואים - המסה הקריטית של התמרונים הקרקעיים והמשימות הקדמיות - ביצעו הלוחמים בשנה החולפת בין 200 ל-250 ימים והקצינים בחטיבות אלו כמעט ולא ירדו ממדים.
באגף כוח האדם בצה"ל (אכ"א) אומרים שהצליחו לנדב בשנה החולפת כ-70 אלף אנשי מילואים שהחזיקו בפטור משירות ערב 7 באוקטובר, כשרובם הגיעו למקצועות לוחמה ולקחו חלק מרכזי באוגדה המזרחית החדשה לגבול ירדן שמוקמת בעת הזו. אך לצד אלו, מאלו שנמצאים במצבות יחידות המילואים הקרביות, כ-40 אלף איש כלל לא הגיעו לשרת מאז פרוץ המלחמה, מסיבות שונות, ומרבית המג"דים והמח"טים העדיפו לא לשפוט או להעניש אותם, בשוך הקרבות. ממוצע ההתייצבות למילואים מפרוץ המלחמה הסתכם בכ-85%, ולא ב-100%+ כפי שהיה בהתחלה.
כ"ץ מוסיף יעד למלחמה, ומפתיע גם את הרמטכ"ל
( צילום: שירה קינן)

בנוסף, צה"ל הצליח להחזיר עד כה לשירות מילואים כ-6,000 איש עד גיל 35, ממאגר גדול יותר של מקבלי פטור משירות מילואים, ועוד כמה אלפים נמצאים בתהליך ביטול הפטור. בצבא גם שינו את מדיניות הענקת הפטור הנפשי בחודש מאי, וחוות דעת של מבקש פטור נפשי שיביא מפסיכיאטר תכלול גם בדיקה מטעם קב"ן צבאי.
בהקשר לתגמולים ולמענקים, מודים בצה"ל כי ישנה בעיה שנמשכת זה כחצי שנה במענקים לחיילי המילואים שהם עצמאיים באזרחות, וחלקם אף נדרשים להחזיר כספים לביטוח הלאומי. בנוסף, מודים בצה"ל, יש קושי מרכזי לממש את שוברי הנופש בבתי מלון שקיבלו לוחמי המילואים ולא נהנים מהטבה זו. "הגדלנו את המעטפת והתמיכה למשפחות, עם 200 אלף משתתפים בימי כיף לבני ובנות הזוג ולילדים של משרתי מילואים, בפעילויות ותמיכה שתגדל", אומרים בצבא.
בצבא מתכוונים להציג גם לשר ביטחון החדש ישראל כ"ץ את מחירי המשך הלחימה בכוח אדם בגזרות השונות, והרחבת הפעולה הקרקעית בדרום לבנון לתמרון אמיתי ומלא נגד חיזבאללה. מדובר למעשה בשיקוף מגבלות כוח האדם של צה"ל והשחיקה המתגברת, ולא רק הקווים האדומים של המלאים, החימושים והכלים המשוריינים. זאת לאחר שהשר כ"ץ החליט להגדיל את יעדי המלחמה באמירתו אתמול בפיקוד הצפון, שזכתה להפתעה בצמרת צה"ל - ולפיה גם פירוק חיזבאללה מנשקו והרחקתו מצפון לליטאני הם חלק מיעדי המלחמה.
יעד המלחמה היחיד שקבעה הממשלה לצה"ל לגבי הצפון הוא השבת עשרות אלפי עקורי הגליל לבתיהם בתום למעלה משנה שבה פונו מיישוביהם דרומה. נזכיר כי שר הביטחון הקודם יואב גלנט התנגד נחרצות, ושיקף כך גם את עמדת צה"ל, להקמת ממשל צבאי חלקי או מלא ברצועת עזה. הסיבה: הסיכונים לכוחות לאורך שנים קדימה, העלות השנתית במיליארדי שקלים נוספים, והמחסור באלפי חיילים שיבצעו זאת כחלק מהקמת ממשל צבאי שלא היה בעזה מאז 2005.
כ"ץ עדיין לא התבטא בנושא, אך ייתכן שינוי במדיניות הישראלית בנושא, אם השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר יגבירו כעת את הלחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו לבצע זאת, במקום שהסיוע ההומניטארי היומי יגיע לחמאס ויחולק על ידו לאוכלוסייה.
3 צפייה בגלריה
הלווייתו של סמ"ר עידו אלי זריהן ז"ל
הלווייתו של סמ"ר עידו אלי זריהן ז"ל
793 נפלו מתחילת המלחמה, מתוכם 370 ברצועת עזה
(צילום: שלו שלום )

507 יתומים

בתוך כך, באכ"א הציגו הבוקר נתונים חדשים על מחירי הלחימה הארוכה, שנכנסה לשנתה השנייה. לפי מספרים עדכניים, שמתייחסים לנפגעי צה"ל בלבד ולא כוללים אזרחים, שוטרים, כבאים, אנשי שב"כ וכיוצא בכך, נפלו מתחילת המלחמה 793 חיילים, מתוכם 370 ברצועת עזה. 5,346 חיילים נפצעו פיזית מתחילת הלחימה, מתוכם 4,605 שנפצעו בתמרון ברצועת עזה, לצד 11,944 חיילים שהגיעו לטיפול בחדרי מיון בבתי החולים.
בצבא מעריכים כי לפחות 30% מהם נפגעו גם נפשית, אך הפציעות הנפשיות הנרחבות צפויות להגיע בהיקפים גדולים בהרבה בסוף הלחימה. הנפגעים והחללים הרבים גרמו לצה"ל לסייע ולטפל ב-1,143 הורים שכולים, 2,569 אחים שכולים, 180 אלמנות צה"ל, 507 יתומים, 27 אלמנות בהיריון, 219 בנות ובני זוג שכולים, 23 ידועים בציבור שכולים, ו-43 משפחות עם שכול כפול לפחות. 269 מהחללים היו במילואים, 382 בשירות חובה, 141 בקבע, ובסך הכול כשליש מההרוגים במלחמה מקרב שורות צה"ל הם חיילי מילואים.
נתונים חריגים נוספים מגיעים מהפילוח של המפקדים שנהרגו, כעדות מובהקת וטרגית לאתוס המפקדים הראשונים מלפנים, שהתעצם במלחמה הנרחבת: 104 חללים הם קצינים בדרגות סג"מ עד סרן; 72 רס"נים, 10 סא"לים, שישה אל"מים וסך הכל 192 קצינים שנפלו. 63 מהם הם מפקדי פלוגות שנהרגו במלחמה, 67 מ"מים, 20 סמ"פים, שבעה סמג"דים, חמישה מג"דים וארבעה מח"טים. האחרון שבהם, אל"מ אחסאן דאקסה, פיקד על חטיבת השריון 401 ונהרג ממטען חבלה בחודש האחרון בג'באליה.
צה"ל סופר גם את החטופים, כ-101 שנותרו בשבי בעזה, ובצבא מעניקים גיבוי נרחב לראש מנהלת החטופים במטכ"ל, אלוף במיל' ניצן אלון, שחידד את אזהרותיו לשרים בשבוע האחרון, לפיהן מצב החטופים שנותרו בחיים מידרדר, בטח ערב החורף שבפתח. "אין מישהו עם לב שבור ואהבה ומסירות לחטופים כמו ניצן. הוא חי ונושם את החטופים והמשפחות שלהם 24/7", אומרים בצבא.
3 צפייה בגלריה
יום גיוס חרדים בתל השומר - מחאת חרדים כנגד הגיוס
יום גיוס חרדים בתל השומר - מחאת חרדים כנגד הגיוס
מהומות בבקו"ם באחת ההפגנות נגד גיוס חרדים
(צילום: Jack GUEZ / AFP)

"ייצא צו מעצר לכל מלש"ב חרדי"

בצבא ציינו עוד כי צה"ל הגדיל את שורות הלוחמות בצבא ב-16% לעומת השנתון הקודם, עם למעלה מ-5,000 לוחמות שכבר מילאו שורות ביחידות הקרביות המעורבות. באשר לצורך של צה"ל להרחיב את שירות הלוחמים ככורח הכרחי של המציאות, וגריעתם של 12 אלף חיילים קרביים מהסד"כ עקב מותם או פציעתם, ציינו בצה"ל: "המבחן הוא לא בשליחת הצווים לחרדים אלא בגיוסם ובשילובם".
לדבריהם, "ייצא צו מעצר לכל מלש"ב חרדי שלא התייצב בחודשים האחרונים לצו הראשון והשני ששלחנו לו. עד כה יצאו 900 פקודות מעצר כאלה בהליך דומה שמתנהל גם ביחס לכלל המלש"בים. פתחנו השנה מסלולים חדשים ומותאמים טוב יותר לחיילים חרדים, בחיל האוויר ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל). כל נער בן 16 וחצי מחויב בתחילת הליך הגיוס כיום, ומקבל צו ראשון. אנו פועלים ביתר שאת לפתוח את החטיבה החרדית הראשונה כבר במחזור הגיוס הקרוב".
לפי נתוני צה"ל, יעד גיוס החרדים לשלישון א' השנה עמד על 1,300, אך בפועל גויסו רק 900. במקביל, בצה"ל מתריעים מפני החרפה במשבר כוח האדם, שהחל עוד לפני המלחמה, ומתבטא בעזיבה של משרתי קבע איכותיים בגילאי 25–30. בצה"ל קוראים לגבש מודל קבע חדש שישולב בתוכנית הרב-שנתית הקרובה ויופיע גם במסגרת תקציב הביטחון החדש, במטרה לשפר את התגמול למשרתי הקבע.
"לפי דוח הממונה על השכר באוצר, השכר בצה"ל נמוך לעומת גופי חירום וביטחון אחרים כמו המשטרה והשב"ס, ושחיקתו הגיעה לכ-10% בשנים האחרונות", אמרו בצה"ל. "בגלל המודל הנוכחי, הסיכוי שנאלץ לפטור משרתי קבע בגיל 34 הוא גדול, ולכן אין להם מוטיבציה להמשיך איתנו".