התקשורת העולמית המשיכה לעסוק היום במחאה הנדירה בקובה, שבה יצאו אלפים למחות נגד המשטר הקומוניסטי. בהפגנות נעצרו אזרחים רבים, ובמהלך המחאה קובה הגבילה משמעותית את הגישה לאינטרנט - דפוס פעולה מוכר של מדינות שמעוניינות לדכא במהירות מחאה נגד השלטון.
לפי ארגון זכויות האדם אמנסטי לפחות 140 קובנים – מפגינים, עיתונאים ופעילים פוליטיים – נעצרו בהפגנות ביום ראשון. אמנסטי דיווח שחלק מהמוחים נלקחו למעצר – ואחרים "נעלמו". Cubalex, ארגון זכויות אדם של גולים קובנים, מסר שכ-150 איש נעצרו במחאה – ורק 12 מהם שוחררו עד כה. קרובי משפחה של מפגינים שנעצרו הגיעו היום לתחנות משטרה והמתינו למידע על יקיריהם. "הם לקחו אתמול את הילדה שלי", סיפרה בבכי אמא שחיכתה מול אחת התחנות בפרברי הוואנה.
"הם לקחו אותו מהבית באזיקים והיכו אותו, בלי חולצה, בלי מסכה", סיפרה אמא בת 50 על מעצר בנה בן ה-21 בהוואנה. "לקחו הרבה אנשים מהשכונה שלנו, צעירים ומבוגרים". גבר צעיר סיפר שאחיו בן ה-25 נלקח על ידי השוטרים מבית של שכן. "נתנו לו מכה אדירה, בלי סיבה, ולקחו אותו משם".
גורם במשטרה אמר למשפחות המודאגות שהעצורים נלקחו לכמה מתקני מעצר – אך לא מסר באילו מתקנים מדובר. מחלקת המדינה האמריקנית קראה היום לשחרורם המיידי של העצורים בקובה.
בעקבות המחאה על המצב הכלכלי קובה חסמה את הגישה של אזרחיה לרשתות החברתיות ולאפליקציות פופולריות. לפי ארגון NetBlocks, שעוקב אחר הפעילות באינטרנט, הוגבלה הגישה לפייסבוק, לאינסטגרם, לווטסאפ, לטלגרם ולאפליקציות נוספות. ב-NetBlocks אמרו שגם הערב הגישה לאותן פלטפורמות חלקית, ושהצעד "נועד כנראה להגביל את זרימת האינפורמציה מקובה".
חברת Kentik, שעוקבת גם היא אחר הפעילות באינטרנט, דיווחה שבשיא המחאה בהוואנה – בראשון בסביבות 16:00 אחר הצהריים – קובה כולה נותקה מאינטרנט למשך כחצי שעה.
רק לפני שנתיים וחצי אפשרה קובה לראשונה לאזרחיה לגלוש באינטרנט דרך הטלפון הנייד. הגלישה בטלפון נחשבת לגורם מרכזי מאחורי המחאה הנוכחית: הקובנים קיבלו פלטפורמה נוספת להביע בה את התסכול שלהם מהשלטון ומהמצב הכלכלי, ולהעביר בקלות את ההודעות על המחאות המתוכננות.
לפי רויטרס גם הערב לא הצליחו תושבים בהוואנה לגלוש באינטרנט בטלפון הסלולרי. את האינטרנט לטלפונים הניידים מספקת חברת התקשורת הלאומית, ETECSA, שבה שולטת הממשלה הקומוניסטית. קובנים שהצליחו למצוא רשתות פרטיות הצליחו לעקוף את החסימה.
אלפים יצאו שלשום להפגין ברחובות ערים ברחבי קובה, במחאה הגדולה במדינה הקומוניסטית מאז שנות התשעים. קובה נמצאת בעיצומו של משבר כלכלי חריף, והמפגינים מחו נגד שלטונו של הנשיא מיגל דיאס-קאנל. חלק מהמפגינים אף קראו לסיום השלטון הקומוניסטי בקובה. ההמונים יצאו להפגין למרות שבקובה מתנגדי משטר עלולים להישלח לכלא לתקופות ממושכות.
בתגובה להפגנות הנדירות הפנתה קובה אצבע מאשימה לעבר ארה"ב. לטענת קובה, ארה"ב תכננה את המחאה עם קובנים שמתנגדים למהפכה – בזמן שהיא ממשיכה "לחנוק" את הכלכלה עם סנקציות וחרם כלכלי. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אמר שקובה עושה "טעות קשה" כשהיא מאשימה את ארה"ב באחריות להפגנות – ושהדבר מראה שהממשלה לא מקשיבה לקולו של העם.
"אמרנו בחקירה: אף אחד מחו"ל לא שילם לנו"
"בחקירות הרבות שעברנו אנחנו הבהרנו שאף אחד מחו"ל לא הנחה אותנו לצאת לרחובות, ואף אחד לא שילם לנו בשביל לעשות את מה שעשינו", כתב בפייסבוק יוניור גרסיה, במאי תיאטרון שנעצר בהוואנה. גרסיה סיפר שהוא שוחרר היום, אך במשטרה אמרו לו שהוא ימשיך להיחקר.
גרסיה כתב שהוא וחבריו ספגו מכות מהשוטרים והוכנסו לרכב משטרתי. "התייחסו אלינו כמו לזבל", אמר גרסיה, והוסיף שהוא נלקח למתקן מעצר בהוואנה – שם ראה עשרות צעירים שנעצרו.
קובה דיווחה היום שהנשיא לשעבר ראול קסטרו, שפרש באפריל מראשות המפלגה הקומוניסטית, השתתף בישיבה שעסקה ב"פרובוקציות" האחרונות. באפריל, עם פרישתו של קסטרו מראשות המפלגה, אמר המנהיג הנוכחי דיאס-קאנל שהוא יקיים התייעצויות עם קסטרו על נושאים דחופים.
המחאה שהייתה ברחבי קובה דעכה ביום ראשון בשעות הערב, כשכמויות גדולות של שוטרים וחיילים נשלחו לרחובות הערים. במקביל קרא הנשיא דיאס-קאנל לתומכי הממשלה לצאת בעצמם לרחובות ולהגן על המהפכה. ובכל זאת, בשני בערב התקיימה הפגנה של מאות בני אדם בלה-גינרה, שבפרברי הבירה הוואנה. מול כוחות המשטרה קראו המפגינים להפיל את השלטון הקומוניסטי. שני תושבי האזור, שביקשו לא להזדהות מחשש שייפגעו, אמרו ששמעו יריות במוקד המחאה.