בטורקיה ובסוריה נמשכים הבוקר (יום ג') מאמצי החילוץ וההצלה בהריסות של אלפי הבניינים שקרסו ברעידות האדמה אתמול. צוותי חיפוש עמלו לאורך כל הלילה על פינוי גושי הבטון הענקיים שנותרו מהבתים שהתמוטטו, ומעת לעת הצליחו לשלוף עוד ניצולים – וכל זאת בקור כבד של כמה מעלות מתחת לאפס, המפחית את סיכויי הלכודים לשרוד ככל שעובר הזמן. נס מתועד נרשם באזור חלב שבסוריה, שם חולצה ילדה קטנה בשם נור מהריסות בית שקרס. "אבא פה, אל תפחדי, נור, תסתכלי עליי", נשמע אחד המחלצים אומר לה ומפנה את פניה מכוסות האבק למצלמה. "הנה, אבא פה, דברי איתו, תסתכלי עליו".
רעידת האדמה – עדכונים אחרונים:
• מניין ההרוגים הרשמי עלה ל-5,021, מהם 3,419 בטורקיה
• מספר הפצועים קרוב ל-20,000, אלפים עדיין קבורים בהריסות
• משלחות חילוץ מגיעות מהעולם, המשלחת הישראלית תחל לפעול היום
• בשעות האחרונות אירעו שני רעשי משנה חזקים, בעוצמה 5.7 ו-5.6
• מאות משפחות לכודות בעיי החורבות בסוריה, תחינות לסיוע מהעולם
• כלא לאסירי דאעש נפגע ברעידה, האסירים פתחו במרד וחלקם ברחו
הבוקר טיפס מספר ההרוגים הרשמי ברעש ל-5,021: בטורקיה, מוקד רעידות האדמה של אתמול, עומד מספר ההרוגים הרשמי על 3,419, ובסוריה השכנה, שספגה גם היא נזק כבד מהרעידות, הוא הגיע ל-1,602 נספים. עוד קרוב ל-20,000 בני אדם נפצעו בשתי המדינות: כ-16,000 בטורקיה וכ-3,500 בסוריה.
לפי הרשויות הטורקיות, קרוב ל-8,000 ניצולים חולצו בחיים מההריסות של כ-5,600 בתים שנהרסו, אבל ההערכה היא שאלפים עדיין קבורים שם בין עיי החורבות. בצפון מערב-סוריה, באזורי השליטה של המורדים נגד משטרו של בשאר אסד, העריכו היום כוחות ההצלה כי מאות משפחות לכודות עדיין מתחת לבתים שנהרסו. אמש העריכו בארגון הבריאות העולמי כי מספר ההרוגים הסופי בשתי המדינות עלול להגיע ל-20,000.
החשש שמספר הנפגעים האמיתי גבוה בהרבה מזה שידוע לפי שעה נובע בין השאר מהעובדה שהתקשורת עם חלק מהיישובים המרוחקים בטורקיה ובסוריה קרסה, וכבישים המובילים אליהם ניזוקו. נוסף על כך רעידות משנה ממשיכות לפקוד את טורקיה כל העת, ומאז הרעש הגדול אתמול לפנות בוקר, שעוצמתו הייתה 7.8, נרשמו יותר מ-140 כאלה. הלילה טלטל את מרכז טורקיה רעש משנה חזק יחסית, בעוצמה 5.6, וגם המוקד שלו היה קרוב מאוד לפני הקרקע, בעומק של שני קילומטרים בלבד. שעות אחר כך, מעט אחרי 9:30 בבוקר שעון ישראל, אירע עוד רעש משנה, הפעם בעוצמה 5.7.
מתחממים סביב מדורות: "אנחנו רעבים, צמאים, אומללים"
במהלך הלילה, שעות ארוכות אחרי הרעש הגדול הראשון, המשיכו תושבים בטורקיה להתלונן כי כוחות החילוץ טרם הגיעו לסייע להם, וכל זאת כשהקור העז הופך כאמור את איתור הלכודים לדחוף עוד יותר. באחת מזירות האסון, במחוז הטאי, עוד יכלו הלילה תושבים לשמוע קול של אישה זועקת לעזרה מבין ההריסות, בעוד בסמוך להם נותרה מוטלת גופתו של ילד קטן. תושב בשם דניז סיפר בבכי: "הלכודים ממשיכים להשמיע קולות, אבל אף אחד לא בא. אנחנו הרוסים, הרוסים. אלוהים, הם זועקים לעזרה. הם אומרים 'תצילו אותנו', אבל אנחנו לא יכולים. איך נציל אותם? אף אחד לא הגיע מאז הבוקר". לפי דיווחים, במחוז הטאי מצטבר זעם רב של תושבים על אי-הגעת המחלצים.
בעיר קרמאנמרש, מוקד רעידת האדמה הגדולה השנייה שפקדה את טורקיה אתמול, זו שעוצמתה הייתה 7.7, התאספו משפחות שלמות סביב מדורות והתעטפו בשמיכות בניסיון להתחמם. "בקושי הצלחנו לצאת מהבית", סיפר נסט גולר, שישב ליד האש עם ארבעת ילדיו. "המצב שלנו – זה אסון. אנחנו רעבים וצמאים. אנחנו אומללים". בעיר הטורקית איסקנדרון טיפסו הלילה מחלצים על ערימה ענקית של הריסות מה שהיה בעבר יחידת הטיפול הנמרץ של בית חולים מקומי, וחיפשו אחר ניצולים.
באדנה שבטורקיה, עיר שנפגעה קשה אף היא, זעקה הלילה לעזרה אימראן בהור: "הנכד שלי בן שנה וחצי. בבקשה תעזרו להם, הם היו בקומה ה-12", סיפרה למחלצים ליד בניין שקרס. בסנליאורפה פעלו מחלצים לאורך כל הלילה בניסיון לשלוף לכודים מהריסות בניין בן שבע קומות שהתמוטט. "משפחה שאני מכיר נמצאת בין ההריסות", סיפר הסטודנט הסורי עומר אל-בונייד, בן 20. "עד סביבות 11:00 בבוקר אתמול ידידה שלי שגרה שם עוד ענתה לטלפון, אבל עכשיו היא כבר לא עונה. היא נמצאת שם בהריסות".
ארדואן: "כולם נותנים את הלב והנשמה"
עשרות אלפי בני אדם בטורקיה ובסוריה הפכו לחסרי בית בעקבות האסון, ורבים מהם מצאו הלילה מקלט זמני בקניונים, אצטדיונים, מסגדים ומרכזים קהילתיים. אחרים העדיפו בכל זאת להעביר את הלילה ברחובות, וניסו כאמור להתחמם סביב מדורות. מוסטפה קויונקו, אשתו וחמשת ילדיהם העבירו את הלילה במכונית: "אנחנו לא יכולים ללכת הביתה. כולם פוחדים".
הקור הוא בעיה קשה: בגזיאנטפ שליד מוקד הרעש הגדול, למשל, נעות כעת הטמפרטורות במהלך היום בטווח שבין 6-4 מעלות, ובלילה הן צונחות למינוס 7. בכפרים באזורים הרריים יכולה הטמפרטורה בדרום טורקיה לצנוח בלילה עד למינוס 15. באזורי האסון בסוריה קר מעט פחות, אבל גם בהם עשויה הטמפרטורה לרדת בלילה עד לשלוש מעלות מתחת לאפס.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שבחודש מאי הקרוב יתמודד על כהונה נוספת בבחירות לנשיאות אחרי שנים של פיחות במעמדו הציבורי, הגדיר אתמול את רעידת האדמה "אסון בקנה מידה היסטורי", הכריז על שבעה ימי אבל לאומי, והדגיש כי הרשויות עושות ככל יכולתן: "כולם נותנים את הלב והנשמה למרות החורף והקור ולמרות העובדה שהרעידה התרחשה בלילה, מה שסיבך עוד יותר את המצב".
אישה קוראת לעזרה מבין ההריסות:
45 מדינות הציעו סיוע לטורקיה, והלילה נחתה בנמל התעופה של אדנה משלחת החילוץ וההצלה הישראלית. מהמשלחת נמסר כי לאחר היערכות ראשונית ייצאו אנשיה לאזורי האסון ויחלו בפעולות הסיוע. למשלחת אמור היה להצטרף בהמשך בית חולים שדה, אך לפי שעה אין ודאות שהוא יישלח, הן בשל תנאי מזג האוויר באזור והן משום שכדאיותו אינה ברורה. סגן שגריר ישראל בטורקיה, נדב מרקמן, שקיבל הלילה את פני המשלחת, אמר: "אני נרגש וגאה לראות את המטוסים הצה"ליים נוחתים כאן ומובילים את כוחות החילוץ בדרכם לסייע לנפגעים".
אונסק"ו: חשש כבד גם לאתרים ארכיאולוגיים
מבצע ההצלה נמשך לאורך הלילה גם באזורים שספגו נזק קשה בצפון-מערב סוריה, חלקם כאלה שנמצאים בשליטת משטר אסד ואחרים הנמצאים בשליטת המורדים. באזורי המורדים משתכנים כארבעה מיליון פליטים סורים שברחו מאימת המשטר במהלך מלחמת האזרחים הסורית שפרצה בשנת 2011, ועוד לפני הרעש הם התקיימו שם בתנאים עלובים, בין השאר במחנות אוהלים שורצי מחלות ובבתים רעועים שנפגעו בהפצצות.
שליחי האו"ם באזורי המורדים דיווחו כי מזג האוויר הקר והמחסור בדלק באזורים שבשליטת האופוזיציה מקשים מאוד את מבצע ההצלה. "נזק נגרם לתשתיות, כבישים שבהם השתמשנו כדי להעביר סיוע הומניטרי נפגעו, ואנחנו צריכים להיות יצירתיים כדי להגיע לאנשים", הסביר מתאם האו"ם, אל-מוסטפה בנמליח. ראאד א-סאלח, איש ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות", שנודע במהלך מלחמת האזרחים כארגון שעוזר לנפגעי הפצצות של משטר אסד, קרא הבוקר לארגונים בינלאומיים למהר ולסייע למאמצי החילוץ באזורי המורדים, והזהיר כי הזמן למצוא ניצולים הולך ואוזל.
הלילה נודע כי בחסות הרעש ברחו אתמול לפחות 20 אסירים, כנראה אנשי דאעש, מכלא סורי בסמוך לגבול עם טורקיה. בכלא בעיירה ראג'ו מוחזקים כ-2,000 אסירים, וכ-1,300 מהם הם אנשי ארגון הטרור האיסלאמיסטי ואחרים הם אנשי הכוחות הכורדיים. מקור ביטחוני באזור אמר הלילה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי במהלך הרעידה נפגע בית הכלא ואסירים פתחו במרד שבמהלכו השתלטו על חלקים מהמתקן.
ארגון החינוך והתרבות של האו"ם אונסק"ו הביע אמש חשש שנזק כבד נגרם גם לאתרים היסטוריים באזור הרעש, בין השאר בעיר הסורית חלב, שנפגעה קשות, ובעיר הטורקית דיארבקיר. רשות העתיקות הסורית כבר אישרה כי נזק נגרם לכמה אתרים ארכיאולוגיים בסוריה, בהם מצודה מפורסמת בעיר חלב שבה קרסו חלקים מהחומות, מטחנת רוח עותמנית ומכיפתו של מסגד איוביד, וכן טירת אל-מרקב שבעיר בניאס, במחוז חמה. אתמול נודע כבר כי נזק כבד נגרם לטירת גזיאנטפ, טירה בת קרוב ל-2,000 שנה שנחשבת לאחד האתרים המפורסמים ביותר של העיר גזיאנטפ, שלידה היה מוקד רעידת האדמה הגדולה.
רעידת האדמה הגדולה אתמול לפנות בוקר הייתה אחת החזקות ביותר שנרשמו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה ביותר בטורקיה לפחות מאז 1939, אז גרם רעש בעוצמה דומה, של 7.8, ל-30 אלף הרוגים. ב-1999 גרמה רעידת אדמה אדירה בצפון-מערב טורקיה לאסון שבו נהרגו כ-18 אלף בני אדם. עוצמתה הייתה 7.6.
פורסם לראשונה: 09:54, 07.02.23