לראשונה מאז נפילת משטר אסד, חיל האוויר בגל תקיפות בסוריה - ולוחמי שלדג כבשו את הפסגה הגבוהה בחרמון: ל-ynet נודע כי לוחמי יחידת הקומנדו של חיל האוויר כבשו את החרמון הסורי - כחלק מפעולה שנועדה לשפר את האחיזה של הצבא במרחב, ובייחוד על הפסגה שחולשת בתצפית ואש על יתר שלוחות החרמון. הכיבוש בא במקביל לגל תקיפות של מטוסי חיל האוויר, לפי דיווחים ערביים, בשדות תעופה בדמשק ובדרום סוריה, לצד האזורים הכפריים של דרעא וא-סווידא.
הכיבוש הקרקעי של פסגת החרמון לא היה היחיד. במרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם דווח כי ישראל נכנסה לאזורים שונים באזור הכפרי של קוניטרה באמצעות טנקים ומשוריינים, עד לגשר א-רקאד. כוחות ישראלים, כך לפי הדיווח, התקרבו לבתי אזרחים גם בכפר אל-חמידיה מצפון לקוניטרה. נטען כי הכוחות ירו והרגו צעיר מהעיירה ג'באתא באזור הכפרי הצפוני של קוניטרה, עצרו את כל תושבי הכפר רסם א-רוואדי והובילו אותם לבית הספר של הכפר.
למעשה, מדובר בפעולות שמבצע צה"ל לאורך 80 ק"מ של גבול עם סוריה. הצבא כובש נקודות שולטות במרחבים שונים כדי לשפר אחיזה במרחב ולמנוע, לפחות באופן זמני, את נפילתם לידי מורדים חמושים לאחר שצבא אסד ברח מהם. הנקודה האסטרטגית ביותר מבין הנקודות הללו - כאמור - היא בפסגת הר החרמון, שהייתה בשליטת משטר אסד יותר מחמישה עשורים, ונחשבת לעמדה קריטית.
כיבוש החרמון הסורי וההשתלטות על אזור החיץ בגבול עם סוריה אושר פה אחד בקבינט המדיני-ביטחוני. ההצעה עלתה על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ, ותואמה עם צה"ל. צה"ל גם הזהיר תושבים בחמישה כפרים ועיירות בגבול עם ישראל שלא לצאת מבתיהם. "אזהרה דחופה לתושבים בדרום סוריה, בכפרים והעיירות הבאות: אופניה, קוניטרה, אלחמידיה, סמדניה אל-ררבייה ואל-קחטאניה", כתב דובר צה"ל בערבית אביחי אדרעי. "הלחימה באזורכם מאלצת את צה"ל לנוע, אבל אין בכוונתו לפגוע בכם. למען ביטחונכם - עליכם להישאר בבתים ולא לצאת עד להודעה חדשה".
הצבא עדכן הבוקר כי "לאור ההתרחשויות בסוריה ובהתאם להערכת המצב והאפשרות לכניסת חמושים למרחב החיץ, צה"ל פרס כוחות באזור החיץ ובמספר נקודות הנחוצות להגנה, על מנת להבטיח את ביטחון יישובי רמת הגולן ואזרחי ישראל".
בצבא הדגישו כי "צה"ל לא מתערב באירועים המתרחשים בסוריה וימשיך לפעול כל עוד יידרש כדי לשמר את אזור החיץ ולהגן על מדינת ישראל ואזרחיה". לפי הדיווחים, צה"ל העביר מסרי אזהרה למורדים שכובשים את הגולן הסורי והפילו את משטרו של בשאר אל-אסד לא לחצות את קו אלפא, שממנו מתחיל השטח המפורז.
על המוקד: טילי קרקע-קרקע ומחסני אמל"ח
צה"ל, כאמור, תקף לפי דיווחים ערביים גם מהאוויר באזור דמשק. היעדים, מציין פרשננו יוסי יהושוע, הם בין השאר מחסני אמל"ח וטילי קרקע-קרקע. רק הבוקר צולמו המורדים באל-מזה, אחד משדות התעופה המרכזיים של חיל האוויר הסורי, שהותקף גם בעבר על ידי ישראל.
יעד נוסף, לפי אחד הדיווחים בסוריה, הוא המרכז למחקרים מדעיים המכונה גם "סרס", השוכן ליד דמשק. מכוני "סרס" הותקפו באופן תדיר על ידי ישראל בשנים האחרונות. הם פעלו תחת מכוני מחקר מדעי-אזרחי, אך שימשו בפועל כמתקנים צבאיים למען צבא סוריה, המשטר האיראני וחיזבאללה.
ב"קול הבירה" הסורי, המזוהה עם האופוזיציה, אמרו כי "ישראל משמידה בשיטתיות את כל החטיבות והגדודים של המשטר הקודם בדרום סוריה, תוך תקיפה ישירה של כל מערכות ההגנה האווירית, מחסני הטילים ומכוני הפיתוח והייצור. כל מקום שהשתתף, ייצר, או פיתח נשק שעלול לאיים על ישראל". מאוחר יותר דיווח "קול הבירה" כי מתקיים שיח על הסכם רוסי-ישראלי למסור אתרים אסטרטגיים באזורים הכפריים של דרעא וקוניטרה לכוחות ישראליים, בעיקר תל אל-חארה.
האתר האופוזיציוני דיווח כי גל התקיפות נמשך גם שעות לאחר מכן - באל-מזה שבאזור דמשק וכן באזור קאסיון. "הצבא הישראלי הכין בנק מטרות שיושמד בשעות הקרובות", דווח.
גם הלילה, לפי דיווחים זרים, מטוסי קרב של חיל האוויר ביצעו גלי תקיפות סביב דמשק, במטרה להשמיד מערכי נשק מתקדם ומתקני ייצור אמצעי לחימה שעלולים ליפול לידי המורדים. בנוסף, הותקף הלילה מאגר נשק כימי בסוריה.
נתניהו: נפילת אסד אינה נטולת סיכונים
הבוקר הגיע לאזור הר בנטל שברמת הגולן, סמוך לגבול, ראש הממשלה בנימין נתניהו ואליו התלווה שר הביטחון כ"ץ. בפני השניים סקר מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין. ראש הממשלה אמר כי "זה יום היסטורי בתולדות המזרח התיכון. משטר אסד הוא חוליה מרכזית בציר הרשע של איראן - המשטר הזה נפל. זוהי תוצאה ישירה של המכות שהנחתנו על איראן ועל חיזבאללה, התומכות העיקריות של משטר אסד. זה יצר תגובת שרשרת ברחבי המזרח-התיכון של כל אלה שרוצים להשתחרר ממשטר הדיכוי והרודנות הזה".
לדבריו, "זה כמובן יוצר הזדמנויות חדשות, חשובות מאוד, למדינת ישראל. אבל זה גם לא נטול סיכונים. אנחנו פועלים קודם כל כדי להגן על גבולנו. האזור הזה הוגדר במשך קרוב ל-50 שנה כאזור חיץ שהוסכם עליו ב-1974, הסכם הפרדת הכוחות. ההסכם הזה קרס, חיילי סוריה נטשו את העמדות שלהם.
"יחד עם שר הביטחון, ובגיבוי מלא של הקבינט, הנחיתי אתמול את צה"ל לתפוס את אזור החיץ ואת העמדות השולטות הסמוכות לו. אנחנו לא נאפשר לשום כוח עוין להתבסס בגבולנו. במקביל, אנחנו פועלים למדיניות של שכנות טובה, אותה שכנות טובה שקיימנו כשהקמנו כאן בית חולים שדה שטיפל באלפי סורים שנפצעו ונפגעו במלחמת האזרחים. מאות ילדים סורים נולדו כאן בישראל".
בתוך כך, בפיקוד הצפון העלו כוננות והפעילו תוכניות חירום לחיזוק ההגנה בגולן - לתרחיש של פלישה לישראל ממזרח. שר הביטחון אמר ברמת הגולן כי "הנחינו את צה"ל - רה"מ ואני - באישור הקבינט, לתפוס את אזור החיץ ונקודות שולטות כדי להבטיח הגנה על כל היישובים הישראלים ברמת הגולן – יהודים ודרוזים – על מנת שלא יהיו חשופים לאיומים מנגד, מהצד השני".
ביישוב מג'דל שמס שבצפון הגולן הניפו היום את דגלי המורדים הסורים, כהזדהות עם נפילת משטרו של בשאר אסד. לאורך יותר מ-50 שנים חששו אלפי התושבים הדרוזים שגרים בארבעת הכפרים בצפון רמת הגולן - מג'דל שמס, מסעדה, בוקעאתא ועין קיניא, מלהביע הזדהות עם ישראל ואף סירבו לקבל תעודת זהות כחולה מהחשש שרמת הגולן תוחזר ביום מן הימים לשלטון אסד.
אלא שבשנים האחרונות ובעיקר סביב מלחמת האזרחים בסוריה בעשור הקודם, חל שינוי וחלק מהדרוזים בצפון הגולן, בעיקר הצעירים שבהם אף החליטו להתגייס בחשאי לצה"ל. יחד עם זאת, תושבים אלו עדיין חוששים לגורל קרוביהם בצד השני של הגבול ובעיקר בכפר חדר הדרוזי-סורי שנושק למג'דל שמס.
חיזבאללה עזב את סוריה, באיראן קראו לסיים את העימותים
בינתיים, גורמי ביטחון בלבנון טוענים כי חיזבאללה, שעבד בשיתוף פעולה הדוק עם משטר אסד שהופל, הוציא את כל כוחותיו מסוריה. מוקדם יותר אמרו גורמים בצבא הסורי לסוכנות הידיעות רויטרס כי כוחות חיזבאללה נסוגו מהעיר אל-קוסייר במחוז חומס שבמערב המדינה, זמן קצר לפני שהמורדים למשטר אסד השתלטו עליה - ושצה"ל תקף שיירה אחת.
לפי אותם גורמים, לפחות 150 כלי רכב משוריינים ועליהם מאות אנשי חיזבאללה עזבו את העיר בשלבים. אל-קוסייר היא נתיב מרכזי להעברת נשק ולכניסה ויציאה של אנשי חיזבאללה בין סוריה ללבנון, מאז שארגון הטרור השתלט עליה ב-2013 בשלב המוקדם של מלחמת האזרחים בסוריה.
בצהריים, כמעט 12 שעות אחרי שמשטר אסד הפל, וכשברקע תמונות ההרס שזרעו מתנגדי משטר סורים בשגרירות איראן בדמשק, מסר משרד החוץ בטהרן תגובה ראשונה: "איראן מכבדת את אחדותה וריבונותה הלאומית של סוריה", נכתב בהצהרה. "קביעת עתידה של סוריה וקבלת ההחלטות שלה בנוגע לגורלה הוא עניינו של העם הסורי בלבד".
בהודעתה קראה איראן ל"סיומם המהיר של העימותים המזוינים, מניעת פעולות טרור ותחילתו של דיאלוג לאומי בהשתתפות כל המגזרים בחברה הסורית". היא הוסיפה: "היחסים ארוכי השנים והידידותיים בין האומות האיראנית והסורית צפויים להימשך בהתבסס על החוכמה והגישה מרחיקת הרואי של שתי המדינות. לא נחסוך שום מאמץ בסיוע לביסוס הביטחון והיציבות בסוריה. נמשיך בהתייעצויות עם כל הגורמים בעלי ההשפעה באזור".
פורסם לראשונה: 13:26, 08.12.24