יריבו של רג'פ טאיפ ארדואן בסיבוב השני בבחירות, כמאל קיליצ'דראולו, החריף היום (ה') את התקפותיו על הנשיא והבטיח כי אם ייבחר במקומו הוא יגרש את מיליוני הפליטים שחיים בטורקיה.
קיליצ'דראולו, שעומד בראש גוש של שש מפלגות אופוזיציה, הוביל בסקרים על ארדואן לקראת הבחירות לנשיאות שהיו ביום ראשון - שהוגדרו כמבחן הגדול של ארדואן מאז שעלה לשלטון. בסופו של דבר תוצאות הסיבוב הראשון היו מאכזבות עבורו – ומפתיעות לטובה עבור ארדואן: הנשיא ששולט בטורקיה בשני העשורים האחרונים קיבל 49.5% מהקולות, לעומת 45% לקיליצ'דראולו. מכיוון שלניצחון בסיבוב ראשון דרוש 50%, השניים העפילו לסיבוב שני ומכריע שיתקיים ב-28 במאי.
בניגוד לארדואן, שניהל קמפיין מפלג והאשים את האופוזיציה בתמיכה בטרוריסטים הכורדים, הקמפיין של קיליצ'דראולו היה חיובי ומאחד. השבוע הוא שינה את הרטוריקה שלו, כדי לזכות בקולותיהם של מצביעי ימין לאומנים – שבסיבוב הראשון בחרו במועמד סיאן אואן.
איש הימין אואן, שזכה לתמיכה של מפלגה שמתנגדת לפליטים, קיבל 5.2% מהקולות בסיבוב הראשון וטרם הצהיר על תמיכה באחד המועמדים שהעפילו לסיבוב השני. השבוע אמר אואן כי הוא יוכל לתמוך בקיליצ'דראולו רק אם מועמד האופוזיציה הוא לא יעשה שום ויתורים למפלגת HDP הפרו-כורדית. קיליצ'דראולו תלוי מאוד במצביעים הכורדים, ויתקשה להתנער מ-HDP. כדי לזכות בקולות של מצביעי אואן, ולא לאבד את תמיכת הכורדים, הוא בחר להתבטא בנושא הפליטים.
טורקיה היא המדינה שמספר הפליטים שחיים בה הוא הגבוה בעולם, ולפי נתונים רשמיים היא מאכלסת יותר מ-4 מיליון פליטים, בהם לפחות 3.7 מיליון פליטים סורים.
בקמפיין הבחירות, על רקע ההתנגדות ההולכת וגוברת לפליטים בטורקיה, אמר קיליצ'דראולו כי הוא שואף להשיב פליטים סורים למולדתם בתוך שנתיים. הוא הדגיש כי כדי להבטיח את שלומם, הם יישלחו לסוריה בתיאום עם האו"ם ואחרי שיושג הסכם עם נשיא סוריה בשאר אסד.
היום החריף קיליצ'דראולו את הטון בנושא מדיניות הפליטים העתידית שלו, ואת הביקורת על הצעדים של יריבו. "ארדואן, לא הגנת על הגבולות של המדינה או על הכבוד שלה, ואפשרת ביודעין ל-10 מיליון פליטים להיכנס לטורקיה. אפילו העמדת למכירה את האזרחות הטורקית, כדי לזכות בקולות 'מיובאים'", הצהיר קיליצ'דראולו מבלי לספק הוכחות להצהרותיו.
"כשאני אבחר לנשיא אני אשלח את כל הפליטים בחזרה הביתה, נקודה", הבטיח קיליצ'דראולו לחברי מפלגת האופוזיציה החילונית שבראשה הוא עומד, "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP).
במתקפה נוספת על ארדואן, שנתפסת גם היא כניסיון לחזר אחרי מצביעי הימין הלאומני, פסל קיליצ'דראולו כל אפשרות שינהל עם המחתרת הכורדית PKK מו"מ לשלום. בתגובה לנשיא הטורקי, שהאשים את האופוזיציה בשיתוף פעולה עם המחתרת, פנה קיליצ'דראולו לנשיא ואמר: "זה לא היית אתה שישבת עם ארגוני טרור, וסגרת איתם עסקאות סודיות מאחורי דלתיים סגורות? אני מצהיר בפני כל האזרחים שמעולם לא ישבתי עם ארגוני טרור - ולעולם לא אשב".
קיליצ'דראולו התייחס למגעים שניהלה ממשלת ארדואן עם המחתרת הכורדית. שיחות השלום, שנועדו לשים סוף לסכסוך עקוב מדם שמתנהל מאז 1984, קרסו ב-2015.