ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הכריז הערב (יום ג') על ניצחונו בבחירות – ניצחון שייתן לו כהונה שלישית ברציפות בתפקיד ושאותו כינה "הישג היסטורי" – אך מספירת הקולות עד כה מסתמן כי תוצאותיה של מפלגת השלטון של מודי BJP יהיו טובות הרבה פחות מהצפוי, וכי היא לא תזכה שוב ברוב המוחלט שממנו נהנתה בעשור האחרון. האופוזיציה, לעומת זאת, רשמה הישגים מפתיעים.
ההצבעה בהודו, מדינת ענק שבה יותר מ-1.4 מיליארד תושבים ושעל כן מכונה "הדמוקרטיה הגדולה בעולם", החלה בסוף אפריל והתפרסה על פני שישה שבועות. בקלפיות נקראו האזרחים לבחור בין ברית מפלגות ה-NDA, שאותה מובילה מפלגת ה-BJP של מודי, לבין ברית מפלגות האופוזיציה INDIA, שאותה מובילה "מפלגת הקונגרס". בפרלמנט ההודי יש 543 מושבים, ופירוש הדבר שכדי שמפלגה תשיג רוב מוחלט ותוכל לשלוט בלי להזדקק לתמיכתן של מפלגות אחרות עליה להשיג 272 מושבים.
מאז 2014, השנה שבה עלה מודי לשלטון, החזיקה מפלגת ה-BJP שלו ברוב מוחלט בפרלמנט עשר שנים רצופות: ב-2014 גרפה 282 מושבים וב-2019 הגדילה את כוחה ל-303. מודי אמנם הכניס לממשלתו גם מפלגות אחרות מה-NDA, אך הוא לא היה תלוי בהן, ושלט בחופשיות מוחלטת.
לפי הספירה החלקית היום, כעת צפויה התמונה להשתנות: לפי שעה הבטיחה ה-BJP את זכייתה ב-126 מושבים והיא מובילה במרוץ לעוד 114, מה שמביא אותה לבדה ל-240 מושבים בלבד. ברית ה-NDA ככללה גרפה 139 מושבים ומובילה במרוצים לעוד 147. זוהי תוצאה מפתיעה בחולשתה, אחרי שביום חמישי צפו מדגמים שה-NDA תגרוף יותר מ-350 מושבים, וש-BJP לבדה תגרוף יותר מ-300. מפלגת הקונגרס הבטיחה בינתיים מנגד 99 מושבים ומובילה במרוצים לעוד 131.
בהנחה שמודי אכן ינצח הוא יהפוך לראש הממשלה השני בלבד בתולדות הודו שזוכה בשלוש כהונות רצופות, כשקדם לו רק ראש הממשלה הראשון, ג'ווהרלל נהרו; אלא שזו תהיה גם כנראה הפעם הראשונה שבה הוא ישלוט בלי רוב מוחלט של מפלגתו, ובמקום זאת יהיה תלוי בשותפות הקואליציוניות, על כל הכרוך בכך בהיבט של מינויים בממשלה והמדיניות שאותה ינהיג.
לנוכח התוצאות ניסו היום שני הצדדים להכריז על סוג כלשהו של ניצחון. "העם נתן את אמונו ב-NDA בפעם השלישית ברציפות", כתב מודי ברשתות החברתיות, "זהו הישג היסטורי בתולדות הודו". נשיא מפלגת הקונגרס, מליכרג'ון חארג', אמר לכתבים מנגד כי תוצאות הבחירות הן "הפסד מוסרי ופוליטי" עבור מודי וכי מדובר בניצחון לדמוקרטיה. מנהיג המפלגה רהול גנדי אמר שהתוצאות המסתמנות הן מסר מהעם: "האנשים העניים ביותר במדינה הזו הגנו על חוקת הודו".
מודי בן ה-73 הגיע לבחירות הנוכחיות אחרי עשר שנים שבהן שינה את הזירה הפוליטית בהודו: תחת הנהגתו תפסה הלאומיות ההינדית, שבעבר נחשב לאידאולוגיית שוליים בהודו, מקום במרכז הבמה הפוליטית, ומבקריו של מודי טוענים כי הוא עצמו טיפח רגשות לאומניים הינדיים, שהובילו בין השאר להתקפות אלימות על המיעוט המוסלמי הענקי שחי בהודו, ושמשקלו 14% באוכלוסייה. מאז עלייתו של מודי לשלטון דווח למשל על מוסלמים שנרצחו במעשי לינץ' על-ידי אספסוף הינדי רק משום שנטען כי אכלו בשר או הבריחו פרות, חיה הנחשבת קדושה להינדים. במקרים אחרים בתי עסק של מוסלמים הוחרמו, בתים וחנויות שלהם נהרסו ובתי תפילה מוסלמיים הועלו באש. בהודו אף נשמעו קריאות גלויות לבצע בהם רצח עם.
נגד מודי נטען גם כי תחת שלטונו נשחקה הדמוקרטיה ההודית, טענה שהוא וממשלתו דוחים בתוקף. מבחינת הישגים הוא אמנם הביא להודו תנופה כלכלית ברמה הלאומית, אבל הטענה נגדו היא כי רק נתח קטן מאוכלוסייתה הרוויח מכך ישירות, ובקרב הצעירים חלה עלייה חדה בשיעור האבטלה.