מזג האוויר הגשום מקשה לא רק על לוחמי צה"ל שפועלים ברצועת עזה, אלא גם על המוני הפליטים שמחנות האוהלים שלהם הוצפו ביממה האחרונה. תמונות של ילדים ונשים מבוגרות מדדים בבוץ שכיסה את המחנות ברפיח ובאזורים אחרים בדרום ובמרכז הרצועה, ושל פליטים שמתכסים בבדים מאולתרים או ביריעות פלסטיק בשל הקור והרטיבות, מופצים מאז הבוקר (יום ד') בכלי תקשורת בעולם, ואלו מבליטים את הסבל של הפליטים.
"גשם כבד מוסיף לסבל של הפלסטינים, בזמן שההפצצות הישראליות נמשכות", נכתב בכותרת הדיווח של BBC. ברשת הבריטית שוחחו עם פליטה בשם חנא מאנזי, שברחה עם בני משפחתה מביתם בצפון הרצועה לדיר אל-בלח שבמרכזה. "הגשם הציף את האוהל שלנו, היינו סחוטים במים", אמרה. לדבריה, כאשר חולקו להם סיוע וציוד הומניטרי, משפחתה שמונה 12 נפשות קיבלה שמיכה אחת בלבד. "הילדים שלנו רעדו כל הלילה. כשהבית שלנו נהרס, כל הבגדים החמים נותרו מתחת להריסות".
בתיעודים שהופצו היום נראו בין היתר פליטים שמוציאים בעזרת מעדר בוץ שחדר לאוהלים, וילדים שצועדים ביניהם בתוך מים שהגיעו עד לקרסוליים, באזור בית החולים "חללי אל-אקצא" שבמרכז הרצועה. בתמונות מרפיח נראו פליטים שמנסים לבודד את האוהלים עם ניילון, אבל לא נראה שהשיטה הזו הייתה יעילה במיוחד, וחלקם העידו שהניילון נקרע ושהמים חדרו בכל זאת.
"המים הציפו את האוהל, התעוררתי עם התינוק שלי, בן 7 חודשים, שהיה רטוב לגמרי", סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס יסמין מאני, אחת מהמוני הפליטים ברפיח, שהפכה לעיר מקלט. "הבית שלנו נהרס, הילד שלי נהרג. אין לי שמיכות או מזרנים. לקחתי כמה מאחותי כדי שאוכל לכסות את הילד. לכל חמישתנו יש שמיכה אחת, חמישה אנשים עם שמיכה אחת בלבד", הוסיפה. לדבריה היא מתקשה גם להשיג מים ומזון: "תנאי המחיה קשים. הכול יקר ואין לנו מה לאכול, לשתות, שום דבר. זה כבר המקום החמישי שאני עוברת אליו, בורחת ממקום למקום, עם טי-שרט בלבד".
התמונות האחרונות מעזה מגיעות כשברקע גובר הלחץ הבינלאומי להפסקת אש, ורק אמש אושרה ברוב גדול קריאה שכזו בעצרת הכללית של האו"ם, ואף שמדובר במהלך הצהרתי בלבד הפעם הצביעו בעד ההחלטה 152 מדינות, זינוק ביחס ל-120 המדינות שתמכו בהצעה דומה שאושרה בעצרת הכללית בסוף אוקטובר. בסוף השבוע האחרון היה גם ניסיון לדרוש הפסקת אש דרך מועצת הביטחון של האו"ם, אבל שם השתמשה ארה"ב בזכות הווטו שלה כדי להפיל את ההצעה.
בין מובילי הקריאה להפסקת אש עומדים בכירי האו"ם, שמזהירים גם מהתפשטותם של מחלות בקרב הפליטים ומתמקדים אך במעט, אם בכלל, בעובדה שבעזה מוחזקים בתנאים מזוויעים עוד עשרות חטופים. "קטסטרופה אנושית אדירה מתחוללת ברצועת עזה, ועד כה מועצת הביטחון נכשלה בהפסקת האלימות", אמר הבוקר פיליפו גרנדי, ראש נציבות הפליטים של האו"ם, בנאום שנשא בפורום הפליטים הגלובלי, כינוס שנערך אחת לארבע שנים בז'נבה.
תיעוד שהפיצה BBC, מתור לשקיות קמח במחסני אונר"א:
גרנדי הזהיר שעם התמשכות המלחמה, עוד ועוד עזתים עלולים להפוך לפליטים, אחרי שהאו"ם כבר העריך כי 1.9 מיליון מתושבי הרצועה – 85% מאוכלוסייתה – נעקרו מבתיהם. "אנחנו צופים עוד סבל ומוות של אזרחים, כמו גם עקירה נוספת שמאיימת על האזור", אמר. לצד זאת, בכינוס בז'נבה גרנדי קרא גם לקהילה הבינלאומית שלא לשכוח את סבלם של פליטים באזורים אחרים בעולם: "לצד ההתמקדות הרבה שיש ושצריכה להישאר סביב עזה, אני מתחנן: בבקשה אל תשכחו את המשברים ההומניטריים הדחופים האחרים".