שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' עורר בשבועיים האחרונים עניין רב במהלכיו מול המצלמות. זה החל כשהזיל דמעות מול המצלמות בישיבת סיעתו, נמשך בביקור מפתיע בקיבוץ ניר עוז שהופקר בטבח 7 באוקטובר ומפגש מול המצלמות עם שורדת השבי שרון קוניו, והסתיים עם טקסטים לא אופייניים והבטחה לשקול בכובד ראש את החלטותיו לקראת אפשרות של עסקת חטופים נוספת.
לביקור בקיבוץ ניר עוז הוא התכונן לא מעט ונערך בהתאם, משום שצפה את הפרופיל התקשורתי הגבוה והפוטנציאל הנפיץ שלו. טרם הגעתו לעוטף הוא למד ביסודיות את הלך הרוח של חברי הקהילה שאיתם עמד להיפגש, בדק וחקר על החולשות והחוזקות, וכשכבר הופיע - הוא בחר לדבר מעט ולהקשיב הרבה.
בימים אחרים קשה לדמיין את סמוטריץ', שפרץ למערכת הפוליטית עם טמפרמנט גבוה, פיוזים קצרים וקו מחשבה נוקשה, מגלה רגישות בפורומים כאלה או מזיל דמעות סביב איזושהי סוגיה מקצועית. הקדנציה הסוערת בממשלה כל כך שנויה במחלוקת, לצד סקרים שאת אחוז החסימה שלהם הוא רואה מלמטה, אילצו את סמוטריץ' בן ה-44 ללכת מרחקים שלא דמיין.
האירוע החריג שבו פרץ בבכי בישיבת סיעתו כשדיבר על הנופלים הרבים במלחמה מקרב זרם הציונות הדתית גרר שיח נרחב בכנסת. מתנגדיו הגיבו באדישות: "אנחנו לא קונים את הדמעות. זה לא שלא כואב לו על המצב, אבל התגובה המוקצנת נועדה למשוך את תשומת הלב ולשכנע שבאמת אכפת לו".
ולמה זה כל כך חשוב לו עכשיו? שותפיו של סמוטריץ' לקואליציה מנתחים את הפומביות שהוא נותן לצד הרך שלו, ברצונו להשתחרר מהדימוי הקיצוני שדבק בו בציבור הישראלי ובכללו גם תומכיו מבית. לא מעט צעירי וגם ותיקי הציונות הדתית הקלאסית לא אוהבים את הקו המיליטנטי, ומרגישים שהמפלגה שנושאת את השם המחייב לא מייצג אותם.
ומה לגבי סמוטריץ' עצמו? אם יש דבר שמשגע אותו יותר מכל זה כשאומרים "סמוטריץ' ובן גביר" באותה נשימה. לכן, בשבועות האחרונים נראה שהוא מחפש בידול, וגם כזה שיהיה חד ובולט. מאז השבעת הממשלה ה-37 בדצמבר 2022, פיתח סמוטריץ' רגישות מוגברת, יש האומרים שגם רפלקס הקאה, מהתנהלותו של השותף בן גביר. הוא סולד מהפסטיבלים התקשורתיים של השר לביטחון לאומי, ומכך שבן גביר גורף אהדה בקרב ציבור מסוים שמסתפק בכותרות חלולות.
"הוא בבעיה ואין לו פתרון"
"הדברים יותר פשוטים ממה שהם נראים", מנתח גורם פוליטי בכיר. "סמוטריץ' לא עובר שום שינוי מהותי. הוא פשוט בבעיה ואין לו פתרון. יש התנגשות בין חוק הגיוס שמכונה גם חוק ההשתמטות לבין הצורך הפוליטי שלו. בציבור של הציונות הדתית יש תסיסה גדולה נגדו. הם אומרים בצדק 'הילדים שלנו נהרגים במספרים חסרי תקדים ואתה תיתן יד לחוק ההשתמטות?' מצד שני, אם הוא יתנגד לחוק ההשתמטות, הממשלה עלולה ליפול בזמן שהוא לא עובר את אחוז החסימה".
לטענת גורמים פוליטיים, האמירה של שר האוצר השבוע שלפיה "2025 תהיה שנת החלת הריבונות ביהודה ושומרון" נועדה להרגיע את הזעם בקרב הבייס שלו. "הוא נוטע בהם את התקווה לריבונות כדי שירצו שהממשלה תחזיק מעמד", אמרו גורמים.
ואכן, לפי גורמים שמעורים בפרטים המהפכה שסמוטריץ' מוביל בהתנחלויות באמצעות המשרדים שקיבלה מפלגתו היא משמעותית ודרמטית. לדבריהם, הוא עובד לפי אידיאולוגיה סדורה ויחד עם שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק הם מקבעים לא מעט עובדות בשטח.
ואולם, במערכת היחסים המורכבת שלו עם הציבורי הציוני-דתי על-רקע הטענות לקיצוניות יתר בתקופה האחרונה והיעדר פתרון לגיוס אפקטיבי של החרדים, לא בטוח שזה מספיק. לכך מתווספת גם התבוסה שנחל בבחירות לרבנות הראשית כשמועמדו בדיל עם יו"ר ש"ס אריה דרעי, הרב מיכה הלוי, לא נבחר לתפקיד הרב הראשי האשכנזי.
סמוטריץ' יצא נגד הבייס הטבעי שלו כשוויתר על תמיכה במועמד הציונות הדתית הרב מאיר כהנא לטובת הדיל הכושל לקידום מועמד חרד"לי בהובלת דרעי. בכך נשאר סמוטריץ' הרחק מאחור מול המיינסטרים הציוני-דתי, וכעת הוא צריך לתקן את המבוכה שאליה נקלע כמה שיותר מהר. רק לא בטוח שהוא יודע איך לעשות זאת.