נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הגיע הבוקר (ב') לביקור ניצחון בעיר חרסון, ששוחררה בסוף השבוע מכיבוש רוסי אחרי שמונה חודשים, ונשא שם הצהרה חגיגית ברגע שייזכר כנראה כאחד המכוננים במלחמה. "אנחנו ממשיכים קדימה", הכריז בפני חייליו בעיר, וטען כי שחרור חרסון הוא "תחילת הסוף של המלחמה". דבריו של זלנסקי, יש להדגיש, מנוגדים להערכות במערב, שלפיהן המלחמה עלולה להימשך עוד שנים.
בביקורו בחרסון הודה זלנסקי לנאט"ו ולבעלות בריתה האחרות של קייב על הנשק שהזרימו אליה ושסייע לה בשחרור העיר. הוא אמר לכתבים כי היה לו חשוב לבקר בחרסון כדי להפגין תמיכה בתושביה שסבלו במשך חודשים, ולהראות להם ש"אנחנו באמת חוזרים, באמת מניפים כאן את הדגל שלנו".
זלנסקי סייר ברחובות חרסון מוקף מאבטחים, אך לא חבש קסדה ולא עטה אפוד נראה לעין. תושבים צעקו לעברו מאחת המרפסות "תחי אוקראינה!", והוא ומלוויו השיבו להם "התהילה לגיבורים!", כמקובל במסורת המקומית. כשעצר בכיכר מול בניין הממשל המקומי התקרבו תושבים כדי לברכו, חלקם עטופים בדגלי אוקראינה, והיו שהריעו לו והזילו דמעות.
"אני ממש שמח, אפשר לראות את התגובה של האנשים כאן, היא לא מבוימת", אמר זלנסקי. "התושבים פה חיכו לנו". בכיכר מול בניין הממשל חילק הנשיא מדליות ללוחמים, הצטלם איתם לתמונות סלפי ושר את ההמנון הלאומי מול דגל אוקראינה שהונף מחדש במקום. עדי ראייה סיפרו כי זלנסקי שהה בעיר כחצי שעה. דקות לפני הגעתו נשמע במרכז חרסון פיצוץ של פגז, ואחרי שסיים לדבר נשמעו עוד כמה קולות נפץ כאלה.
ממש במקביל לחשיפת ביקורו של זלנסקי בחרסון הגיעו מבאלי שבאינדונזיה, שם נערכת ועידת ה-G20 (ועידת 20 הכלכלות הגדולות בעולם), דיווחים שלפיהם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, המייצג את מוסקבה בוועידה במקום הנשיא ולדימיר פוטין, פונה לבית החולים אחרי שחש ברע. סוכנות הידיעות AP אף דיווחה מפי שני גורמים מקומיים כי לברוב סבל מאירוע כלשהו בלבו, ומושל באלי מסר כי השר הרוסי התפנה לבית חולים מקומי, עבר שם בדיקות ובהמשך עזב אותו כש"מצבו הבריאותי טוב".
אלא שמשרד החוץ הרוסי מיהר להכחיש את הדיווחים, וטען כי מדובר ב"פייק ניוז". בחלוף זמן קצר פרסם לברוב עצמו הכחשה מצולמת לדיווח שלפיו אושפז, ומסר שהוא נמצא כעת במלון ונערך לוועידת ה-G20. לברוב, שצולם במכנסיים קצרים וטי-שירט כשהוא מעיין במסמכים, קרא לכתבים המערביים לדווח רק את האמת: "ובכן, הם כותבים כבר 10 שנים שהנשיא שלנו חולה", אמר לברוב בן ה-72. "זה משחק מסוג שאינו חדש בפוליטיקה".
מנטרלים את חרסון הממולכדת, פצצות גם בביוב
באוקראינה עצמה, הגעתו של זלנסקי לחרסון הבוקר היא לא פחות מקריאת תיגר על הקרמלין: מאז תחילת המלחמה מעביר זלנסקי את רוב זמנו בבונקר בקייב, אבל בחודשים האחרונים, עם הִתרבות ההישגים של צבאו בשדה הקרב, הוא החל לצאת ליותר ויותר גיחות לאזורים שאותם משחררים חייליו מהכיבוש הרוסי. בואו לחרסון הבוקר מאותת למוסקבה כי הוא אינו חושש מהאפשרות שתפגע בו.
העיר חרסון, בירתו של מחוז באותו שם, הייתה העיר הגדולה הראשונה שנפלה לידי הצבא הרוסי אחרי פלישתו לאוקראינה ב-24 בפברואר. המחוז שבו היא נמצאת הוא אחד מארבעת המחוזות האוקראיניים שנשיא רוסיה פוטין הודיע בספטמבר כי ארצו מספחת אותם אליה. כשעשה זאת, אוקראינה כבר הייתה בעיצומה של מתקפת-נגד במחוז חרסון, ומאז סוף הקיץ שחררו שם האוקראינים עשרות יישובים וניתקו את קווי ההספקה של הרוסים, מה שאילץ לבסוף את צבא פוטין לסגת מהעיר בשבוע שעבר. הנסיגה ממנה נחשבת להשפלה מיוחדת עבור הרוסים, ובמוסקבה היו מי שכינו זאת "פרק שחור בהיסטוריה של צבא רוסיה".
גם היום בצהריים, כשהתבקש להגיב על ביקורו של זלנסקי בחרסון, עוד התעקש דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב שהעיר היא טריטוריה רוסית: "לא נגיב על זה, אתם יודעים שזה חלק משטח רוסיה".
בסוף השבוע הצהיר זלנסקי כי לפני שנסוגו מחרסון החריבו הרוסים את כל התשתיות הקריטיות בה: מתקני תקשורת, מים, חימום וחשמל. "לרוסים יש בכל מקום אותה המטרה: להשפיל את האנשים ככל הניתן. אבל אנחנו נשקם את הכול, תאמינו לי", אמר זלנסקי בשבת. למרות מצבה העגום של העיר, רבים מתושביה יצאו בימים האחרונים לחגוג ברחובות את סילוקם של הרוסים, מנופפים בדגל הלאום הצהוב-כחול.
לדברי אוקראינה, לפני שעזבה את העיר מלכדה אותה רוסיה לעייפה, ועד כה סולקו כבר קרוב ל-2,000 מטעני חבלה שהותירה שם. ימים לפני הנסיגה טענו גורמים אוקראיניים שהרוסים ממלכדים אפילו את מערכת הביוב בעיר ואת הדירות שעליהן השתלטו בזמן שהותם במקום.
אחרי הנסיגה: משת"פים נקשרו לעמודים
בנאום שנשא בלילה האחרון אמר זלנסקי כי חוקרים אוקראיניים תיעדו כבר יותר מ-400 פשעי מלחמה שביצעה רוסיה בחרסון במהלך שמונת החודשים שלה בעיר. "נמצאו גופות של אזרחים וחיילים. הרוסים השאירו מאחוריהם את אותם מראות ברבריים שהם הותירו בשאר האזורים שאליהם הם פלשו", אמר.
כתבים של סוכנות הידיעות רויטרס ששוחחו בימים האחרונים עם תושבים בחלקים של מחוז חרסון ששוחררו שמעו מהם על מעשי רצח וחטיפות נגד אזרחים שבוצעו במהלך ימי הכיבוש. תושבים העידו בפני רויטרס שהם ניסו לצמצם ככל האפשר את המגע שלהם עם הכוחות הרוסיים, וידעו שאנשים נעצרים ועוברים התעללויות בגין כל גילוי של פטריוטיות אוקראינית.
נטליה, מעצבת אופנה בת 43, סיפרה למשל שחיילים רוסים נהגו לגשת לתושבים ברחובות חרסון, לשאול אותם אם הם רוסים או אוקראינים – ולקחת מהמקום את מי שהשיב שהוא אוקראיני. לדבריה הרוסים עצרו חברה שלה רק משום שצילמה את בית חברתה כדי להראות לה שהבית לא נפגע בפיצוץ שאירע בסמוך אליו. לדברי נטליה, החיילים כיסו את עיניה של העצורה, החזיקו אותה במשך יום שלם בתא סגור ודרשו לדעת למי היא צילמה את התמונות: "הם לא נגעו בה, אבל היא שמעה צרחות של עצורים אחרים, וחלקם אולצו לצעוק קריאות שבח לנשיא רוסיה פוטין".
יאנה שפושניקובה בת ה-36, גם היא מעצבת אופנה, סיפרה שבמהלך ימי הכיבוש קברה את הדגל האוקראיני שלה: "אם היית רק לובש משהו צהוב או כחול היו עלולים לירות בך או לקחת אותך לתא עינויים". היא סיפרה שמתנדבת שאותה היא מכירה ושהעבירה סיוע הומניטרי למי שזקוקים לכך נעצרה ונלקחה לכלא תת-קרקעי, שם היא נחקרה שלושה ימים בלי אפשרות לישון, ונדרשה להשיב אם היא מדווחת על מיקומי העמדות הרוסיות.
בחרסון מבקשים עכשיו גם לבוא חשבון עם תושבים מקומיים ששיתפו פעולה עם הרוסים במהלך חודשי הכיבוש והעבירו להם מידע. סוכנות הידיעות AP פרסמה אתמול תמונות שבהן נראים שני תושבים החשודים כמשתפי פעולה קשורים לעמודי תאורה, וסופגים דברי בוז ולעג מאוקראינים אחרים.