תושבי סן מרינו הצביעו היום (א') ברוב מוחץ בעד אישור הפלות, ובכך קבעו כי ארצם הקטנטנה תבטל חוק בן 156 שנה שקבע כי הפסקה יזומה של היריון היא מעשה פלילי. בכך מצטרפת סן מרינו לרשימה הולכת ומתארכת של מדינות בעלות רוב קתולי המתירות ביצוע הפלות לפחות במקרים מסוימים – מעשה המנוגד לערכי הכנסייה.
מספירת הקולות בשני שלישים מהקלפיות ברפובליקה הזעירה עולה שכ-76% מהמצביעים הצביעו בעד ההצעה לאשר ביצוע הפלות ב-12 השבועות הראשונים להיריון. הפלות יהיו מעתה חוקיות גם אחרי השבוע ה-12 במקרים שבהם נשקפת סכנה לחיי האישה או לשלומה הפיזי והנפשי בגלל מומים בעובר.
סן מרינו, נסיכוּת המוקפת כולה על-ידי איטליה, היא אחת הרפובליקות העתיקות בעולם. גרים בה כ-33 אלף בני אדם, והיא אחת המדינות האירופיות האחרונות שהפלה עדיין נחשבה בהן לעבירה פלילית. קיומו של משאל העם התאפשר אחרי שהושגו כ-3,000 חתימות בבקשה לבטל את חוק ההפלות הנוכחי. לפי נתונים רשמיים, 41% מבעלי זכות הבחירה מימשו את זכותם והצביעו היום במשאל העם – יותר ממחציתם נשים.
חוק ההפלות שהוחלט לבטל היום נחקק בשנת 1865, וכעת, בעקבות הכרעת העם, יצטרך הפרלמנט המקומי להתכנס ולחוקק חוק שיחליף אותו ושיאפשר ביצוע הפלות. עד כה נשים מסן מרינו שרצו לעבור הפלות היו צריכות לנסוע לאיטליה, שאף היא מדינה קתולית – אך אישרה הפלות כבר ב-1978. תומכי אישור ההפלות הדגישו כי הצורך לנסוע לאיטליה העמיס נטל כלכלי לא הוגן על כתפיהן של נשים הרות, ומחו על כך שהעונש על הפלות חל גם על נשים שהרו כתוצאה מאונס.
הרוב המוחץ בעד אישור ההפלות הושג למרות התנגדות חריפה מצד הכנסייה הקתולית המקומית. המתנגדים הדגישו את העובדה שבסן מרינו גם קטינות יכולות לקבל אמצעי מניעה בחינם בבתי המרקחת, בכלל זה גלולות היום שאחרי.
אחת המצביעות שהגיעו היום לקלפי הייתה פדריקה גאטי. היא אמרה שההחלטה להפסיק היריון או לא היא החלטה הכרוכה בשיקולים אישיים, דתיים ומוסריים, אבל המדינה חייבת לספק לאזרחיות שלה את האפשרות הזו. מצביעה אחרת, אליזבטה מטייני, סיפרה שהיא עצמה מתנגדת לקיום ההליך מאחר שנדרש לה זמן רב להיכנס להיריון ולהביא לעולם את בנה, אבל הוסיפה שלדעתה האפשרות להפלה צריכה להיות זמינה כדי למנוע מנשים לגשת לקבל את הטיפול מצד אנשים לא-מקצועיים המסכנים את חייהן.
סוף שבוע פורץ דרך באירופה:
• במשאל עם: שווייץ אישרה נישואים חד-מיניים
הוותיקן, השוכן גם הוא באיטליה, מתנגד נחרצות להפלות, בטענה שחיי אדם מתחילים מיד כשמתחיל ההיריון ושיש להגן על החיים באשר הם – מרגע ההתעברות ועד למוות הטבעי. "עבורנו, בלתי נתפסת המחשבה שאֵם תבחר להפיל את העובר שלה בגלל קשיים כלכליים", אמר הבישוף של סן מרינו, מונסיניור אנדראה טוראצי, לאתר "ותיקן ניוז".